KÖRFEZDE KOSKS YAPILDI

fotoğraf Kadri Kaya

Nilgün KAYA

Her yılın Ocak – Şubat aylarında, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri zaman gerçekleştirilen Kış ortası su kuşu sayımı (KOSKS) Körfezde, Doğa gözlemci ve Fotoğrafçısı Kadri Kaya tarafından yapıldı. 2 gün süren çalışmaya Havran’ı da dâhil eden Kadri Kaya, “Bölgede İnsan ve inşaat baskısı artıyor, su kuşları tür ve popülasyon olarak azalıyor” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Adana, Osmaniye Bursa, Manyas Kuş Cenneti ve Mersin’de gerçekleştirilen Kış Ortası Su Kuşu sayımına destek veren Ayvalık Kuş ve Doğa Gözlem Topluluğu, Körfezdeki 2018 yılı KOSKS çalışmasını geçtiğimiz günlerde tamamladı. Samsun’da 15-16 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen KOSKS’a destek vererek sayıma katılan Kadri Kaya, Körfez Bölgesindeki KOSKS çalışmasını tek başına yaptı. Burhaniye Milli Parklar Doğa Koruma Mühendisliği çalışmaya araç desteğinde bulundu. Ayvalık’taki sayıma Lider Sınav da destek verdi.

TÜM SULAK ALANLAR VE KIYI ŞERİDİ TARANDI

İki gün süren KOSKS çalışması Altınova ile başladı. Küçükköy, Ayvalık’ın ardından ikinci gün Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran’da çalışma yapıldı. 2018 yılı KOSKS çalışmasında Ayvalık, Altınova, Küçükköy, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit’in tüm sulak alanları ve kıyı şeridindeki su kuşlarının sayımı yapıldı.

AYVALIK’TA 12 BİN 876, KÖRFEZDE 5 BİN 455 SU KUŞU SAYILDI

Çalışma ile ilgili bilgi veren Kadri Kaya, “Ayvalık’ta 41 türde toplam 12 bin 876 su kuşu, Gömeç’te 17 türde toplam bin 515 adet, Burhaniye’de 13 türde 642,  Edremit’te 10 türde toplam 3 bin 173 kuş, Havran da 3 türde 13 adet kuş saydık. Körfezde yaklaşık 23 türde toplam 5 bin 455 adet su kuşu sayıldı.  Çamurcundan Kervan çulluğuna, Gümüş martıdan Karabatağa farklı su kuşları Ayvalık ve Körfezde konaklıyor. Su kuşu sayımlarını her yıl aynı noktadan yapıyoruz.

Önceki senelerden farklı bir durum söz konusu değil;  bu kuşların bulundukları bölgeden uzaklaşmaya başladığını, tür ve sayılarının azaldığını tespit ettik. İnsan ve inşaat baskısının da söz konusu bölgede arttığını gördük. Burhaniye DKMP ile yaptığımız çalışma sonucu Ayvalık ta 2 bölgeyi sulak alan ilan edilmesini sağladık. Su kuşu sayım çalışmaları sırasında sulak alanların doldurulmak suretiyle yok edildiğini tespit ettik” dedi.