EĞİTİM VE HALK SAVAŞÇISI TÜRKAN SAYLAN’IN ÖĞRETTİKLERİ

Nilgün KAYA

Korkusuz bir eğitim ve halk sağlığı savaşçısı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan,  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ayvalık Şubesi tarafından düzenlenen bir söyleşide anıldı. ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer,  “Ondan çok şey öğrendik ama en önemlisi hiçbir karşılık beklemeden Türkiye ve çocuklarımız için çalışmayı öğrendik” dedi.

ÇYDD Eğitim Evi’nde 12 Ocak Cumartesi günü düzenlenen ‘Türkan Saylan’dan öğrendiklerimiz’ başlıklı söyleşinin konuğu, Saylan’la hoca öğrenci ilişkisi, 30 yıllık sıkı bir yol arkadaşlığına evrilen Prof. Dr. Ayşe Yüksel’in konuk olduğu söyleşiye, ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, şube yönetimi, bursiyer öğrenciler ve aileleri ile burs verenler ve dernek üyeleri katıldı.

Kimsenin ilgilenmediği bir hastalık olan cüzzam (lepra) konusunda gönüllü çalışmalar yapan, eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlamayı kendine görev edinen merhum Türkan Saylan ile ilgili anılarını anlatan Ayşe Yüksel, Türkan Saylan ile tanışmasından başlayarak aralarındaki hoca öğrenci ilişkisinin, 30 yıllık sıkı bir yol arkadaşlığına, sadece lepraya (cüzzam) değil, bu hastalığa yakalananların toplumda yaşadığı sosyal dışlanmaya karşı da zorlu bir mücadeleye dönüşümü üzerine anılarını katılımcılarla paylaştı.

“ONDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

Bilgi tazelerken Türkan Saylan hakkında yeni şeyler de öğrendiklerini ifade eden ÇYDD Ayvalık Şube Başkanı Nuray Özer, “Türkan Hoca benim için kimse darılmasın ama Atatürk’ten sonra en çok saygı göstereceğim bir insan. Hatta Atatürk’ün kızı, tamamen onun düşünceleri ile yoğrulmuş bir insan. Biz Türkan Saylan’dan gönüllülüğü öğrendik. Hiçbir karşılık beklemeden Türkiye ve çocuklarımız için çalışmayı öğrendik. Sorunun değil çözümün bir parçası olmayı, programlı yaşamayı, fikirlerimizi projeye dönüştürmeyi, yardımlaşarak işbirliği içerisinde çalışmayı öğrendik. Bildiğimiz konularda cesaretle dik durmayı öğrendik” dedi.