DALIŞ NOKTALARINDA YASAĞIN KALDIRILMASI VE ESNETİLMESİ İÇİN TALEPTE BULUNULDU

Nilgün KAYA

Ayvalık Ticaret Odası Turizm Komitesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile 2020 yılında dalış noktalarına getirilen yasağın bazı adalarda kaldırılması bazı adalarda da esnetilmesi ve bir noktaya da batık atılması için Kültür ve Turizm Bakanlığına talepte bulundu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ayvalık Dalış Turizminin durumu, Ayvalık Dalış ve Bölge turizmi geliştirme konularında hazırladığı ve Ayvalık’ta dalışa yasak saha haritaları ile revize haritalarının yer aldığı raporu bakanlığa sunduklarını belirten Ayvalık Ticaret Odası Turizm Komite Başkanı Uğur Berk, 2019 yılında dalış turizminin önündeki engelleri kaldıran yasa teklifinin kanunlaştığını ancak 2020 yılında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ege Denizinde yer alan dalışa yasak saha koordinatlarının değiştirilmesiyle Ayvalık’ta ki 60 dalış noktasının gerek yasaklanması gerekse hakim rüzgar olan Poyraz nedeniyle 10’a kadar düştüğünü belirtti.

Maden Adası, Yellice (İncirli Adası) ve Güneş Adasında dalışa yasak sahaların kısmi olarak açılması için revizesini içeren dosyada, yeni dalış öğrencilerine bölgenin cazip hale getirilmesi için Melina ve Kara ada arasında 10-12 metre derinlikte, su altının fauna ve florasını bozmayarak bir adet uçak, gemi gibi batık atılması da talep edildi.

“AYVALIK’IN EN BÜYÜK HAZİNELERİNDEN BİRİ SU ALTI”

4 Dalış okulu bulunan Ayvalık’ta, yaz kış dalış yapıldığı takdirde 8 ay turist çekilebileceğini kaydeden Uğur Berk, Ayvalık Dalış turizminin önündeki engellere dikkat çekerek, “Ayvalık için dalış turizmi son derece önemlidir. Ayvalık’ımızın turizmi sadece güneş, deniz ve kuma bağlı olmamalıdır. Alternatif turizm kanallarını Ticaret Odası Turizm Komite başkanı olarak geliştirmekteyiz. Biz burada dalışla ilgili bugün çok ciddi bir problem yaşıyoruz. Ayvalık’ta 60 dalış noktası olmasına rağmen Arkeolojik sit alanına alınarak Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle 10 noktaya kadar indirilmiş durumdadır. Bizim bu arkeolojik sitten çıkarılmamız Ayvalık’ta ki hakim rüzgar olan Poyrazdan dolayı dalış teknelerimizin ve dalış okulu öğrencilerinin yaşadığı mağduriyeti gidermek adına teknelerimizin sığınacağı büyük adaların yamaçları ve araları tekrar dalış turizmine açılmalıdır. Biz de Turizm Bakanlığımıza gerek Güney Marmara Otelciler Birliği (GÜMTOB) vasıtasıyla gerekse sivil toplum örgütleri vasıtasıyla başvurmuş durumdayız. Bunun tekrar incelenip Arkeolojik sit alanlarının, yasaklı sit alanlarının en azından daraltılarak dalış turizminin tekrar etkin hale getirilmesine imkan sağlanmasını talep etmekteyiz. Bilindiği gibi Kızıl mercanlarımız Ayvalık’ta, İtalya Portofino’dan sonra en yoğun miktarda, orman şeklinde bulunan mercanlar fakat bunlar 30 metre derinlikte başlamakta ve iki yıldız dalışçılar ancak dalabilmekteler. Bizim için dalışa yeni başlayan ve tek yıldız öğrencilerin de burada bir cazibe merkezi yaratma adına, dalış okullarımızın tercih ettikleri noktaların birinde ilave bir de batık talebimiz oldu Turizm Bakanlığımızdan. Hem Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) hem GÜMTOB üzerinden başvurumuzu ilettik, bu konu gündeme alınacak önünüzdeki günlerde bakanlık nezdinde toplantılar yapılacağı bize bildirildi” dedi.