AYVALIK LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ, MÜBADELENİN 99.YILINI ANDI

Nilgün KAYA

30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan ‘Zorunlu Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi’ ile yurtlarını terk etmek zorunda kalan, anılarını ve tüm geçmişlerini bir sandığa sığdırıp yola çıkan mübadiller, Ayvalık Lozan Mübadiller Derneği tarafından tören ve etkinlikle anıldı.

Cunda Adası’nda mübadillerin 99 yıl önce karaya çıktığı ve karantina altına alındığı Despotun Evinin önünde denize çelenk ve karanfil bırakılması ile başlayan tören, Cunda mübadilleri esnaf ziyareti ile devam etti.

Tören ve etkinliklere Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Neşe Albayrak ve yönetim kurulu üyelerinin yanısıra AK Parti Ayvalık ilçe başkanı Ali Gür, AK Parti  Ayvalık Kadınlar Kolu Başkanı Gökmen Karakaş, Ayvalık MHP Ayvalık İlçe Başkan Yardımcısı Ahmet Yalın ve Cerrah Şanlıoğlu, katıldı. Cunda Adası’ndaki törenin ardından Ayvalık Cumhuriyet Meydanında ikinci tören düzenlendi. Atatürk Anıtına dernek adına çelenk sunumu yapıldı, katılımcılar anıta kırmızı karanfiller bıraktı.

“99. YILINDA DA ATALARIMIZIN HÜZNÜNÜ VE ÖZLEMİ HİSSEDİYORUZ”

Ayvalık Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Neşe Albayrak yaptığı açıklamada, “99 yıldır Anadolu topraklarını vatan yapan mübadil torunları, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 99. yılında da doğup büyüdüğü topraklardan göç etmek zorunda kalan atalarımızın hüznünü ve duydukları büyük özlemi hala yüreklerimizde hissediyoruz. Mübdadele zordu ancak zorunluydu. Bar Sandığa sığdırdıkları tüm hatıralar, ile yollara düştüler. Evlerini, ekip sürdükleri tarlalarını sokaklarını vatan bildikleri toprakları, Yaşanmış hafızalarını terk ettiler. Bugün burada sizlerin huzurunda göç yolunda hayatlarını kaybeden tüm mübadilleri atalarımızı saygı minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Mustafa Kemal Atatürk’ün en güzel ifadesiyle mübadillerimiz, muhacirlerimiz kaybedilmiş topraklarımızın aziz hatıralarıdır. 99 yıl önce yaşanan acıların tekrar yaşanmayacağı ülkeler ve toplumlar arasında hiç bir sorunun olmayacağı gönül ve hudut sınırlarının olmadığı hiç bir çocuğun yurdundan, topraklarından koparılmadığı barış ve huzur dolu günler bekliyoruz. Bu vesile ile dünyanın muhtelif yerlerinde yaşayan tüm mübadil torunlarını sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Aziz ruhları önünde eğiliyoruz.” Dedi.

Ayvalık’ta mübadilleri gezen ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi desteği ile hediyeler veren dernek anma etkinliğini, Talatpaşa caddesinde lokma hayrı yaparak noktaladı.