AYVALIK’TA ULAŞIMA ZAM

Nilgün KAYA

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım ücretlerine Yaz sezonunda zam yaptı. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni tarifeye göre, Ayvalık’ta toplu ulaşımda yüzde 20 ile 30 arasında değişen oranda artış meydana geldi.

Balıkesir’in büyükşehir statüsüne geçmesiyle 4 yıl önce il ulaşımına entegre olan Ayvalık’ta toplu taşımaya zam geldi. 1 Temmuz Pazartesi günü uygulanmaya başlayan yeni ücret tarifesine göre; sefer yapan Ayvalık Toplu Taşıma Şirketi araçlarında, kent merkezinde tam bilet 2.5 liradan 3 liraya yükseldi. 1.5 lira olan öğrenci bileti 2 lira olarak belirlenirken, saat başı geçen belirli araçlar dışındaki araçlara binmek isteyen 65 yaş üstü vatandaşlar 1.60 lira yerine 2.5 lira bilet ücreti ödeyecek. İlçe merkezi ile Ali Bey Adası güzergâhlarında bilet fiyatı da 3 lira olarak belirlendi.

Sarımsaklı merkez-Ayvalık, Badavut- Küçükköy, güzergâhlarında yolcu taşıyan Sarımsaklı Limited Şirketinde tam bilet 3 liradan 3.75 liraya yükseldi. Öğrenci bileti ise 1.90 liradan 2.25 liraya çıktı. İndirimli bilet 2 liradan 2.75’e yükseldi. Ayvalık- Sarımsaklı-Şeytan Sofrası güzergâhında ise 3.50 lira olan tam bilet fiyatında zam yapılmadı.

Altınova-Ayvalık, Altınova arasında yolcu taşıyan Yeni Altınova Toplu Taşıma Şirketinde 3.5 lira olan tam bilet yeni tarife ile birlikte 4.25 lira olacak. Öğrenci bileti 1. 75 ten 2.25 liraya, İndirimli bilet ise 1.90 liradan 3 liraya çıktı. Altınova- sahil bandında ulaşıma da yüzde 30 oranında zam geldi.

VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ, KOOPERATİF BAŞKANLARI, “BU YÜKÜN ALTINDAN ZAM YAPMADAN ÇIKAMIYORUZ” DEDİ

Vatandaş yeni yapılan zamma tepki göstererek Ayvalık’ta ulaşımın bölgenin en pahalı ulaşımı olduğunu, ilçede bir noktadan diğer noktaya ulaşmak için birkaç araç kullanma zorunluluğu olduğunu da hatırlatarak “Vatandaşın cebini düşünen yok. Elektriğe zam, toplu taşımaya zam e ne yapacak bu vatandaş?” diye sordu.  Toplu taşıma kooperatif başkanları ise zam yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Ayvalık Toplu Taşıma Başkanı Bora Umay “mazota zam geldi. Bizim en büyük giderimiz mazot ve çalışanlarımıza ücret. Bunlarda artış oldukça bizde bu yükün altından zamsız çıkamıyoruz” dedi. Sarımsaklı Birlik Kooperatif Başkanı Mehmet Karakuş ve kooperatif yönetiminden Ünsal Yılmaz, “Geçen sene akünün tanesi 300 liraydı. Bu sene 550 liraya alıyoruz. Yüzde 70 zam geldi. Geçen sene aldığımız 450 liralık lastik 870 lira oldu. Akaryakıta sürekli zam geliyor. Bu araçların her sene 20-25 bakım ücreti var. Vatandaşlarımız bizi gördüğü için tepkisini gösteriyor ama biz sesimizi duyuramıyoruz. Bizim de harcamalarımız oldukça arttı. Bu zam bu nedenle kaçınılmaz oldu” dedi. Yeni Altınova Toplu Taşıma Şirket Başkanı Hamit Aydın, “Yıllardan beri söylediğimiz tek şey var. Biz zam taraftarı değiliz. Bizi denetim altında tutan yerel ve iç işleri bakanlığımızın giderlerimizi düşürmesini talep ediyoruz. Nasıl bazı yerlere indirimli yakıt veriyorlar. Bize ne yazık ki hiçbir yerden el uzatılmadığı gibi maliyetler her geçen gün artıyor. Kullanmamız şart koşulan araçlar sıkıntıları çok fazla oluyor. Zorluk çekiyoruz. Bu zammı yapmak zorunda kaldık.”  dedi.