SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLARI UNUTMADILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu öğrencileri anlamlı kampanya düzenleyerek, sokakta zor koşullara karşı yaşa mücadelesi veren hayvanlara sahip çıktı.

Okulun 6. Sınıf öğrencilerinin ‘Hayvan Dostu Okul’ sloganıyla başlattıkları ‘Hayvanları seviyoruz, Onları koruyoruz’ kampanyasında, sokakta yaşayan hayvanlar için beslenme kutuları yapıldı.

ESKİ SEÇİM SANDIKLARI BESLENME KUTUSU OLDU

Müdür Yardımcısı Mustafa Tahta yönetiminde sokakta yaşayan kedi ve köpekler için Okul İdaresi, Okul Aile birliği ve Proje yürütücüsü Hatice Akçıl, Gülsüm İnce ve Osman Özgür Pirdal ile birlikte çalışan öğrenciler, 17 adedi kediler, 18 adedi köpekler için toplam 35 adet beslenme kutuları üretti. Beslenme kutularının zeminleri kullanılmayan seçim sandıklarından oluşurken yiyecek kapları silikonla yapıştırıldı.

MAMALARI HARÇLIKLARI İLE ALDILAR

Beslenme kutularına konacak mamaları öğrenciler kendi harçlıklarından artırdıkları paralarla aldı.   Öğrenciler yoğun kar yağışı ve soğuk günlerin yaşandığı Ayvalık’ta,  sokak sokak dolaşarak kedi ve köpeklerin yoğun olarak yaşadıkları alanlara beslenme kutularını koydular.

“HAYVANLARA DUYARLI ÇOCUKLAR, ÇEVRELERİNE KARŞI DA DUYARLI OLUR”

Projeyle ilgili Proje Yürütücüsü Mustafa Tahta “Bu projeyle öğrencilere hayvan sevgisini aşılamayı , dünyanın sadece insanların malı olmadığını hayvanlarında  bir canlı olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini anlatmaya çalıştık. Öğretmenlerimizin destekleriyle öğrencilerimiz ilk önce beslenme kaplarını kendi elleriyle yaptılar daha sonra öğrencilerimiz harçlıklarıylayapılan bu kaplar konacak mamaları aldılar. Yapmış olduğumuz bu beslenme kaplarını koyacağımız yerleri tespit ettik ve bu kapların sürekli kontrollerini yapacak öğrencilerimizi belirledik ve projeyi uygulamaya koyduk. Hayvanların, çocukların gelişimini hızlandırdığı bir gerçektir. Çocuğun hayvanları sevmesi, onlardan sevgi görmesi, onlarla ilgilenmesi, bakımı için sorumluluk alması çocuğun birçok alanında gelişimini destekler ve zayıf olduğu alanlarda beceri kazanmasını sağlar. Hiçbir eğitim materyali, çocuğun her gelişim alanına aynı anda hitap edemez. Bunu gerçekleştirebilecek tek şey; Hayvandır. Hayvanların çocukların duygusal, sosyal, fiziksel, zihinsel gelişimine katkıları çok büyüktür. Bir köpeği olan çocuk, kendi yaşına uygun olarak ona verilen görevi “su kabına su koymayı” her gün yerine getirirken; kendisine verilen sorumlulukları yerine getirmeyi öğrenir. Köpeğinin ondan olan ufak beklentilerini ve sorumluluklarını yerine getirmesi, hayvana sahip olmanın gururunu yaşaması, onunla yaşadıklarını arkadaşlarına anlatması,  çocuğun öz güvenini artırır ve sosyal becerilerini geliştirir. Hayvanları karşı sevgi dolu olan bir çocuk, hayvanların ihtiyaçlarına daha duyarlı hale geldiğinden çevresindeki arkadaşlarının ihtiyaçlarına ve duygularına karşı da daha duyarlı bir hale gelir, böylelikle empati duygusu geliştirir.”dedi.

“SOĞUK HAVADA AÇ KALAN HAYVANLAR 6-17 SAAT İÇİNDE ÖLÜYOR”

Soğukta kedilerin 6, köpeklerin 17 saat aç kalırlarsa donarak öldüklerine dikkat çeken Okul Müdürü Mustafa Kurtuluş , “Onların vücut sistemleri yemek yiyerek ısı salgılayabiliyor. Bıraktığınız mamanın yağmur ve kardan zarar görüp bozulmaması için, bir damacana ya da 5 litrelik plastik su bidonunun önüne bıçakla pencere açıp mamaları içine bırakabilirsiniz. Plastik bir kap suyun içine bir damla zeytinyağı damlatıp kapınızın önüne koyabilirsiniz. Plastik kap ve zeytinyağı suyun donmasını önler. Karton koli, koli bandı, izocam ve çöp poşetinden kedi/köpek evi yapabilirsiniz. Evlerinizin sitelerinizin çok yağış almayan alanlarına bunları yerleştirip bir ve birden fazla sokak hayvanının hayatını kurtarabilirsiniz. Kuşlar için balkonlara ve yollara kuru ekmek, buğday, bulgur koyabilirsiniz. Mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırıp parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırın. Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, en yakın belediyeye haber verin ya da veterinerden yardım isteyin. Aşırı titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız. Çöp atarken de dikkatli olmalıyız. Kırık cam ve kavanozlar yemek arayan sokak hayvanlarını canından edebilir. Mama, salça ve benzeri tenekelerin ağızlarını bükerek atmalıyız” diye tavsiyelerde bulundu.