ARITMA TESİSİ NE ZAMAN HİZMETE DEVAM EDECEK?

Nilgün KAYA

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Talat Özen’in Ayvalık ziyareti ve arıtma tesisinin yeniden hizmete gireceğine yönelik açıklaması, 1 yıldır kapalı olan Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisini yeniden gündeme getirdi. Mahkemelik olan tesisin kapalı kaldığı 338 günde yaklaşık 1 milyon 622 bin 400 metre küp atık su arıtılmadan denize deşarj edildiği öğrenildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne atanan Talat Özen’in BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Dereli, BASKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Levent İbiş, BASKİ Ayvalık Müdürü İskender Çavdar, BASKİ Ayvalık Şube Şefi Özcan Kaykı ile birlikte Pazar günü Ayvalık’ta yaptığı incelemede, Kasım 2016’dan bu yana çalışmayan Ayvalık Atık Su Arıtma Tesisine gidildiği ve Genel Müdür Özen,  arıtmanın yeniden hizmete gireceği yönünde açıklama yaptı.

“TESİSİN YÜZDE 90’I YENİLENECEK”

Ayvalık Belediyesi’nce Koçoğlu A.Ş’ye yaptırılıp, işlettirilen Tesis, 4 milyon 500 bin liraya yaklaşan hak edişlerini alamadığı gerekçesiyle kapanmış ve firma, Ayvalık Belediyesi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesini mahkemeye vermişti. Mahkemelik olan tesisin ne zaman hizmete gireceği ve süreç konusunda bilgi veren BASKİ Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Levent İbiş, yapılan incelemelerde yüklenici firmanın sorumluluklarını yerine getirmediğinin tespit edildiği ve sözleşmesinin fesih edildiğini, arıtma tesisinin mevcut hali ile çalıştırılmasının mümkün olmadığı ve kurumca yapılan tespitlerin yanı sıra mahkemece görevlendirilen bilirkişi heyeti tarafından da tespit çalışmalarının yürütüldüğünü, diğer taraftan tesisin çalıştırılması için gereken bakım, onarım ve eksikliklerin tamamlanmasına yönelik Kasım ayı başında yapılan ihalenin tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. İhale sürecinde sözleşme aşamasına gelindiğini söyleyen Başkan Levent İbiş, “Hukuksal süreç bir taraftan devam ederken tesisin çalıştırılabilmesi için kapasite arttırımı ve uygun ekipmanların alımını kapsayan ihale yapıldı. Sözleşme imzalandıktan sonra ihaleyi alan firma 180 takvim günü gerekli çalışmayı yapacak. 6 ay işletme ve garanti süresi olan bir ihale bu. Günde 4 bin 800 metreküp olan arıtma kapasitesini günlük 7 bin metreküpe çıkarılması öngörülüyor. Kapasite arttırıcı çalışmanın yanı sıra BASKİ’ye geçtikten sonra kurulan atık su inceleme sistemi güncellenecek. Tesisin yüzde 90’ı yenilenecek” dedi. İbiş, tesisin ne zaman devreye gireceği sorumuza da tarih olarak Mayıs sonu Haziran başını işaret etti.