AYVALIK ESNAFININ SORUNLARINI MEYDANA TAŞIDILAR

Nilgün KAYA

Ayvalık esnafının sorunlarını Cumhuriyet Meydanında yapılan açıklamada gündeme getiren İYİ Parti Ayvalık İlçe Başkanlığı, 29 yıl önce Hocalı Katliamında hayatını kaybedenleri de andı.

Fotoğraf: Mehmet Dinç

Hocalı Katliamında katledilenler ve tüm şehitlere rahmet dileyerek başladığı açıklamasında İYİ PArti Ayvalık İlçe Başkanı Gülten Sütçüoğlu,” Ruhları şad mekanları cennet olsun.Ülkemizin heryerinde olduğu gibi maalesef doğduğumuz, büyüdüğümüz, her taşında anılarımızın capcanlı durduğu candan aziz memleketimizde de pandeminin ve ekonomik krizin yarattığı ağır şartlar altında yurttaşlarımız, özellikle de esnaf kardeşlerimiz ezilmektedir. Ülke gündemini değerlendirip vaktinizi almak istemiyorum. Zira Genel Başkanımız her gün ilçe ilçe dolaşarak esnafımızın, milletimizin dertlerini dinleyip gündeme getiriyor. Bugün Ayvalık esnafının, Ayvalık halkının sorunlarını dile getirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi esnafımız iki ay gibi kısa süreye sıkışan bir sezonda yoğun olarak çalışıyor. Onun dışında kalan aylarda ise kendi yağında kavrulabilirse ne ala. Aylardır kapalı olan yiyecek içeçek işletmeleri artık kirasını, faturalarını ödeyemez hale gelmiştir. Yarına umutla bakamayan halkımız bir kaygı kuyusunda debelenmekte ve iktidardan dertlerine gerçek anlamda çare olacak çözümler beklemektedir. Ancak üzülerek görmekteyiz ki açıklanan destek paketleri oldukça yetersiz ve etkisiz kalmıştır. Ve bu destek paketlerinden yararlanmak için koydukları kriterler ise birçok esnafımızın bu desteğe ulaşmasını olanaksız kılmıştır. Ekmek teknesi kapalı olan esnaflarımızın, vadesi gelen kredilerini ödemesi her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Halkın hal-i böyle iken, devletin kurumu Anadolu Ajansı Japonya daki esnafların derdine düşmüş, Türk esnafının durumuna ise gözlerini kapatmış kulaklarını tıkamıştır. İktidara yakın haber kaynakları bu sıkıntıları gündeme getirmekte gönülsüz ve yetersizdir.”

Fotoğraf: Mehmet Dinç
Fotoğraf : Güner Oskan

“Vatandaşın sesine kulak verin diyoruz!”

“Kongreleriniz de bulaşmayan vürüs garibanın çay ocağında mı bulaşıyor? Uludağ da beş yıldızlı oteller de bulaşmayan virüs esnaf lokantalarında mı bulaşıyor? Devasa Avmlerde bulaşmayan virüs yoksulun ekmek teknesinde mi bulaşıyor? Buradan iktidara çağrımızdır ya gerekli tedbirleri alıp bu işletmelerin açılmasına olanak sağlayın ya da beş iş adamına bonkör olduğunuz kadar milletimize de bonkör olun. Oturduğunuz sırça köşklerden herşeyi pespembe gördüğünüzü biliyoruz. Gerçekleri görmek istiyorsanız sizleri makam arabalarınızdan inip halkın divanına oturmaya davet ediyoruz. O divana oturun ki içtiği çayın bile hesabını yapmak zorunda kalan vatandaşlarımızın halini biraz olsun anlayabilesiniz.
Bilmenizi isterim ki İYİ Parti Ayvalık ilçe teşkilatı olarak nerede bir sorun varsa orada olacağız. Her daim halkımızın yanın da olmaya ve onların dertlerini gündeme getirmeye devam edeceğiz.” Dedi.

“Biz esnaflar bunu da atlatacağız ama unutmayacağız”

Daha sonra Ayvalık Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Sertaç Örs,  yaptığı  konuşmada; “Ben burada, meclis üyesi olarak değil sizden biri, esnaf olarak buradayım. Esnafın en kara günlerini geçirdiğini biliyor ve yaşıyoruz. Hükümetin yanlış politikaları sonucu esnaf bitmiş bir durumda. Acı reçeteler esnafa kesilemez. Pandemi sürecinde biz esnaflara komik, dalga geçer gibi destek paketi açıkladılar. Hafta sonu küçük esnafı kapatıyorlar, zincir marketler açık. Acı reçeteyi esnafa yüklüyorlar. Kapalı esnafı vergiden muaf tutmuyor ve ‘ne halin varsa gör’ diyorlar. İnsanın ihtiyacı olan, elektrik, su paralarını ödeyemez duruma getirdiler. Kongreler serbest, esnaf kapalı. Hükümetin keyfi yerinde olabilir, ama bilsinler ki; esnafın durumu hiçte yerinde değil. Hükümetin acilen esnafa cansuyu olabilecek destek paketlerini açıklamasını istiyor ve bekliyoruz. Biz esnaflar bunu da atlatacağız ama unutmayacağız” dedi.