NEOWİSE AYVALIK SEMALARINDA GÖRÜNTÜLENDİ

Nilgün KAYA

NASA’nın keşfettiği Neowise kuyruklu yıldızı Ayvalık semalarında görüntülendi.

ABD Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA) tarafından keşfedilen ve adını Neowise Teleskobu’nda alan C/2020 F3 Neowise Kuyruklu yıldızı, 20 yıldır Ayvalık’a gelip giden ve yüksek lisans tezini şu an Ayvalık’ta yazmakta olan amatör astronom Oğulcan Temiz tarafından görüntülendi.

Fotoğraflar: Oğulcan Temiz

10 yıldır Ayvalık ve Türkiye’nin çeşitli illerine gökyüzü fotoğrafları çektiğini belirten Temiz, 9 Temmuz sabah 04.15’te, Ayvalık Devlet Hastanesi’nin arka tarafındaki arazinin kuzey tarafında kuyruklu yıldızı görüntülediğini söyledi. Temiz, “Neowise Kuyruklu yıldızı gezegenimizin yeni ziyaretçisi. İlk kez çıplak gözle bir kuyruklu yıldız görüyordum. Dürbün görüşü muhteşemdi.  3D olarak çok yakın görünüyordu, tıpkı bir 3D filmde ilk kez çocukken ve elinizle uçan görüntüleri yakalamaya çalıştığınız gibi. Ya da bu kuyruklu yıldızı gökyüzündeki nadir, kocaman bir kuş olarak hayal etmeye çalışın, gözleri size sabitlenmiş, arkasında tüyler var ve dürbünle gözlemleme zevkini alıyorsunuz.” dedi.

Çeyrek asır içerisinde Kuzey Yarım Küre’de gözlemlenen en parlak kuyruklu yıldız olan Neowise’in bir daha ki geçişi 6766 yıl sonra gerçekleşecek. Bu harika gök olayı, ay sonuna kadar çıplak gözle görülebilecek.