DENİZ ZAFERİNİN 103. YILDÖNÜMÜ TÖREN VE ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Nilgün KAYA

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü Ayvalık’ta da törenle kutlandı. Şehitlikte çelenk sunumu ve salonda törenle devam eden Deniz Zaferi kutlamasında, Çanakkale Deniz Zaferi’nin önemi ve anlamının genç nesle anlatılmasının bir vefa borcu olduğu vurgulandı.

Ayvalık Kaymakamlığı tarafından hazırlanan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programı Ayvalık’ta, Pazar sabahı saat 06.30’da Ayvalık Şehitler Caminde sabah namazı ve çorba ikramı ile başladı. Saat 10.00’da Ayvalık Şehitlik anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Metin Tokel, askeri ve sivil erkân, şehit aileleri gaziler, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı törende, çelenk sunumunun ardından şehitliğe kırmızı karanfiller bırakıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasından sonra bir terör gazisinin kızı Münevver Çelik günün anlam ve önemine uygun bir şiir okudu.

Şehit aileleri ve Gazi Yakınları Vakfı temsilcisi Hüseyin Köksal, TSK mensubu bir binbaşının ‘Siz hiç şehit haberi vermeye gittiniz mi?’ başlıklı yazısını okuyarak duygulandıran bir konuşma yaptı. İlçe Garnizon Komutanlığı’ndan Yüzbaşı Ersoy Gezgin, “Kendisinden sonra gelen nesillere özgür bir vatan ve dalgalanan bir bayrak teslim etmek için vatan uğruna seve seve can vermiş şehitlerimizin manevi huzurunda bulunmaktan gurur ve kıvanç duyuyoruz. Bugün Çanakkale Zaferi ile başlayan Türk’ün ilelebet var olma mücadelesinin 103. Yıldönümüdür. Bugün maneviyatın, inancın ve Türk’ün askeri gücünün matematik ölçülerini alt üst ettiği gündür. Tarihten silinmek istenen kahraman Türk milletinin tarihte eşine rastlanmayacak inanç, istiklal azmi ve milli kahramanlıkla varlığını bütün dünyanın kabul ettiği bir mili diriliş ve şahlanışın başlangıcıdır” dedi.

Şehitlik defterini imzaladıktan sonra imzaladığı yazıyı törene katılanlarla paylaşan Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, “Kutsal değerleri uğruna, umudun bittiği yerde imanın, gücün tükendiği yerde azmin, silahın olmadığı yerde yüreğin coştuğu Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. Yıldönümünü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Çanakkale Deniz Zaferi tüm olumsuzluklara karşı canı pahasına çarpışan dünyada eşi benzeri görülmemiş çetin bir savaşa sahne olan, toprağın her zerresinin şehit kanıyla sulandığı, vatanın ve milletin bekası ve mutluluğu için canlarını feda edecek kadar benliğinden vazgeçmiş yüzbinlerce mili kahramanın ilahi bir mücadele gücü ile milletimizi yücelteme ölçüsünün ihtişamlı ve mukaddes bir hatırasıdır. 1915’te bir kez daha görülmüştür ki yeryüzünde hiçbir silah hiçbir mekanik güç vatan ve millet sevgisine üstün olamayacaktır. Aziz şehitlerimizin tarihin her döneminde gösterdiği eşsiz kahramanlıklar, tarihe altın harflerle yazdığı destanlar, hürriyet ve istiklal uğruna sergilediği ulvi ruh örnekleri bizler için her zaman gurur ve onur kaynağı olmuştur. Vatan topraklarını korumak ve savunmak için en zor şartlarda canlarını ortaya koymaktan çekinmemiş şehitlerimiz, devletimizin varlığının milletimizin birlik ve beraberliğinin manevi güvencesi olarak sonsuza kadar hatırlanacaktır. Çanakkale’de bu toprakları bize mukaddes bir vatan kılan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Dumlupınar’da, Sakarya’da ve bugün yurdun her köşesinde terörle mücadelede görevlerini ifa ederken şahadet şerbetini içen şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhlarınız şad olsun” dedi. Törende üç kez saygı atışı da yapıldı. Saat 12.45’te Ayvalık Şehitler Cami, Küçükköy Sarımsaklı Cami ve Altınova Hacı Bayram Veli Caminde Mevlid-i Şerif okundu. Saat 15.00’te Ayvalık Atatürk Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Deniz Zaferi kutlamaları kapsamında saat 19.00’da Cunda Uygulama Oteli’nde şehit yakınları ve gazilere yemek ikram edildi.