KADINLAR, YAŞLILAR VE ÖZEL ÇOCUKLAR İÇİN

Nilgün KAYA

Eski Sağlık Ocağı binasını onarıp düzenleyen Ayvalık Belediyesi, içinde Kadın Danışma Evinin de bulunduğu Sosyal Hizmet Merkezi’nin açılışını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yaptı. Sosyal Hizmet Merkezi’nde ayrıca Erken Doğmuşlar Konuk evi, engelli destek birimi (Özel çocuklar eğitim evi) de yer alıyor.

Hayırsever İş adamı Cazım Nuri Erman tarafından 1988’de yaptırılan 2004 yılına kadar İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ve merkez Sağlık Ocağı olarak hizmet veren mülkiyeti Belediyeye ait bina, 3 bölümden oluşan sosyal hizmet binası olarak hizmete açıldı. Engelli Destek Birimi ( Özel çocuklar eğitim evi), Erken Doğmuşlar Konuk Evi ve Kadın Danışma Evi olarak hizmet verecek sosyal hizmet binası, 8 Mart Çarşamba günü saat 12.30’da düzenlenen törenle açıldı.  Açılışa Kaymakam Namık Kemal Nazlı, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, İlçe Emniyet Müdürü Fikret Bakır, daire amirlerinin yanı sıra CHP İl Başkanı Ender Biçki, CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, CHP İlçe yönetimi, CHP Kadınlar Kolu Başkanı Şerife Tezkaçan, belediye meclis üyeleri, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, ATO Yönetim Kurulu üyeleri,   İş adamı Cazım Nuri Erman’ın torunu Ruhsar Erman, ÇYDD, ADD temsilcileri, sözcülüğünü Nebahat Dinler’in üstlendiği Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Filiz Karayelli başkanlığındaki Ayvalık Kent Konseyi ve Renin Dilek Tan başkanlığındaki Kent Konseyi Kadın Meclisi ile Gazeteci-Yazar Bekir Coşkun ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“AYVALIK KADIN DANIŞMA MERKEZİ İLE KADINLAR ARTIK ÇARESİZ KALMAYACAKLAR”

Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi adına konuşan Nebahat Dinler, Ayvalıklı kadınlar için bu 8 Mart’ın ayrı bir önemi olduğunu belirterek, “Bugün, biz kadınların hak arayışlarından birisi gerçekleşiyor. Ayvalık Belediyesi,  kadına yönelik şiddetle mücadelede yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluklardan birisini yerine getirerek, kadınların güçlenmesine destek olacak  Kadın Danışma Merkezi’mizi hizmete açıyor. Uzun zamandır dile getirdiğimiz bu talebimiz karşılandığı için mutluyuz,  Belediye Başkanımız Rahmi Gençer’e çok teşekkür ediyoruz. Bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik aile içi şiddet, gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun tüm dünyadaki ve ülkemizdeki kadınların ortak sorunudur. Her kesimde ve her yörede yaygın olarak görülmektedir. Kadına yönelik şiddetle baş edebilmek için kararlı bir mücadele gerekmektedir. Hedefimiz, kadına yönelik şiddetin nedenleriyle birlikte ortadan kaldırılması, Ayvalık’ta yaşayan her sosyal kesimden kadının korunması, desteklenmesi ve güçlendirilmesi olmalıdır. Fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalan, dışlanmaya ve ayrımcılığa uğrayan kadınlara; hukuksal, psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti vererek, dayanışma sağlayacak olan Ayvalık Kadın Danışma Merkezi ile kadınlar artık çaresiz kalmayacaklar. Körfezde hizmet üreten tek kurum olarak yapacağı farkındalık ve eğitim çalışmalarıyla da bu evrensel sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır merkezimiz. Kadın Danışma Merkezi’nin çalışmalarına, yıllardır bu alanda çalışan, mücadele veren Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi olarak her türlü desteği vereceğiz. Kadın Danışma Merkezinin Ayvalıklı kadınları daha da güçleneceğine inanıyor ve çalışmalarda başarılar diliyorum” dedi.

“BU SOSYAL KOMPLEKS ÇOK ÖNEMLİ”

Çok mutlu bir olayı kutlamak için bir araya geldiklerini belirten Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Filiz Karayelli, “Göreve geldiği günden itibaren Türkiye çapında ses getiren projelere imza atan Rahmi Gençer dezavantajlı kesimlere verdiği desteklere bugün bir yenisini daha ekliyor. Bizler, çok şanslıyız ki böylesine güzel bir kente ve sesimize ses veren, duyarlı bir başkana sahibiz. Bu sosyal kompleks bizim içim çok önem taşıyor. Kompleks yaşlılarımıza, kadınlarımıza ve özel çocuklarımıza hizmet verdiği için önem taşıyor” dedi.

Belediye Başkanı Rahmi Gençer, kadınların 2 bini aşkın imza toplayarak talep ettikleri Kadın Danışma Evi amacının kadına yönelik şiddet, ayrımcı söylem ve davranışlara karşı toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunmak, farkındalık oluşturmak ve kadınların destek mekanizmalarına ulaşabilirliğini sağlamak olduğunu belirtti.  Gençer,” Biz fiziksel imkânları yerine getirdik, bundan sonra içini doldurmak başta kadın dernekleri olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızın olacak. Keşke 8 Mart hiç kutlanmasa yani kadınlarımızla hep aynı platformda olsak. 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün laik cumhuriyeti ile birlikte kadınlara haklar verilmiş. 1933’te kadınlara seçme seçilme hakkı verilmiş ki bu birçok Avrupa ülkesinden önce. Atatürk notlar tutarmış demiş ki, ‘Bir ülkenin kadını aydınlanmazsa o ülke kalkınmaz demiş. Şimdilerde bazı belediyeler evlilikle ilgili kitaplar dağıtıyor içinde kadınların nasıl dövüleceğine ilişkin yazılar var. İslamiyet’te kadının yeri her zaman erkeğinin yanındadır öyle ittirilmiş, kaktırılmış olamaz.  Anadolu’da kadınını hiç itmemiştir Türk halkı, Cumhuriyet’i birlikte kurmuştur. Ama bugün dinimizi saptırarak kadını nasıl döveceğini anlatan yazılar yayınlayan belediyeler var. Geldiğimiz noktaya bakın. Çağdaşlık 1923 yılında başlıyor ve geldiğimiz noktaya bakın. Onun için hayır diyeceğiz ” dedi.  Sosyal Hizmet Merkezinin esas sahibinin 17 yaşlı olduğunu belirten Gençer, “Buranın esas sahipleri içeride. Yaşlı bakım evi demedik, erken doğmuşlar evi dedik. Yanlış anlıyorlar 7 aylık doğmuş gibi hayır onlar biraz eski doğum kağıdı olan. Ayrıca 15 özel çocuğumuz var. onları her gün evinden alıyoruz, eğitim veren hocalarımız var” dedi. Konuşmaların ardından binanın yapımını üstlenen müteahhit firmadan Onur Satıcı, Mehmet Topal ve Yücel Demir’e teşekkür plaketi verildi. Kadınlara Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kırmızı karanfil hediye edilirken katılımcılara lokma ve pilav dağıtıldı.

Eğitim Salonu ve sosyal servisi bulunan, Sosyal Hizmet Uzmanı Emre Batur yönetimindeki Kadın Danışma Evi’ne başvuracak kadınlar, yasal haklar ve bunların nasıl kullanılacağı konulu eğitim çalışmaları, kadına yönelik şiddete karşı strateji ve şiddete karşı kadın dayanışması oluşturma çalışmalarına katılabilecek. Eğitim çalışmalarının yanı sıra şiddete maruz kalan kadınları hukuki destek mekanizmalarına yönlendirecek Kadın Danışma Evi, yaşanan sorunlarla baş edebilmek için psikolojik destek imkanı da sunacak.