ÇANAKKALE KAHRAMANLARINA VEFA YÜRÜYÜŞÜ

Nilgün KAYA

Gönen Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü,  Çanakkale Deniz Zaferinin 107. yılı nedeniyle, birleştirici ve mücadeleci Çanakkale ruhunu yaşatmak için düzenlediği etkinlikte, 57. Alaya vefa yürüyüşü yaptı.

Yürüyüşte Gönen Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü’ne, MAYDOS Doğa Sporlan grubu ve C_17 Troya Doğa Sporlan grupları da eşlik etti. 127 kişinin katıldığı yürüyüş 13 km sürdü.

 

Gönen Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Mustafa Konakoglu, “Çanakkale Zaferi anısına şehitlerimizi yad etmek, gençlerimizin Çanakkale ruhunu hissetmelerini ve anlamalarını sağlamak için her sene olduğu gibi bu senede Gönen Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü olarak bir etkinlik düzenledik. Sabah, Gönen Belediyesinin tahsis ettiği 35 kişilik araç ile Çanakkale’nin Bigali Köyüne gittik.”

 

Köy kahvesinde kahvaltımızı yaptık ve önceden planladığımız gibi Çanakkale’den gelen MAYDOS Doğa Sporlan grubu ve C_17 Troya Doğa Sporlan grubu ile burada buluşarak 127 kişilik büyük bir grup oluşturduk. Birlikte fotoğraflar çekildik, köy meydanındaki müzeyi ziyaret ettik. Manevi değeri yüksek bu köyde buram buram tarih soluduk.”

Çanakkale Kara Savaşları’nda 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in ‘Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” sözüyle Conkbayı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57’nci Alayın düşmana karşı harekete geçtiği Bigali köyünden Atatürk Evi’ni (Atatürk’ün karargahı) selamlayarak yürüyüşümüzü başlattık.”

“57. Alayın düşmanı karşılamak için düşman uçaklarından gizlenerek ilerlediği manevi değeri yüksek dere içi yolu takip ederek Conkbayırı’na çıktık. Mustafa Kemal’in, düşmanı karşıladığı Conkbayırı ve 241 Rakımlı tepelerde bir süre mola verdikten sonra bu kez de düşmanın çıkarma yaptığı Anzak Koyu’na inerek toplamda 13 km gibi bir yürüyüş gerçekleştirmiş olduk. MAYDOS grubunun kurucusu değerli hocamız, rehberimiz Mustafa Selim Meriç Bey yürüyüşümüz sırasında sık sık molalar vererek, bize savaş hakkında yerinde sunumlar yaptı. Anlatımları öyle içten öyle yaşarcasınaydı ki onu dinlerken duygulanmamak elde değildi.”

“Yürüyüş sonrası aracımıza binerek yine Mustafa Selim Meriç Hocamızin rehberliğinde sırasıyla 57. Alay Şehitliğini, Sihhiye Müzesi ile bahçesindeki Alçı tepe Hilal-i Ahmer Hastanesi Açık Hava Sergisi’ni ve son olarak da Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden Türk askerlerin anısına yaptırılan Şehitler Anıtı ile yanı başında bulunan Mehmetçik Anıtını, Türk Bahçesini, Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtını, Yaralı Asker Anıtını, Meçhul Asker Kabrini ve Türk Şehitliğini de ziyaret ettik.”

“Çok dar bir alanda gerçekleşen, metrekareye 6000 merminin düştüğü, yüzbinlerce askerin şehit olduğu, dünyanın görüp görebileceği en büyük siper savaşlarının yaşandığı bu topraklarda yürümek şehitlerimize bir vefa borcu. Bizim için ise bir ayrıcalık ve iliklerimize kadar duygu. Bize bu etkinlikte eşlik eden Ç_17 Troya Yürüyüş grubu ile Maydos Trekking grubuna, Çok değerli sunumları için rehberimiz, güzel Insan Mustafa Selim Meriç Hocamıza, Kulübümüze bu etkinlik için araç tahsis eden Gönen Belediye Başkanlığına, ve bu etkinliğe katılan, emeği geçen tüm kulüp arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” Dedi.