NİKİTA DERESİ’NDE KİRLİLİK İNCELEMESİ

Nilgün  KAYA

Ayvalık Nikita Deresinden akan zeytin karasuyunun derede ve Sarımsaklı plajında kirlilik yaratması üzerine bölgede inceleme yapıldı.  Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda kirliliğe sebep olan firmaların katılacağı geniş katılımlı bir toplantı yapılmasına karar verildi.

Nikita deresini ve gerek kumsalı gerekse denizi ile ülkenin sayılı plajlarından olan Sarımsaklı Plajında yaşanan zeytin karasuyu kirliliği ile ilgili inceleme yapıldı. Kirlilik haberi üzerine harekete geçen Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan’ın Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’yla yaptığı görüşmenin ardından bölgeye gelen ekip, kirlilikle ilgili inceleme yaptı.

BASKİ Genel Müdürü Talat Özen, Sarımsaklı Plajına deşarj olan Nikita Deresi’ndeki kirlilik durumuna ilişkin 1 Şubat Perşembe günü incelemelerde bulundu.  Körfez Bölge Şube Müdür Vekili Zülfü Beltek, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Aydın Özen, Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mustafa Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı İlyas Çakmak ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Yalçın Yüksel’in de hazır bulundukları incelemede, kirliliğin önlenmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

İnceleme sonunda BASKİ tarafından yapılan açıklamada, ‘Nikita deresi Zeytin İşletmelerinin suyunun kontrolsüz olarak deşarj edilmesiyle ilgili dere yatağında oluşan kirlilik heyetçe incelenirken; kirliliğe sebep olan fabrikanın zeytin atık suyu kontrolünün nasıl sağlanacağı tartışıldı. Önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir toplantı planlanarak toplantıya kirliliğe sebep olan firmalarında davet edilmesi kararlaştırıldı’ denildi.

“TÜM İŞLETMELERİN TEK TEK KOORDİNATLARI BELİRLENİYOR”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Aydın Özen, körfezde zeytin karasuyu sorununu çözeceklerini ifade ederek, “Nikita deresinde gözlemsel noktayı değerlendirdik ve yol haritası belirledik. Gördüğümüzden hareketle tespit ettiğimiz problemleri gündeme alacağız.  Program oluşturduk. Tüm paydaşları, meslek odaları dahil davet edeceğimiz toplantıyı 10-15 gün içinde yapmayı planlıyoruz. Bölgedeki merdiven altı atölyeler dahil tüm işletmelerin tek tek koordinatları belirleniyor. Bu sorunu büyük ölçekte çözmeye kararlıyız. Zeytin karasuyu sorununda uluslararası özellikle İspanya’nın ürettiği çözümleri önemsiyoruz” dedi.