KIRMIZI MERCANLARI KORUMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Nilgün  KAYA

Yılın on iki ayı dalış yapılabilen Ayvalık’ın, su altı güzellikleri arasında en dikkat çekici özelliği olan kırmızı mercanların korunması için çalışma başlatıldı. 2015 yılında, İlçede 18 bölgede 64 farklı koordinatta ‘hayalet ağ’ temizliği yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, kırmızı mercanların bulunduğu 6 noktanın koruma altına alınmasının yanı sıra tonozlama sistemi yapılamasını hedefliyor.


Çiçek Adası açıklarında bulunan, yaklaşık 150 yıllık kırmızı mercanların, terk edilmiş av araçları, avcılık ve teknelerin çapaları ile büyük zarar gördüğünün belirlenmesi üzerine 2 yıl önce bakanlığının projesi ile ağları temizleyen GTH Ayvalık İlçe Müdürlüğü, avcılık ve teknelerin çapa ile vereceği zararın da önüne geçmek için çalışma başlattı. Geçtiğimiz günlerde ilçedeki Dalış Okulları temsilcileriyle, GTH Ayvalık Su Ürünleri Birimi arasında yapılan toplantıda, bakanlığa sunulmak üzere koruma çalışması yapılmak için fikir alış verişinde bulunulduğu öğrenildi. Çalışma, kırmızı mercanların bulunduğu 6 noktanın balık avcılığına yasaklanması, sadece dalışa açık olacak şekilde tonoz sistemi ile korunmasını içeriyor.

“TONOZLAMA SİSTEMİ YAPILAMASA BİLE AVCILIĞA YASAKLANMASI ÖNEMLİ”

Denizin 30 metre derinliğinde yaşayan dünyaca ünlü Kırmızı mercanların her yıl yalnızca bir santim büyüyebildiğine ve boylarının bir buçuk metre civarında olduğuna dikkat çeken  Prodivers Dalış Okulu Yöneticisi Nuri Büyükdilsiz, “ Balık avcılığa kapatılıp koruma altına alınıp  buralara tonozlama sistemi getirilmesi gerekiyor. Biz bu bölgeler gittiğimizde çapa atmak zorundayız. Ne kadar iyi yere atmaya çalışsak ta göremediğimiz için zarar verilebiliyor. Bu noktaların tonozlanması gerekiyor. Bu tonozların dünya haritalarına işlenmesi gerekiyor. Bu çok zor ve meşakkatli bir olay ama bu konuda çalışma başlatıldı. Gemi güzergahında olan bölgeler var belki tonozlama olmayabilir ama balık avcılığına yasaklanması da önemli bir adım olur. Dalış Okulları olarak davet edildiğimiz toplantıda bu konuları görüştük” dedi.