TARİHİ BİNA ÖĞRETMENEVİ Mİ OLUYOR?

Nilgün KAYA

Yapım tarihi 1800’lü yıllara uzanan Ayvalık’ın sembol binalarından eski Kız Meslek Lisesi binasının onarımı ve yeniden kullanımı için çalışmalara başlanıldığı,  tarihi yapının Öğretmen Evi olarak kullanılmasının planlandığı öğrenildi.

Sakarya Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan tarihi bina, bir dönem Ayvalık Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak kullanıldı. 2012 yılından bu yana boş durumda. Lisenin eğitimi, Ayvalık Ticaret Meslek Lisesi ve Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’nin eski binasında verilmeye başlanınca kapılarını sadece ilçede çekilen bazı film ve diziler için açan bina, gerek denize sıfır konumu gerekse dış ve iç mimarisi ile süslemelerinin güzelliği açısından dikkat çekiyor. Yıllardır filmlere fon olan bina 1840’lı yıllarda yapılmış, mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığına ait.  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda tarihi binada keşif yapılmış, binanın onarımı için 1 milyon 200 bin liraya ihtiyaç olduğu belirlenmişti. Binanın restore edilip ‘Eğitim Müzesi’ne dönüştürülmesini isteyen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kullanım amacının onaylanması ve restoreye başlanabilmesi için Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden izin bekliyordu.

KÜTÜPHANENİN TARİHİ BİNAYA TAŞINMASI İÇİN KAMPANYA YAPILMIŞTI

Ayvalık Birleşik Haziran Hareketi tarafından düzenlenen kampanya ile ‘ilçe Halk Kütüphanesi’nin taşınması istenen bina için yeni bir kullanım şekli üzerinde durulduğu öğrenildi.  Ak Parti Milletvekili MKYK üyesi Ali Aydınlıoğlu, ilçeye yeni atanan ilçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır’ı ziyaretinde eğitim yatırımları ile ilgili bilgi aldı ve ayrıca bakanlık yetkilileri ile görüştü. Aydınlıoğlu, denize sıfır tarihi binanın onarım ve yenileme çalışmalarının yapılıp, bahçesi de düzenlenerek ilçeye öğretmenevi olarak kazandırılacağını açıkladı.

“ÖĞRETMEN EVİ OLMASI GÜNDEMDE AMA İŞLEV SONRADAN DEĞİŞEBİLİR”

Vekilin bina için Öğretmen evi olarak kullanılması yönünde öneride bulunduğunu belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, “Vekilimiz bakanlıkla görüştü. İlk etapta binanın bakım ve onarımının yapılması üzerinde duruluyor. İşlevine İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bakanlık yetkilileri karar verecek” dedi. Atıl durumdaki binanın değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ak Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, “ Tarihi özelliğini gün yüzüne çıkaralım önce. Şu an Öğretmen Evi olarak kullanılması gündemde ama işlevi sonradan değişebilir” dedi.