“AİLELERİMİZİN EĞİTİME İLGİSİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün KAYA

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı önderliğinde 2016 yılında başlayan Bengi projesinin Ayvalık etabında yapılan ve planlanan çalışmalar, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan’ın Cunda Uygulama Oteli’nde yaptığı toplantıda değerlendirildi.

Kahvaltılı toplantıda Kaymakam Görgülüarslan’a,  İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır eşlik etti.

Bengi Projesi hakkında bilgi veren İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, Proje kapsamındaki Kitaptan Kanatlar adlı etkinliğin yoğun ilgi gördüğünü ve okullara kitap, öğrencilere okuma alışkanlığı olarak geri dönüşü olduğunu söyledi.

“KİTAPTAN KANATLAR, OKULLARIMIZA KİTAP, ÖĞRENCİLERİMİZE OKUMA ALIŞKANLIĞI OLARAK GERİ DÖNDÜ

Müdür Bahadır, “Balıkesir’deki halk oyunu Bengi ile özdeşleştirilen, ‘Balıkesir’de eğitimin niteliğini geliştirme ve izleme’ projesi,  ilçemizde Kaymakamımız başkanlığında yürütülen çok paydaşlı bir proje.  Ayvalık’ta 44’ü resmi 8’i özel toplam 52 okulumuz var. 873 öğretmenimiz, 10 bin 645 öğrencimiz var. Okul öğrencisi öğrenci sayımız 286, ilkokulda 3 bin 947, orta okullarımızda 3 bin 392, liselerimizde 3 bin 20 öğrencimiz var. 5 merkezden 491 öğrenciyi, liselerimize 10 merkezden 215 öğrenciyi taşıma kapsamında okullarımıza getiriyoruz. Engelli özel eğitim öğrencimiz 27. Proje kapsamında, Kitaptan Kanatlar adlı çalışmasıyla haftada 2 gün, 20 dakika okullarımızda öğrencilerimizle birlikte okuma etkinlikleri gerçekleştirdik. İlçemizde buna yoğun katılım oldu. 44 resmi, 8 özel okulda 10 bin öğrenci ve 869 öğretmenimizle bir okulumuz için 580 dakika okuma gerçekleşti geçen dönem. 52 okul ziyaret edildi. 78 kurum amiri katıldı. Bu sayede okullarımıza Valiliğimizden 1150, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinden 3 bin 930, Ayvalık Belediyesinden 350, Diğer kamu kurumlarından 200, sivil toplum kuruluşlarından 150, hayırsever ve özel kurumlardan 4 bin 450, okul aile birliklerinden 150 olmak üzere toplamda 10 bin 380 kitap bağışı gerçekleştirildi” dedi.

“OKULLARIMIZ DÖRT BAŞLIKTA ÇALIŞMALAR YAPACAK”

Bengi projesinin; Akademik başarı, değerler eğitimi, aile-sosyal toplum ile spor-sanat-kültürel faaliyetler olmak üzere dört başlıkta çalışıldığını belirten Müdür Bahadır, “Akademik başarı alanında destekleme yetiştirme kurslarının etkin ve verimli şekilde yürütülmesi, devamsızlıkların önüne geçilmesi, kariyer günleri yapılmasını, Kısaca EBA olarak kullanılan bakanlık eğitim ve bilişim depolarının etkin şekilde kullanılmasını planlıyoruz. Sosyal kültürel faaliyetlerde özellikle doğaya karşı duyarlılığın arttırılması amacıyla etkinlik düzenlemelerini okullarımızdan istedik. sosyal-sanatsal yönde yetenekli öğrenciler tespit edici çalışmalar yapılmasını istedik. Değerler eğitimi adı altında her okulumuzun her ay bir değer tespit edip ona yönelik çalışmalar yapmasını istiyoruz. Okullarımızda değerler kütüphanesi oluşturmasını istiyoruz. Aile toplum çalışmaları kapsamında veliler ile organize edilmiş sosyal kültürel faaliyetler, okul idaresi öğretmen ve veli buluşması ile ilgili faaliyetler yapılmasını ayrıca dezavantajlı grupta yer alan öğrenciler için eğitsel çalışmalar yapılmasını tüm okullarımızda yapılmasını planladık bu dönem. İlçedeki eğitim kadromuzun diğer paydaşları ile okullarımız için belirli başlıklar oluşturduk. Bugünden itibaren bu takvime uygun yıl içinde çalışmalar yapmalarını istiyoruz” dedi.

Öğrencileri sanat ve sporlar buluşturmayı önemsediklerini söyleyen Müdür Bahadır, Güzel Sanatlar Lisesi’nde kurslar yapılacağını ve dezavantajlı öğrencileri bu kurslara taşıyacaklarını, ‘Sanat 10’la yükselecek ve sporla yetenek 10’la gelecek’ gibi projeleri de Bengi kapsamında gerçekleştireceklerini belirtti.

“SUÇA BULAŞMA İHTİMALİ OLAN ÇOCUKLARIMIZI TESPİT EDİP DOĞRU YOL VERMEK İÇİN DESTEKLEYİCİ ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

‘İletişim özel gelecek güzel’ başlıklı bir proje ile aileleri eğitimle buluşturacak çalışmalar planlayacaklarını söyleyen Müdür Bahadır, “ Geçen hafta bir uzman davet ederek, iletişimin ailede başladığı üzerine ailelere, öğretmenlere uyum eğitimi verdik. Asıl önemsediğimiz konu, Kaymakamımız Gökhan Görgülüarslan’ın projesi olan bir proje. Suça bulaşmış, koruma tedbiri olan çocuklarla ilgili ne yapılabileceği üzerine çalışırken Kaymakamımızın verdiği talimatla çocuklarımız suça bulaşmadan ne yapılabilir, suça bulaşmasının altındaki nedenleri araştırıp önleyici tedbirler alacağımız bir çalışma başlattık geçen yıl. Bu sene genişletip özelde devam edeceğiz.  Sınıf ve rehber öğretmenlerimizle, Sosyal hizmetlerdeki uzman psikolog il tüm okullarımızda tarama yaptık. Herhangi bir sorun yaşayan, ilerleyen zamanlarda eğitim dışına çıkma belirtileri gösteren çocukların tespit ve rehabilitesini içeren çok önemli bir çalışma yürütüyoruz. Ayvalık halkından da bu çalışmamızı desteklemesini istiyoruz” dedi.

“BENGİ, KENDİNİ YENİLEYEBİLEN BİR ÇALIŞMA”

Bengi’nin sürekli kendini yenileyebilen bir çalışma olması nedeniyle daha da önemli olduğunu ifade eden Kaymakam Görgülüarslan, “Sayın Valimizin önderliğinde dört ana başlık altında ayakları oturtulmuş bir çalışma. Bir taraftan akademik başarıyı nasıl üst düzeye çıkartabiliriz arayışı var. Bir tarafında değerler eğitimi ile çocuklarımızı daha iyi nasıl donatabiliriz var.  Sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetlerle çocuğumuzun eğitim motivasyonunu arttırmaya dönük bir ayağı var. Sonrasında tabi okul aile birliği başlığı altında eğitimin önemli bir paydaşı olan ebeveynleri bu sürecin içerisinde olumlu anlamda nasıl katabiliriz arayışı var. Bunların her biri bizim yasalarımızda vücut bulmuş prensipler ama Sayın Valimiz şunu yapmış; ben meslek hayatımda birçok ilde görev yaptım ama bu prensiplerin bu kaidelerin böylesine ete kemiğe büründüğü, çerçevesinin çizildiği bir proje görmemiştim. Çok güzel bir çalışma. Bir de güzel tarafı var; uygulamanın içerisinde olan insanlar olarak sorunu gördüğümüzde o sorunu çözmeye yönelik argümanlar,  politikalar sergileyebiliyoruz. Sürekli kendini yenileyebilen bir çalışma” dedi.

“ÇOCUKLARIMIZA SUÇA SÜRÜKLENMEDEN ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Suça sürüklenmeden önce çocuklara ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden, çocuğun mutlaka bir sinyal verdiğini söyleyen Kaymakam Görgülüarslan, “Çocuğun eğitime dönük motivasyonunda geri gidiş söz konusu ise, davranışları ile bunu belli ediliyorsa, anne babası, bu olmuyorsa okulda öğretmenleri bunu fark edebilirler. Bu noktada öğretmenlerimiz ve profesyonel bir müdahale ihtiyacı hissediliyorsa uzmanlarla yardımcı olalım dedik. 5 pilot okulda yapılan çalışmada, tespit edilen 23 çocuğun birebir aileleriyle iletişime geçerek olumlu anlamda değişikliklere neden oldu” dedi.

“EĞİTİM, SADECE OKULDA ÖĞRETMENLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR FAALİYET DEĞİL, AİLELER EĞİTİME KATILMALI”

Ayvalık’ta milli eğitim teşkilatından hiçbir sıkıntısı olmadığını söyleyen Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, ailelere çok büyük görev düştüğünü hatırlatarak, “ Arkadaşlar çok özenli çok derli toplu çalışıyorlar ama aşamadığımız nokta, eğitimle ilgili toplumda şöyle bir algı var; bu sadece okulda öğretmenler tarafından yerine getirilen bir faaliyetmiş gibi düşünülüyor. Bunu yıkamıyoruz ve bunu ortadan kaldırma yönünde çalışmalar sergileyelim istiyoruz. Anne babalığın çocuğu, sabah kahvaltısını yaptırıp okula göndermekle olmadığı, çocuğun maddi ihtiyaçlarının dışında ruhuna, gönlüne dokunmanın gerekli olduğunu, eğitimin bu şekilde tamamlanması gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Ülkedeki eğitiminde en önemli problemin anne babaların eğitime yeterince ilgi göstermemiş olmaması, çocuklarının ruhsal ihtiyaçlarını yeterince gidermediği, bunu çözmemiz gerektiği ve bunu ne kadar yüksek oranda düzeltebilirsek başarımızın o kadar yüksek olacağı kanaatindeyim. Herkesin çok ciddi katkısı var ama ailelerimizin ilgisini görmek istiyoruz. Ailelerimizi etkinliklere katmakta zorluk çekiyoruz. Bunu arttırma arayışı içerisindeyiz. Bu noktada yardımcı olunabilirse sevinirim. Çünkü biz bu yetiştirdiğimiz çocuklarımızla birlikte gelecek inşa edeceğiz. Sizin, bizim çocuklarımız bu çocuklarımızla bir ortamda olacak. Herkesin iyi eğitim alması lazım Sadece benim çocuğumun iyi eğitim alması, kurala uyma kabiliyetinin geliştirilmiş olması yeterli değil. Çünkü onun birlikte yaşayacağı paydaşlarının da donanımlı olması gerek” dedi.

Okullarda alınan güvenlik önlemleri konusunda bilgi veren İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun, “Polis sorumluluk bölgemizde 30 okul. Her okula kolluk irtibat görevlisi görevlendirdik. Okullarımızın genel durumu haftalık olarak görevli personelimizce takip edilmektedir. Bütün okullarımızda öncelik sırasına göre trafik ve asayiş açısından ekiplerimizce gerekli denetim ve kontroller yapılmakta. Öğretim devam ederken ekiplerimiz okullar etrafında gürültü ve okul önünde bulunmaması gereken kişilerle ilgili önleyici kolluk görevini ifa etmekte. Liselerimizde 3 personel görevlendirdik. Sabit olarak, sabahtan akşam okullar dağılıncaya kadar genel güvenlik açısından olumsuz durumların tespit ve men edilmesine yönelik çalışmalarını yapmakta. Bu sene bu konuyu bizzat takip ediyoruz. Aksamadan, aynı hız ve kararlılıkla nasıl başladıysak o şekilde bitirme noktasına kararlıyız ve şu ana kadar da okullarımızda bu noktada herhangi bir sıkıntı meydana gelmedi” dedi.