“BU YÜZYILIN SONUNDA DÜNYA NÜFUSU 100 BİNE İNECEK”

Nilgün KAYA

Bu yıl 18’ncisi düzenlenen Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat ve Turizm Festivali’nin ikinci gününde ‘Küresel iklim krizi ve ülkemize yansımaları ‘ zeytin ürünü ekseninde ele alındı.

14 Ekim Cumartesi günü İsmet İnönü Kültür Merkezinde düzenlenen sunumu Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptı.

Dünyadaki nüfus artışını, son yüzyılın sıcaklık verilerini, dirençlilik- Paris Anlaşması gibi konularda detaylı bilgi veren ve Şu an ki durumumuzu freni patlayan kamyon ile yokuş inerken gaza basmak olarak niteleyen Prof. Dr. Kurnaz, “Bu yüzyılın sonunda dünya nüfusu 100 milyona inecek. Bugün doğada kullandığımız kimyasalları ve ne zarar verdiğini söylememize rağmen kullanılmaya devam edecek. Sonra ‘Abi manyak mıymışız niye kullanmışız?’ diyeceğiz Herkes gerçekten üzerine düşeni yapsa her şey iyiye gidecek ama yapmıyor. Daha kötüye gidecek, bunu bilin. Sadece İklim değil başka problemlerimiz de var. kirlilik gibi. Bunun ötesinde dünya ciddi bir gıda krizine gidiyor. Orta okulda Türkiye kendi kendine yeten bir ülke iken şu anda bunu söyleyebiliyor muyuz? Bunu söylediğimizde nüfus 20-30 milyondu. Şimdi 85 milyon. Bir de küreselleşme olayı var. covid zamanında gördük ki küreselleşmenin tekerine çomak soktuğunda patlayabilir. Çok kötü bir krize gidiyoruz. Bu krizi evde TV ile cep telefonu ile çözmenin imkanı yok bunu tarlada çözmek zorundayız. Normalde ne olması gerekiyorsa dünya 1 derece daha sıcak.” dedi.

2 derece sıcaklık artışında zeytinde verimin dörtte bir oranında düşeceğini belirten Prof. Dr. Kurnaz, “Ben zeytinden anlamam ama bu çalışmamız gereken bir ders. Zeytin yarın burada olmazsa nerelerde olacak. Biz burada alıştık zeytine ama cıkmayacak zeytin. Gerçekçi olalım. Bu bölge güney ile kıyaslandığında çok avantajlı. Burada bir numaralı görev yangından korumak olacak. Kurak, sıcak, rüzgarlı, zeytin olsa bile kalmayacak. ” dedi.

Sunumu Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, ATO Meclis Başkanı Suat Akın, ATO Yönetim Kurulu üyeleri, Edremit Ticaret Odası başkanı Ahmet Çetin, Bergama Ticaret Odası başkanı Lütfi Kolat ve vatandaşlar dinledi.