UĞUR MUMCU ANILDI

Nilgün KAYA

24 Ocak 1993 tarihinde evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ölümünün 24. yılında Ayvalık’ta anıldı. Evinin önünde yıllardır düzenlenen törende bir araya gelen vatandaşlar, Mumcu’nun resmine birer kırmızı karanfil bırakıp, onu unutmadıklarını ifade ediyor.

 

Hain bir saldırı sonucu 24 yıl önce hayatını kaybeden Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak Salı günü ilk önce Ayvalık Tapu Kadastro Sitesi’ndeki evinin önünde yapılan etkinlikle anıldı. Çağdaş Yaşamı Destekleme, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ayvalık Şubeleri, CHP ve Vatan Partisi Ayvalık İlçe Başkanlıkları ile Eğitim-İş Ayvalık Temsilciliği işbirliğindeki anma töreni, saat 11.00’de başladı.

“BİZİ BAŞIMIZA GELEBİLECEK TEHLİKELERE KARŞI UYARAN MUMCU DEĞİL MİYDİ?”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkan yardımcısı Suat Şerifeken,  “İçinde bulunduğumuz ‘Demokrasi Haftası’nda 24 Ocak 1993 de evinin önünde katledilen  Uğur Mumcu ile birlikte, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Necip Hablemitoğlu , Gaffar Okkan, Doğan Öz , Abdi İpekçi ,Ahmet Taner Kışlalı, Hrant Dink ve daha birçok vatan evladını saygıyla anıyoruz. Çeşitli çevrelerden gelen ölüm emirleriyle hayattan  koparılan  bu  güzel insanlar, arkalarında eşler, çocuklar  ve ana babalar bırakarak gitmişlerdir.  Bakalım daha ne zamana kadar bu güzide evlatlarımızı yemeye devam edeceğiz. Sevgili Uğur Mumcu bir araştırmacı gazeteciydi ve ilerde toplumumuzun başına gelebilecek tehlikelere  karşı  bizleri  uyardığı  için   canından  oldu.’ Bir millet böyle çöker işte. Devletin yerini kaba kuvvet alır, susulur. Yasanın yerini din alır, korkulur. Yolsuzluklar, cinayetler birbirini izler, eller kollar bağlanıp götürülür, vuran vurur, öldüren öldürür’ diye bizi,  başımıza gelebilecek tehlikelere karşı uyaran Uğur Mumcu değil miydi?  ‘Dün sabaha değin araştırarak yazdığım bir yazıyı yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın. Her parçamdan benim gibiler, beni aşanlar doğacaktır’ diye bizi ümit vermeye çalışan Uğur Mumcu değil miydi? ‘Öldürüldük ey halkım unutma bizi, vurulduk ey halkım unutma bizi, korkmadan öldük ey halkım unutma bizi’ diye haykıran Uğur Mumcu değil miydi? 24- 31 Ocak günleri arasında düzenlenen ‘Adalet ve Demokrasi Haftası’nda yurdumuzda demokrasi ve adaletin kurumsallaşması, yaşadığımız acı olayların tekrar yaşanmaması için, demokratik kitle örgütlerimizi ve siyasi partilerimizi hep birlikte mücadele etmeye; her zaman olduğu gibi; bir kez daha davet ediyoruz” dedi. Belediye Başkan Vekili Gökay Bacan ise, “Başımız her sıkıştığında hala Uğur Mumcu’ya sığınıyoruz. Yıllar önce ne söylediyse hala geçerlidir. Ülkemizde aydınlar zor yetişiyor ama maalesef kolay kaybediliyor” dedi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinden burs alan bir öğrenci Uğur Mumcunun Sözlerinden oluşan kısa
bir konuşma yaptı. Mumcu’nun evinin önüne yerleştirilen fotoğrafının üzerine kırmızı karanfiller bırakıldı.