KARİKATÜRLERLE KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Karikatür: Izabela Kowalska-Wieczorek -Polonya

Nilgün KAYA

Çorum Gazeteciler Cemiyeti, Çorum Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği Çorum Temsilciliği’nin 2008 yılında düzenlediği küresel iklim değişikliği konusunu ele alan “Yanacak mıyız, Donacak mıyız?” konulu karikatür yarışma sergisi 1 Eylül Günü Ayvalık Ayazma da izleyicilerle buluştu.

afiş karikatür: Makhmudjon Eshonkulov

Dönemin Karikatürcüler Derneği Çorum Temsilcisi Sönmez Yanardağ’ın koordinatörlüğünde 2008 de yapılan uluslararası yarışma, iklim değişikliği konusunda Dünya da yapılan ilk karikatür yarışması olma özelliği taşıyor. Ayvalık’ ta yaşayan Karikatür Sanatçısı Sönmez Yanardağ, serginin Ayvalık’ta açılmasında emeği olan Ayvalık Belediyesi ‘ne, Ayvalık Kent Konseyi ve TEMA Vakfı Ayvalık İlçe Temsilciliği ne teşekkür etti.

Sönmez Yanardağ, sergiyi Dedesi Suat Kaçak ve babası Özer Dikduran ile birlikte gezen minik ressam Beste Dikduran ‘a karikatürler ve sergi konusunda bilgi verdi.
Karikatür:Nazenin Ghanaat-İran

Geçtiğimiz haftalarda Ülkemizde derin üzüntüye neden olan orman yangınları konusuna dikkat çekmek için Türkiye, İran, Polonya dan karikatürcülerin katılımı ile “Canımız Yandı!” konulu karikatür sergisi nin koordinatörlüğünde yaparak, Türkiye’de ki Temmuz-Ağustos 2021 Orman Yangınlarına Sanatçı duyarlılığını çizgileri ile ilk olarak Ayvalık’tan dile getirmelerini sağlamıştı.

Karikatür: Makhmudjon Eshonkulov- Özbekistan

Emekli Coğrafya Öğretmeni & Karikatürist Yanardağ “Yanacak mıyız, Donacak mıyız?” konulu karikatür sergisi ile 6 Eylül Tarihinde Gömeç Şenliklerine davet edildiklerini, Karikatür sergisini bu tarihte Gömeç’te yineleyeceklerini açıkladı.

karikatür: Halim Y. Kutlu-Ordu
Karikatür: Murat İLHAN-Samsun

Türkiye’den Aşkın Ayrancıoğlu’nun (Boyabat_Sinop) 1.lik, Bulgaristan’dan Romen Dragostinov’un 2.lik, yine Türkiye’den Alaaddin Çevikbaş(Isparta), Ukrayna’dan Oleksiy Kustovsky_Türkiye’den Muammer Kotbaş(Trabzon) ve Kürşat Zaman(Antalya) Mansiyon, Güney Kıbrıs’tan George Mitides’in Juri Özel Ödülü aldığı yarışma sergisinde , Türkiye’ nin yanında İran, İngiltere, Almanya, Özbekistan, İtalya, Brezilya, Belçika, Ukrayna, Çek Cumhuriyeti, Hindistan, Filipinler, Çin Halk Cumhuriyeti, Polonya’dan karikatür Sanatçılarının otuz adet eseri yer aldı.

karikatür: Nahid Maghsoudi-İran
karikatür: Nahid Maghsoudi-İran