‘REFERANDUMDA NEYE OY VERECEĞİZ?’ SORUSU PANELDE ELE ALINDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Birleşik Haziran Hareketi tarafından düzenlenen ‘Referandumda neye oy vereceğiz?’ konulu panel, 18 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirildi.  Panelde, ‘Yeni bir Anayasa neden yapılır?’ sorusu da gündeme geldi.

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde saat 13.30’da başlayan panele CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Birleşik Haziran hareketi temsilcisi Alper Taş konuk olarak katıldı. Moderatörlüğünü üstlendiği panelin açılış konuşmasında Özgür Öztürk, “Değişecek 18 madde var. Bu 18 madde Anayasa’nın 70 maddesini doğrudan etkiliyor. Bu değişiklik bir rejim değişikliğine götürüyor.Birileri Hürriyet diyor .Zaten fiiliyatta değiştirmedikleri yeri kalmayan Anayasa on beş Temmuz’un gölgesinde tarumar ediliyor.Binlerce akademisyen kanun kararnameleriyle mesleklerinden ihraç edildi.Hoca dedikleri zatla ilişkileri olmadığı halde ,gazeteciler tutuklanıyor pasaportlarına el konuyor.Türkiye’nin en önemli gazeteleri ya kapandı yada baskı altında” dedi. ‘Neden Hayır demeliyiz?’ başlıklı sunumun izlendi.

“7 HAZİRAN’DAKİ TARİHİ FIRSATI DEĞERLENDİREMEDİK”

Panelin ilk konuşmacısı olan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, ”Gönül isterdi ki daha özgür, daha demokratik daha çağdaş ülkede birlikte yaşayalım. Herkesin bu ülkede özgürce yaşamaya ihtiyacı var. Ne yazık ki on beş yıldır iktidarı elinde bulunduran AKP‘nin ülkeyi getirdiği yer ortada. Yedi Haziran da tarihi bir fırsatı yakalamıştık ama o fırsatı Devlet Bahçeli’nin yüzünden iyi değerlendiremedik. AK Parti iktidardan düşmüştü ve gerçekten mutlu olmuştuk, bu mutluluk kısa sürdü. Türkiye’de terörü arttırarak, Türkiye’yi kan gölüne çevirerek, baskı, zulmü genişleterek, toplumda bir korku yaratarak, bize oy vermezseniz bu ülkede istikrar olmaz dediler” dedi.

“YENİ BİR ANAYASA NEDEN YAPILIR?”

Diğer konuşmacı CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, ”AKP Manisa il başkan yardımcısını dün itibariyle savcılığa ihbar ettik. Bu sürece Türkiye nasıl geldi? Hem komisyon görüşmeleri sırasında hem de genel kurulda günlerce, gece gündüz ve sabah altılara kadar olan o süreçte yanıt bulamadığım soruları sizlerle paylaşayım. Bunlar gerçekleri konuşmuyorlar, yirmi dört saat konuşuyorlar başkasının konuşmasına izin vermiyorlar. Sorulara yanıtlarda bulunmuyor sebebi doğru konuşmuyorlar. Bakın yeni Anayasa yapılıyor peki yeni bir Anayasa neden yapılır? Şöyle denebilir biz çok iyi noktadayız, daha iyi olabilmek için şu, şu eksiklerimiz var. Denetim mekanizmalarında aksaklık var biz bu aksayan noktalara çözüm bulmak için şöyle bir değişikliğe gittik denebilir. Neden yeni bir anayasa yapılmasının yeterince tartışılmadığını düşünüyorum. Ne mecliste tartışılmaya ne de kamuoyunda tartışılmaya izin veriliyor. Ülkemizde Anayasayı tartışmaya uygun koşullar var mı?”dedi.

“2010’DA SÖYLENENLERLE ŞİMDİ SÖYLENENLER AYNI”

Birleşik Haziran hareketi temsilcisi Alper Taş, 16 Nisan’da bir referandum yaşayacağız. Eşit ve adil olmayan bir yarışla karşı karşıyayız. Dün devletin başı Cumhurbaşkanı devletin ‘Evet’ini örgütlemeye başladı. Devlet, cumhurbaşkanıyla, başbakanıyla, genelkurmayıyla, mit başkanıyla, diyanet başkanıyla, mahkemeleriyle, başsavcılarıyla, mafyalarıyla bizim karşımızda. 16 Nisan’da bir ‘Evet’ Devleti var. 16 Nisan, evet devletiyle halkı ‘Hayır’ için örgütleyenlerin mücadelesidir. Şuna yürekten inanmanızı istiyorum. 16 Nisan’da devletin ‘Evet’ine karşı, halkın ‘Hayır’ı mutlaka kazanacaktır. Onların halka anlatacakları hiçbir şeyleri kalmadı. 2010’da da referandum yaptık. AKP’nin 2010 da ki broşürlere bakın şimdi sözlere bakın tıpkısının aynısı. Yedi yıl boyunca aynı şeyleri anlatıyorlar. Dün Kahramanmaraş’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan bir kere Demokrasiden bahsetti mi? Size Demokrasi vaat ediyorum dedi’ mi? 2010 da dediler, yedi yıl yaşadık. 2010’da birlikte halkın karşısına çıkıp ‘evet deyin Ekonomi büyüyecek, işsizlik azalacak, yoksulluk bitecek’ dediler. Ekonomi büyüdü mü, yoksulluk azaldı mı, işsizlik azaldı mı? Anaların gözyaşları akmayacak memlekete huzur gelecek, barış gelecek dediler, yedi yıl geçti, huzur, barış var mı? Halkı kandırdılar ve bunlar bize 15 Temmuz’u kullanacaklar” dedi.