AYVALIK TRAFİĞİNDE YENİ DÖNEM NASIL OLACAK?

Nilgün KAYA

Ayvalık trafiğinde yeni dönem bayram öncesi başlıyor. Ana arterde yapılan yeni düzenleme ile Balpark kalkacak, toplu taşıma iki yönlü çalışacak, sivil araçlar için ise tek yön uygulaması devrede olacak.

Yaz aylarında İstanbul trafiğini aratmayan bir yoğunluk ve sorunla karşılaşılan Ayvalık Trafiğinde yeni bir döneme geçiliyor. Geçtiğimiz hafta yerleştirilen levhalar kaldırıldığı için ana arter olan Atatürk Bulvarında  ‘Tek yön’ uygulamasından vazgeçiliyor söylentileri çıkan Ayvalık’ta, trafikte yeni dönemin neler getirdiğini, uygulamanın ne zaman başlayacağını ve nasıl olacağını Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Taylan Engin ile konuştuk..

Nilgün KAYA- Geçtiğimiz haftalarda ana arter ve bazı noktalara levhalar yerleştirildi, ‘ana arter Tek yön’ olacak denildi. Tek yön uygulamasından vaz mı geçildi?

Taylan ENGİN- Tek yön uygulamasından vazgeçilmedi, tek yön uygulaması Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Belediyesi ortak projesi olarak bu yaz uygulamaya konulacak.

Nilgün KAYA- Levhalar uygulama henüz başlamadığı için karışıklık olmasın diye mi kaldırıldı o halde?

Taylan ENGİN- Bundan iki hafta önce başlattığımız çalışmada bazı eksikler, gözden kaçan unsurlar olduğunu ortaya koyduk. Büyükşehir Belediye Başkanımızın onayı ile eksikliklerin tamamlanması için bir hafta-10 gün uzattık uygulamayı. Normalde 12 Haziran Pazartesi günü başlayacaktı.

Nilgün KAYA- Gözden kaçan unsurlar neydi?

Taylan ENGİN-Önemli eksiklik, asıl sorun toplu taşıma araçlarıydı. Toplu taşıma araçları tek yönde dolu gelecek ve dolu devam edeceği için kimse kullanamayacaktı. Onun çözümü için çalıştık. Bu yaz döneminde Balpark’ın yol üzerindeki park uygulamasını kaldırıyoruz. Bunu biz hazırladık, sunduk. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bununla ilgili şu ana kadar olumlu görüş beyan etti.

Nilgün KAYA- Tek yön uygulamasını içeren proje ile ilçede trafik seyri nasıl planlanıyor?

Taylan ENGİN-Ters yön yani ikinci yön toplu taşıma ve taksiler için tahsis edilecek. Tercihli otobüs yolu gibi. Böylelikle toplu taşıma kullanan vatandaşlar, iki tarafı da kullanabiliyor olacak. Özel araçlarsa Askerlik Şubesinin oradan başlayıp tek yön Ayvalık Anadolu Lisesi’ne kadar gelecek. Oradan Mezarlık yokuşu, Cennet Tepesi sirkülasyonu yapacaklar. Atatürk bulvarından aşağı indiğinde sola dönebilecek, Bacacan Oteli’nin hizalarına geldiğinde tek yöne dönecek. Geri dönmek isteyen Bacacan Oteli’n karşısında Askerlik Şubesinin orada bir iç cep var. Cepten dönebilecek.  Böylelikle; armutçuktan Cunda’dan aracıyla gelen vatandaşlar Kaymakamlıkta, Gümrükte, Belediyede işi olur orada inip, ondan sonra yürüme mesafesi 200-250 metre. Oradan geri dönecek, orası imkân veriyor buna. Mevcut otoparklar kullanılacak, Eski Otogar kullanılacak, şu an Pazar Pazarının kurulduğu alan da otopark olarak kullanılacak. Şu an çalıştığımız ve çok ekstra bir durum olmazsa uygulamaya sokulacak çalışma bu.

Nilgün KAYA- Küçükköy, Sarımsaklı istikametinden gelenler için yol biraz uzayacak..

Taylan ENGİN- Evet, Sarımsaklıdan gelenler için yol uzayacak, onlar için bir fazladan 6-7 km yol yapma durumu olacak. Ama şu da var ki, yazın geldiğinizde 1-1.5 km yolu 45 dakikada geçiyorsunuz. Bu istatistiklerde böyle. Onun yerine 6-7 km fazla yapılacak ama süre olarak daha kısa bir ulaşım yakalanacak.

Nilgün KAYA- Ana arterde yol iki bölüme ayrılmış oluyor…

Taylan ENGİN-Evet, Toplu taşımaya ayrı bir şerit ayırıyoruz, insanlar toplu taşımaya rahatça ulaşsınlar diye.  Ters yönde de normal sivil trafik ve o yöndeki toplu taşıma araçları yolu ortak kullanacaklar. Şu anda son, ortak karara varılan Ayvalık Belediyesi’nin de destekleyeceğini beyan ettiği proje hali bu oldu.

Nilgün KAYA- Bu uygulama bir deneme niteliğinde mi?

Taylan ENGİN-Umarım bu yaz o kaosu yaşamayacak Ayvalık, tabii takip edeceğiz sıkıntılar olursa ilgili arkadaşlar daire başkanları takipte olacak, sıkıntı olduğu yerde müdahale edecekler. Deneme de diyebiliriz. Mevcut halinden daha kötü şeye sebep olursa tabii ki gereği yapılacaktır. Bilimsel çalışmalar, Üniversite araştırmaları ve simülasyonda rahatladığını gördük. Ayvalık Belediyesi’nin kendi yaptığı kamuoyu araştırmalarında da bunun destek bulan bir çalışma olduğu bize iletildi.

Nilgün KAYA- Uygulamaya konulması planlanan proje Balıkesir Büyükşehir Belediyesi mi yoksa Ayvalık Belediyesi tarafından mı önerildi?

Taylan ENGİN- Tek yön bundan iki sene önce Büyükşehir’de hazırlanmıştı. Biz projeleri uygularken ortak hareket etmeye önem veriyoruz. Geçen sene konu açtığımızda Ayvalık Belediyesi destekledi ancak sezon ortasıydı ve gerekli hazırlık yapılmamıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin Pamukkale Üniversitesi’ne daha önce toplu taşıma projeleri kapsamında yaptırdığı araştırmayı yeniletip bunun üzerine oturtuyoruz.

Nilgün KAYA- Uygulama ile ilgili teknik hazırlık konusunda ne aşamadasınız ve uygulama ne zaman devreye giriyor?

Taylan ENGİN- Amacımız 10 gün içinde uygulamaya geçmek. Bayram tatili başlamadan uygulayalım sıkıntılar, gözden kaçan konular varsa çözelim istiyoruz.  Kağıt üstünde sola dönülmez levhaları, uyarı levhaları ve delinatörle bölünecek kısımları hazırladılar, üretim ve siparişler verildi. Malzemeler geldiğinde teknik ekipler gelip uygulamayı yapacaklar. Ayvalık Belediyesi’nin de iç yolda, bir iki zemin düzenlemesi yapılacak. Birkaç giriş ve geri dönüşte problem var. Bunlar Ayvalık Belediyesi sorumluluğunda,  Rahmi Bey de talimatlarını verdi, umarım yetiştirilecek ve güzel bir çalışma olacak.