‘ZEYTİN KARASUYU AKIYOR, İHBAR VAR AMA TESPİT YOK’

Nilgün KAYA

Ayvalık Sarımsaklıda Nikita deresinin ve denizin kapkara olması vatandaşları endişelendirdi. Yıllardır kirliliği hakkında konuşulan, son olarak ta 2013’te binlerce balığın ölmesiyle gündeme gelen Nikita’da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince araştırma yapıldığı, ihbara rağmen dereye kaçak deşarj tespit edilmediği öğrenildi. Kirliliğin nedeni olarak ’20 yıldır derede biriken zeytin karasuyu tortusunun yağışlarla yayılması’ üzerinde duruluyor.

Sarımsaklıda yaşayan vatandaş Adil Buluş’un balık tutmak için denize açıldığında fark ettiği kirliliğin üzerinden 11 gün geçti. Vatandaş kapkara denizin görüntülerini sosyal medya üzerinden paylaşırken Nikita deresindeki kirliliği, Gazete Ayvalık olarak 14 Ocak’ta fotoğraf ve video görüntüsüyle belgeledik.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; haftada bir rutin denetim yapılan bölgede 17 Ocak’ta bir denetim yapıldığı, zeytin sezonunun sonu olması nedeniyle kapalı olan fabrikalar dışında yaklaşık 10 fabrikada inceleme gerçekleştirildiği belirtildi. BİMER üzerinden de kirlilikle ilgili şikayet yapıldığı, kaçak deşarj ihbarları alınmasına karşın fabrikalardan herhangi bir kaçak deşarj tespit edilmediği öğrenildi. Bölgede aşırı yağışlara bağlı selleşme meydana geldiği, Nikita deresinin tabanında 10-20 senedir biriken tortunun denize ulaştığı,  yarım metreye ulaşan zeytin karasuyu tortusuna derenin yanı sıra denizde de rastlandığı bildirildi. DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nün Nikita deresi ıslahını programa aldığı ve ıslah yapıldığı takdirde kaçak deşarj konusunun netlik kazanacağı belirtildi.