AVRUPA KUŞ GÖZLEM GÜNÜ AYVALIK’TA DA KUTLANDI

Nilgün KAYA

2006 yılından bu yana Ayvalık’ta farklı etkinliklerle kutlanan Avrupa Kuş Gözlem Günü, Ayvalık’ta yine Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu (AYKUŞ) tarafından gözlem yapılarak kutlandı.

Gözlem, Türkiye’nin iki deniz tuzlasından biri olan Ayvalık Tuzla’nın yanı sıra Altınova ve Sarımsaklı da gerçekleştirildi.

Dünya Kuşları Koruma Kurulu’nun (Bird Life International) üyelerince her yıl ekim ayının ilk hafta sonu, tüm dünyada kutlanan Avrupa Kuş Gözlem Günü için bu yıl da Ayvalık’ta etkinlik düzenlendi. Yöre popülasyonu istatistiklerine katkı ve Ayvalık’ın kuş potansiyeline dikkat çekmek için Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu tarafından düzenlenen etkinliğe kuş gözlemciler destek verdi.

“KUŞLARIN HER YIL YAPTIĞI İKİ, ZORLU GÖÇ YOLCULUĞUNA DİKKAT ÇEKMEK İSTİYORUZ”

Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu Sorumlusu, Doğa Fotoğrafçısı Kadri Kaya, Dünya Kuşları Koruma Kurulu tarafından dünya çapında düzenlenen, Türkiye’de Bird Life İnternational’ın ortağı Doğa Derneği koordinesinde gerçekleşen etkinliğin neden yapıldığı hakkında bilgi verdi. Bu sene Avrupa’da 38 ülkenin katıldığı, ülkemizde bu etkinliğin 10 yerde gerçekleştirildiğini belirten Kadri Kaya, “Ayvalık’ta da Avrupa Kuş Gözlem günü nedeniyle gözlem yaptık. Her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu bu etkinliğin yapılmasındaki ana neden, kuşların bahar aylarında üremek için kuzeye, bir de kışı geçirmek için Afrika’ya yaptıkları uzun ve zorlu yolculuğa dikkat çekmek. Kuşların ve yaşam alanlarının korunması gerektiğini hatırlatmak. Yaban hayatımızın çok belirgin ve renkli bir parçası olan kuşlar uzun yıllar boyunca doğal çevremizin sağlığının kilit göstergeleri olarak kullanılmıştır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de avcılık, tuzakla yakalama, zehirlenme, yumurta toplama, yüksek gerilim hatları, rüzgar türbinleri gibi doğal olmayan bariyerler gibi doğrudan türe yönelik tehditler ile yaşam alanlarının bozulması ve kaybı gibi nedenlerle pek çok kuş türünün popülasyonu azalmaktadır.

Kuşların en az 150 milyon yıldır yeryüzünde olduğunu biliyoruz. Unutmamak gerekir ki bir canlı öldüğünde insanlık küçülür. Önce kuşlar sonra sıra bize gelir. Hedefimiz ve dileğimiz insanın bütün varlıklara ve ekolojik bütüne saygı duyduğu, var oluşunun doğa üzerindeki etkisini bilerek yaşadığı ve sonucunda, doğanın korunmasını gerektirmeyecek bir yaşam tarzını geliştirdiği bir dünyaya ulaşmak” dedi.

“AYVALIK SULAK ALANLARI TÜRKİYE’DE BULUNAN 135 ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP SULAK ALANDAN BİR TANESİ”

Kadri Kaya, “Ayvalık’ta göçmen kuşların güzergâhı arasında yer alıyor.  Buradaki sulak alanlarda konaklıyorlar. Bazıları daha kısa bazıları daha uzun. Kum kuşları, düdükçünler ve bazı ördek türleri kışı Ayvalık’ta geçiriyor. Ayvalık’ta sulak alanları muhafaza ettiğimiz sürece bu hareketlilik devam edecek ve kuşlarla birlikte kuş gözlemcilerde Ayvalık’a gelecek. Ayvalık’ta bizim yaptığımız çalışmalar neticesinde görülen 260 kuş türü var. İlçemizde kuş gözlemciliğinin gelişmesi için yapılması gerekenleri veri olarak topluyoruz” dedi.

Saat 10.30-18.00 arası gerçekleşen gözlemde,  658 Flamingo, 33 Karabatak, 250 Gümüş Martı, 140 karabaş Martı, 6 kara Leylek,  245 Yeşilbaş, 17 Küçük ak balıkçıl, 30 büyük ak balıkçıl,  22 gri balıkçıl’ın yanı sıra 1 yalıçapkını, 2 dağ kuyruk sallayanı, 30 Akça Cılıbıt, 22 kılıçgaga, 5 gümüş yağmurcun, 3 kervan çulluğu, 1 ibibik, 10 su çulluğu, 2 şahin 2 kerkenez, sayımı yapıldı