LEZZET USTALARI AYVALIK’TA YETİŞİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü’nce açılan meslek edindirme kurslarından biri olan Aşçı yardımcılığı kursuna katılan 6 kadın ve 6 erkek kursiyer, Öğretmenleri Tolga Yıldız’dan yemek yapmanın püf noktalarını ve lezzet ustası olmayı öğreniyor.

864 saatlik kurs haftanın üç günü, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 08.30-14.30 arası gerçekleştiriliyor.  3 Ekim’de başlayan kursta 6’sı kadın 12 kursiyer eğitim görüyor.

GİYDİLER ÖNLÜKLERİ, YAPTILAR YEMEKLERİ

Kursa bu sene erkeklerden yoğun ilgi olduğu, kursiyerlerin yarısının erkek olarak seçildiği öğrenildi. Kursa katılan erkek kursiyerler önlüklerinden eldivenlere en az kadın kursiyerler kadar titiz davranarak sırayla çorba, ana yemek ve tatlı ekibinde yer alıyor. Kursiyerler tarafından yapılan yemekler, diğer öğretmen ve kursiyerlere de ikram ediliyor.

YÖRESEL LEZZETLER VE DÜNYA MUTFAĞINDAN ÖRNEKLERİ ÖĞRENİYORLAR

Konya Selçuk Üniversitesi Aile Ekonomisi Beslenme Öğretmenliğini bitiren, Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmenliğinde 9. Yılına başlayan Tolga Yıldız, “Teknik olarak modüler konuları takip diyoruz. Yöresel yemekleri ve Anadolu mutfağının lezzetlerinin yanı sıra zaman zaman dünya mutfağından örnekler de yapıyoruz. Geçen sene Ayvalık’a özgü birkaç yemeği denedik. Bu sene Ayvalık yemeklerinin sayısını arttıracağız. Ayvalık tatları etkinliğini takip etmeyi planlıyoruz. Ayvalık’ta böyle bir tarif var denilen her yemeği yapmaya çalışıyoruz” dedi.

KİMİ PERSONEL BULAMADIĞI KİMİ MUTFAĞI MERAK ETTİĞİ KİMİYSE TECRÜBESİNİ PEKİŞTİRME İÇİN GELİYOR

Kursiyerlerden Volkan Ertan, “Aslında işletmeciyim. Dedem meyhaneciydi Trakya kökenli. İstanbul’da hep işletmecilik yaptım. Ayvalık’ta işletme açınca personel bulamamaktan dolayı işletmeciliği bırakıp mutfakçı oldum. Köfte, börek pişirme derken sıcakları artık ben yapıyorum. Eğitim almak için bu kursa katıldım. Gayet iyi gidiyor. Hocamız güzel şeyler öğretiyor. Örneğin tatlı ile bilgim yoktu. Burada her üç yemekten biri tatlı olduğu için bilgim epey gelişti. Kursiyer İbrahim Ergen, “Emekli turizmci olarak turizm sektörünün hemen her bölümünde çalıştım. Mutfak ilgimi çeken bir konuydu. Bir şeyler öğrenebilir miyim diye geldim. Çok verimli bir kurs oldu” dedi. Kursiyer Şennur Kasap Deliktan, “Ev hanımıyım. Kurs açıldığını duydum. Tecrübelerime tecrübe katmak istedim. Öğretmenimizden ve arkadaşlarımdan çok memnunum” dedi.  Kursiyerlerden Selin Burçin Sezer, “İşbirliği yaparak sistemli çalışma yeteneğimizi arttırıyoruz” dedi.

Kursa katılmak için halen bekleyen 19 kursiyer daha olduğu ancak Gıda Atölyesi olarak kullanılan mutfak küçük olduğu için kurs açılamadığı öğrenildi.