SOKAKTA YAŞAYAN KÖPEKLER İÇİN ÇAĞRI; “SAHİPLENELİM”

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, vatandaşlara sokakta yaşayan hayvanlar için çağrı yaptı. Son olarak sokaklardan 100 köpeğin barınağa götürüldüğünü, 500’e ulaşan sayı ile barınak kapasitesinin dolduğunu söyleyen Başkan Gençer, sadece kanunla değil vicdanla alakalı olan

Ayvalık Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis toplantısında, sokakta yaşayan köpek sayısındaki artış ve vatandaşlardan gelen şikâyetlerle ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Rahmi Gençer, konuyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı, vatandaşlara çağrıda bulundu.

“BARINAK KAPASİTEMİZİ DOLDURDUK, 500 KÖPEĞİN BAKIMINI SÜRDÜRÜYORUZ”

Ayvalık Belediyesi Köpek Barınağının 1989 yılında kurulduğunu ve o günden beri her belediye başkanı tarafından geliştirildiğini söyleyen Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “2 veteriner ve 11 personel çalışan barınağımızda, 500 köpeğimiz bulunmaktadır. Buranın maliyeti bize aylık 80 bin lira civarındadır. Bizim zamanımızda ameliyathane, kulübeler yapılıp, araç ve personel alınarak barınağımız geliştirilmiştir. Her hafta, yaklaşık olarak 15 kedi, 10 köpek kendi veterinerlerimiz tarafından kısırlaştırılmaktadır ve bana raporu gelmektedir. Barınak kapasitemizi doldurduk ve 500 köpeğimizin bakım çalışmalarını sürdürüyoruz. Biz geldiğimizde ekmekle besleme yapılıyordu. Bunu kaldırdık. Şimdi sadece kuru mama ile besleme yapıyoruz, köpeklerimiz daha sağlıklı bir konuma geldi” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR’DEN TALEPTE BULUNDUK AMA”

Balıkesir Büyükşehir Belediye’sinin Havran’da barınak kurması üzerine talepte bulunduklarını söyleyen belediye başkanı, “ Büyükşehir Belediyesi’nden bize gönderilen yazıda, ‘hastalıklı köpeklerinizi yollayabilirsiniz’ denildi. Ancak köpekleri tedavilerini yaptıktan sonra doğal ortamına salacaklarını belirtiler. Biz, bu merkezimizde tedavi hizmetlerini zaten yerine getiriyoruz. Kanunen, sağlıklı köpekleri bizden talep etmeyeceklerini ifade ettiler” dedi.

“TEDAVİ SONRASI YAŞAM ALANLARINA GERİ KOYMAK İÇİN ULUSLARARASI ANLAŞMAYA İMZA ATTIK”

Şikâyetler kadar köpeklerin doğal ortamında yaşaması yönünde talepler olduğunu da hatırlatan Başkan Gençer, “Halkımızdan, köpeklerin sokaklardan alınması yönünde talepler var. Kanunu savunarak, alınmaması yönünde de talepler var. Sokak hayatına uyum sağlamayan köpekler, okul çevresinde çocuklarımız için bazen ciddi sıkıntılar meydana getirebiliyor. Bunları çok iyi biliyoruz. Biz de yoğun taleplerden dolayı son bir ayda barınağımızın sayısını yüz civarında artırdık.  Ayvalık dışından hayvanların getirilip, ilçemize atıldığına dair bilgilere biz de ulaştık. Bu konuda gerekli çalışmaları yaptık.  Yaşam alanlarına geri koymak gibi uluslararası bir antlaşmaya imza attık. Bizim yapabileceğimiz şudur; saldırgan köpeklerimizi alıyoruz. Tüm sağlıklı köpekleri barınağa götürme şansımız yok. Ancak saldırgan hayvanları barınağa alıyoruz. Halktan beklentimiz onları doğal yaşamında beslemeleridir. Böylece daha uysal olabilirler. Aç olmayan hayvanlar daha az saldırgan olur. Biz de kısırlaştırma işlemlerini düzenli olarak yapıyoruz. Köpeklerimiz için 0850 811 10 10 ve 0530 672 8163 numaralı telefondan direk Veteriner İşleri Müdürlüğümüze ulaşabilirsiniz. Halkla belediye olarak el ele projeler üretebiliriz” dedi.

“MÜMKÜN OLDUĞU KADAR SAHİPLENELİM”

Vatandaşlara çağrıda bulunan belediye başkanı, “Çocuklarını mutlu etmek için köpek sahiplenip sokağa atanlara, çiftliğinde çoğaltıp bakamayınca yine sokağa atanlara veya Ayvalık’ta semt pazarlarına gelip atanlara sesleniyorum. Ayvalık’a ve o canlılara büyük kötülük yaptıklarını düşünüyorum. Sahiplenin, mümkün olduğu kadar sahiplenelim. Sadece kanunla değil vicdanla bağlantılı olduğumuz bir olaydır. Ayvalıklılar doğayı hayvanları seven insanlar. Evimizde, bahçemizde onlara bakalım, birçok insan evine cins köpek alıyor ama lütfen sokakta yaşayan köpekleri sahiplenin diyorum” dedi.