AYVALIK HALKI HAVA KALİTESİNİ MERAK EDİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ı 12 yıldır etkisi altına alan hava kirliliği konusunda, ilk kez 2018 yılında yapılan ölçüm sonuçlarının, ‘zaman ve yerin uygun olmaması’ nedeniyle yetersiz olduğunu ifade eden dönemin Kent Konseyi yönetimi ölçümlerin tekrarlanması için talepte bulunurken aradan geçen süre zarfında kirliliğin daha da arttığını ifade eden vatandaşlar, hava kalitesinin ölçülmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan, birçok hastalığın kaynağı hava kirliliği konusunda Ayvalık, tespit ve çözüm bekliyor. İs ve kurumla dolan sokakları gün içinde bile yolda yürünmez hale gelen Ayvalık, kömür ve prina kullanımı nedeniyle yoğun duman bulutlarıyla kaplanıyor. Konumu çanak şeklinde olan kentte rüzgar olmadığı günlerde nefes almak güçleşiyor.
Gerek Ayvalık’ta yaşayanların serzenişi gerekse Gazete Ayvalık olarak  yıllardır yaptığımız haberlerle gündeme getirilen sorunla ilgili ilk kez 2018 yılında, Kent Konseyinin talebi, Kaymakam Gökhan Görgülüaslan’ın girişimiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hava kalitesi ölçümü yapılmıştı. 30 Ocak 2018 tarihinde ilçeye gelen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Marmara Bölge Temiz Hava Merkez Müdürlüğü’nden gelen 5 kişilik ekip, Eski garajda istasyonun kurulumunu ve 1 Şubat -3 Mayıs 2018 tarihleri arasında ölçümler yaptı. Kent Konseyi zamanın ve yerin uygun olmadığını belirterek ölçümlerin tekrarlanmasını talep etmişti.
YETKİLİLER, KİRLİLİK KONUSUNDA KÖMÜR VE PRİNAYI DEĞİL SAHRA ÇÖL TOZLARINI İŞARET ETTİ!
Ölçüm ve değerlendirme sonucunda hazırlanan raporda; ‘Ayvalık’ta meydana gelen hava kirliliğinin temel olarak ısınma kaynaklı Kükürtdioksit kirliliğinden bahsetmek mümkün değildir. Ayvalık’ta ortaya çıkan hava kalitesi tablosu, ilçedeki hava kalitesinin sağlık için iyi seviyelerde olduğunu göstermektedir. Ayvalık’ın hava kirliliği değerlendirilirken Asya-Afrika ve Avrupa’dan taşınan uzun mesafeli kirlilik te göz önünde bulundurulmalıdır. Yapılan bazı araştırmalar Türkiye’de nispeten yüksek yoğunluklu partikül madde oluşumlarına kuzeybatı ve güney rüzgarlarının etkili olduğunu göstermektedir. Bu da özellikle Sahra Çöl tozlarının etkisini işaret etmektedir.’ Denilirken raporda, 92 günlük ölçümde partikül madde ortalaması olarak 46.92, Kükürtdioksit ortalaması ise 7. 52 olarak gözlendiği yer almıştı.
“ZEHİRLENİYORUZ, İMDAT”
Yıllardır yoğun hava kirliliği yaşayan Ayvalık’ta özellikle kış aylarında kömür sobaları, kömür ve yağlı prina yakan kaloriferler ve Prina fabrikasının etkisiyle hava kirliliği artıyor. Bu durumun ağır sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken vatandaşlar, özellikle KOAH hastaları ve hasta olmayan kişilerin sağlığının söz konusu olduğunu hatırlattı. Ayvalıklılar, hava kalitesi ölçümlerinin ve denetimlerin düzenli olarak yapılmasını ve artan kirliliğe çözüm için de gereken önlemlerin alınmasını istiyor.