AYVALIK’IN DOĞAL VE TARİHİ YAPISI GMKA DESTEĞİ İLE KORUNACAK

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta ilk kez bir sulak alan ve bir dini yapı projeden elde edilen gelirle korunacak. Ayvalık Şeytan Sofrası Mahalli Sulak Alanı koruması ve Altınova’daki Kadı Cami onarımı için Kaymakam Gökhan Görgülüarslan‘ın girişimi ile hazırlanan iki özel projeye Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)  hibe desteği verecek.

Ayvalık’ın önemli sulak alanlarından olan ancak inşaat ve insan baskısı altında bulunan Şeytan Sofrası Sulak Alanının korunması, ilçenin ev sahipliği yaptığı farklı kuş türlerinin zarar görmemesi ve gözlemlenebilmesi amacıyla hazırlanan ‘Ayvalık Doğal Yaşamı Koruyor’ başlıklı proje ile ‘Altınova Kadı Cami Koruma ve Çevre Düzenlemesi’ projesine GMKA tarafından destek verildi. GMKA’dan Kadı Cami projesine yaklaşık olarak 1.5 milyon lira, sulak alan koruma projesine ise yaklaşık olarak 900 bin lira destek verilmesi bekleniyor.

Her fırsatta Ayvalık’ın doğal, mimari ve kültürel değerlerinin korunması gerektiğini vurgulayan açıklamalar yapan Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, kent için iki önemli proje çalışmasına hibe desteği verileceğini açıklayarak, “İlçemize hayırlı olsun. Katkı veren,  iştirakçi olan ve projeyi hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. GMKA’na göre yol haritamızı belirleyerek çalışmalara başlayacağız” dedi.

KUŞ GÖZLEM KULELERİ OLUŞTURULACAK

Doğa gözlemci ve fotoğrafçısı, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu Kadri Kaya’nın görüşleri alınarak hazırlanan ilk projede, bölgede kuş gözlem kulelerinin oluşturulması planlanıyor. Bölgenin doğal alanları ve alternatif turizm alanlarının korunup değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan ‘Ayvalık Doğal Alanlarını Koruyor’ projesi, özel sulak alan ilan edilen Şeytan Sofrası Mahalli Sulak alanını koruma hedefiyle, yörede yaşayanlar ve ziyaretçilerin, amatör ve profesyonel kuş gözlemcilerin sulak alandaki kuşları gözleyebilmesini kolaylaştıran bir düzenleme içeriyor. Proje ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde doğal güzelliklerin sonraki nesillere aktarılabilmesi için koruma tedbirlerinin güçlendirilmesi, giriş kontrol ünitelerinin kurulması, bilimsel, açıklayıcı veriler içeren bilgilendirme tabelalarının yerleştirilmesi, gözlem terası kurularak ziyaretçilerin adalar arasındaki doğal güzellikleri izleme imkânlarının artırılması, öğrenciler ve halka yönelik turizm ve doğa konulu eğitim organizasyonlarının planlanması gibi çeşitli uygulamaların hayata geçmesi bekleniyor.

Ayvalık Kaymakamlığı, Ayvalık Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 2.bölge Müdürlüğü Balıkesir Şube Müdürlüğü, İlçe Turizm Müdürlüğü, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ayvalık Turizm Geliştirme Birliğinin (AYTUGEB) ortak ve iştirakçileri arasındaki projenin başvurusu, Ayvalık Ticaret Odası tarafından yapıldı.

BENZER DURUMDAKİ TARİHİ VE KÜLTÜREL YAPILARINA BİR ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Ne zaman ve kimin tarafından yaptırılmış olduğu bilinmeyen Altınova Mahallesi’ndeki Kadı Cami onarımının aslına uygun yapılmasını içeren ikinci proje ile bölgenin kültürel ve kutsal mirası sayılan yapılara sahip çıkılarak, sonraki nesillere aktarılmasına katkıda bulunmak, kültürel zenginliğin paha biçilmez yapılarından biri olan camide güvenli bir ibadet ortamı hazırlanması, inanç turizminin ilçe turizm faaliyetleri arasındaki yerinin artırılmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. Ayvalık Kaymakamlığı koordinasyonunda hazırlanan projeye, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, İlçe Müftülüğü, İlçe Turizm Müdürlüğü, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, AYTUGEB, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayşegül Özer gibi çok sayıda kurum ve kuruluş ortak ve iştirakçi olarak katkı sunuyor.

Projeler, Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro ekibi Sercan Ünlü, Serkan İnce ve Özge Tahta tarafından hazırlandı.