“YIKILMA TEHLİKESİ OLAN APARTMANDA 1 SENEDİR YAŞAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’nde Buket ve Pınar Apartmanlarında yaşayanlar, 1 senedir apartmanlarının bölüm bölüm yıkılmasına şahit oluyor. 3 evin balkonlarının arka arkaya yıkılmasıyla şaşkına dönen vatandaşlar, balkonlarını demir direklerle ayakta tutmaya çalışırken oluşan çatlaklar nedeniyle evlerine korkarak giriyor. Ayvalık Belediyesi’nden kentsel dönüşüm kapsamında apartmanın yeniden yapılmasına izin verilmesini isteyen vatandaşlar, bu iznin 1 yıldır verilmemesinden şikayetçi.

Selçuk Bey Sokakta aynı parsel içinde bulunan, 27 daireli iki apartmanın sakinleri, 1 yıldır evlerinin her an yıkılabileceği endişesiyle yaşıyor. 30 yıl önce yapılmış Pınar apartmanının, önce ilk kat balkonları sağlı sollu olarak, bir ay arayla çöktükten bir süre sonra bu kez 2. kat balkonun çöktüğünü anlatan vatandaşlar, şans eseri ölen ya da yaralananın olmadığını ancak artık evlerinde oturmaya korktuklarını söylüyor. Olayın üzerinden aylar geçmesine rağmen çöken balkonlar olduğu gibi duruyor.  Diğer dairelere ait balkonların yan ve üst taraflarında çökmeler devam ediyor.

“YIKILMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA YAŞIYORUZ”

İstanbul’da yaşayan ve yaz aylarında geldiği evine, tehlike nedeniyle bu yaz gelmeyeceğini söyleyen Figen Bozkurt, apartmanda yaşayanların balkonlarını demir dayanaklarla ayakta tutmaya çalıştıklarını ancak apartmanın her an yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayvalık Belediyesi’ne defalarca dilekçe yazdıklarını söyleyen Bozkurt, Şubat ayı belediye meclis toplantısında da konuyu gündeme getirdiklerini, belediyeden şifahi olarak ‘müktesep hak niteliğindeki hali hazır durumunu aynen muhafaza ederek hazırlanan projeye dahi onay verilmeyeceği’ yönünde bildirim yapıldığını söyledi. Bozkurt, “Ölüm korkusu ile yaşanıyor. Sol tarafa verildi, sağ tarafa verildi, aynı hakkı biz de bekliyoruz. Biz istiyoruz ki can kaybı olmadan binalarımız yapılsın” dedi.

ÇATI PİYESİ -DUBLEKS ANLAŞMAZLIĞI

3 katlı binanın hem çok eski tarihli olmasından hem de inşaat tarihindeki mevcut uygulamalarının yetersizliğinden yıkılma tehlikesi altında bulunduğunu belirten apartman sakinlerinden Aytaç Yüceer, mevcut binanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesini istediklerini, bunun ‘İhtiyaçtan öte bir zorunluluk’ olduğunu söyledi.

Yüceer, “ Büyükşehir Yasasına bağlı olarak kapatılan Küçükköy Belediyesi Meclis kararının ‘Alttaki daireye eklenti olarak çatı piyesinin yapılmasına ve bu çatı piyesinin yoğunluk hesabına katılmamasına dair’ plan notuna uygun olarak inşa edilen binalar için Ayvalık Belediyesi’nin ‘Çatı katı yapılamaz ‘ şerhi bulunuyor ancak alınmış bir karara bağlı olarak hukuki düzenlemelerin yeni bir düzenleme ile kaldırılmadıkça geçerli olduğunu biliyoruz. Devlette devamlılık esastır. Belediyenin ‘Çatı katı yapılamaz’ şerhi var oysa binamızda mevcut olan ve talebimizle aynen muhafaza olunmasını istediğimiz husus çatı piyesinin korunmasıdır. Çatı piyesi ile çatı katı farklı olup çatı katı bağımsız ayrı bir bölümdür. Bizim çatı katı yapılması için bir talebimiz yok ki. Talebimiz Küçükköy Belediyesi Meclis Karar ve Plan notuna uygun olarak inşa olunan binadaki çatı piyesi aynen muhafaza olunarak hazırlanacak Mimari Projeye uygun olarak inşaat ruhsatı verilerek Kentsel dönüşüme olanak sağlanmasıdır. Binada bulunan daire sakinleri dar gelirli olup, kendi imkânları ile binayı yenileyememektedir. Pınar apartmanındaki dubleks mesken yapılaşmasının tarafımıza verilemeyeceği beyan edilmiştir. Bizler bölgemizde bulunan inşaat firmalarıyla yaptığımız görüşmelerde bu nedenden ötürü sonuç alamamakta ve binamızın yenilenmesini gerçekleştirememekteyiz. Ayvalık Belediye Başkanlığının 6 ay öncesine kadar izin vermiş olduğu çatı katlarda dubleks mesken uygulamasının şart ve koşullarının belirtilerek hangi kanuna istinaden verildiği ve tarafımıza neden verilmediği, ayrıca komşu parsellerimize verilen yapılaşmanın bizlere hangi kanuna istinaden verilmediğini anlamıyoruz. Yan tarafa verilen imar buraya nasıl verilmez aklımız almıyor. Bu binalar yeni bitti. Bizim bir sene öncesinden başvurumuz var. Bizim müracaatımız varken o binalar yoktu. İnsanlar mağdur durumda” dedi.

2 yıl önce eşini kaybettiğini ve engelli çocuğu ile birlikte yaşadığını söyleyen Fatma Yıldız, “Göçüyor evlerimiz, her an korku ile yaşıyoruz. Evlerimizin yıkılıp tekrar yapılmasını istiyoruz. Bir yağmur yağdı mı korkudan sabaha kadar uyuyamıyoruz, ev göçecek diye. Biz ölürsek, bu bina başımıza yıkılırsa kim hesap verecek. İlla birinin ölmesi mi lazım. Niye yan tarafa veriliyor da bize verilmiyor?” dedi.

Ayvalık Belediye Meclisi İmar Komisyonu başkanı Yalçın Taş, Küçükköy’de imar planlarının 3 kat olarak yapıldığını belirterek, “Biz elimizden geldiğince vatandaşımızın lehine karar vermeye çalışıyoruz. Hukuksuz bir iş yapmamız mümkün değil. Konu bu ay komisyonumuz tarafından incelenecek” dedi. Ayvalık Belediyesi’nden talebe verilen yanıtta; ‘Küçükköy Mahallesi İmar planlarının uygulanmasında günümüz şartlarına göre bazı sıkıntılar olduğu bilinmektedir. Bu nedenle belediye meclisi ile revizyon plan hazırlanması kararı almış ve çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ilk adımı atmış olup 1/5000’lik Nazım İmar Planlarının ihalesini yapmış bununla paralel olarak 1/1000 lik planların yapımına belediyemizce çalışılmaktadır. Çatı katları konusunda imar plan notlarında çatı katı ve çekme kat yapılamaz hükmünden dolayı verilememektedir. Ancak Belediye Başkanlığımızca bu konunun çözümü ve hatta ilave kat verilmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalar yapılmakta en kısa sürece sonuçlanacaktır. Binanızın riskli olduğu konusunda kat malikleri olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilerek bilimsel olarak incelenmesi uygun olacaktır’ yanıtı verildi.