AYVALIK ADALARINDA TEMİZLİK ÇALIŞMASI

Nilgün KAYA

TEMA Ayvalık temsilcileri, Ayvalık çevresinde bulunan 22 adanın 20’sinin içinde yer aldığı Ayvalık Adaları Tabiat Parkında temizlik çalışması yaptı. Dünya Çevre günü nedeniyle yapılan temizlik çalışmasında, ‘‘Doğayı evinmiş gibi düşün’ mesajı verildi.

Adalar topluluğu, kıyı yapısı ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken, 19 bin 624,27 hektarlık alanı ile Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olan Ayvalık Adaları Tabiat Parkındaki adalarda kıyı ve deniz altı temizliği yapıldı.

Haluk Aysu yönetimindeki TEMA Ayvalık Temsilciliği tarafından organize edilen temizlik, 6 saat sürdü. Gönüllü ve minik TEMA’cıların katıldığı etkinlikte bir tekne ile denize açılan 35 kişilik ekip temizlik çalışmasına Kara Ada Akvaryum koyunda başladı. İncirli Ada’da devam eden kıyı ve çevre temizliğine 3 dalgıçta denizde temizlik yaparak destek verdi.

“AYVALIK ADALARI TABİAT PARKIMIZI KORUYALIM”

Pet sise, yakıt bidonları, tekne halatları, bol miktarda ayakkabı, terlik, deniz gözlüğü, yoğurt kapları, mültecilerin kullandığı botlar toplanan çöplerin büyük bölümünü oluşturdu. Çöpler, Ayvalık Belediyesi tarafından gönderilen 2 çöp taksi ile deponi alanına taşındı. Denizsel Ekosistem ağırlıklı adalar topluluğundan oluşan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının korunması gerekliliğine dikkat çeken TEMA Ayvalık Sorumlusu Haluk Aysu, “Dünya Çevre Günü’nde Ayvalık’ın sorunlarını çevre örgütleri tarafından çeşitli etkinliklerle duyurulurken Tema Ayvalık, adalarda yaz temizliği eylemindeydi. Kara Ada Akvaryum koyu ardından İncirli Ada koyu inanılması zor bir kirlilikten kurtarıldı. Tabi ki yaptığımızla gurur duyuyoruz, tabi ki içimiz şimdi biraz daha rahat. Ama gönlümüz ne istiyor? Çöpümüzü, petimizi, plastik bardak, çatalımızı, bidonumuzu, misinamızı, ambalajımızı, urganlarımızı, yoğurt kaplarımızı çevreye gelişigüzel atmayalım. Çöpümüze sahip çıkalım. Bunlarsız doğa çok daha güzel” dedi. Haluk Aysu, malzeme ve çöp toplama desteği veren Ayvalık Belediyesi, Bambi Tur teknesi ve Şevket Koca’ya teşekkür etti.