SARIMSAKLI’DA ALARM; DENİZ VE NİKİTA DERESİ KAPKARA OLDU

Nilgün KAYA

Altın pırıltılarla yüklü kumsalı, turkuazdan laciverte dönen suları ile Ege’nin en güzel sahilleri arasında yer alan Ayvalık Sarımsaklıda denizin kapkara olması vatandaşları endişelendirirken gözleri Sarımsaklıda denize dökülen Nikita deresine çevirdi. Yıllardır kirliliği hakkında konuşulan, son olarak ta 2013’te binlerce balığın ölmesiyle gündeme gelen Nikita’nın kapkara suları kirliliğin boyutlarının tespit edilebilmesi için araştırma yapılmasını bekliyor.

Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi Sarımsaklı mevkiinde yaşayan 42 yaşındaki Adil Buluş adli vatandaş, Cuma günü teknesiyle balık tutmak üzere denize açıldı. Denizin kapkara olduğunu fark eden vatandaş, çekip sosyal medyada paylaştığı video ile endişesini anlatarak yetkililerin soruna müdahale etmesini istedi.

“ŞOK OLDUM. DENİZ SİMSİYAHTI”

Kapkara denize tanık olan ve olayı sosyal medyada paylaşan vatandaş Adil Buluş “ Ben Buralı bir vatandaş olarak denizin bu kadar pislenmesine karşıyım. Fabrikalara ve insanlara sesimi duyurabilmek için videoyu çektim. Şok oldum. Sarımsaklıda kendime ait küçük bir tekne ile denize açılmak ve balık yakalamak istedim. O pislikte balık yakalamak değil, balığın yemi görmesi mümkün değil, herkes mağdur. Hala Sarımsaklı sahilinde pislik var. O gün deniz simsiyahtı. Ve bu belli bir alanda değil Badavut’a kadar gidiyordu. Maksat ne? Bir fabrikayı işletemiyorsan veya bir fabrika ile ilgili arıtma çalıştıramıyorsan kapat. Biz mağdur oluyoruz. Bizim ekmek teknemiz deniz ve kumsal. Yaptıkları çok yanlış. Kendi ceplerini dolduracaklar diye bizim geleceğimiz bizim çocuklarımızın geleceği ile kimsenin oynamasına müsaade etmem. Kimse de müsaade etmesin” dedi.

3 sene önce denizi benzer durumda görünce sudan numune alan ve yetkilileri arayan Adil Buluş, “Gerçi her sene zeytin zamanı tekrarlanan bir şey. Görüntülemem bu seneye nasip oldu. Seneler önce ben bunu dile getirdiğimde yetkililerle konuştum. Bana yetkililer ‘Hangi fabrika akıtıyorsa onu tespit et, bize öyle gel dediler. Benim işim o değil ki benim işim Sarımsaklıyı güzel tutmak ve çocuklarımıza güzel bir gelecek sağlamak. Sizin göreviniz hangi fabrikanın attığını sağlamak” dedi.

5 YIL ÖNCE TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ YAŞANMIŞ, SUDAKİ ARSENİK ORANI YÜKSEK ÇIKMIŞTI

Denizin kapkara olması gözleri Sarımsaklıda denize dökülen ve kirliliği ile bilinen Nikita Deresine çevirdi. 27 Eylül 2013’te toplu balık ölümlerinin yaşandığı Nikita Deresinde arsenik miktarının çok yüksek çıkmasına rağmen kirletici kaynakların araştırmasının yapılmadığı biliniyor. Yaşanan olay üzerine dönemin GTH İlçe Müdürü, dere çevresinde 50’ye yakın fabrika olduğunu belirterek, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün konuya el atması gerektiğini, yerel ölçekli bir iş olmadığını söylemişti. Numunelerin gönderildiği İzmir Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden gönderilen raporda;  Dere suyunda 307 mg/l arsenik bulunduğu belirlenmişti.

DERE KAPKARA AKIYOR

Vatandaş Adil Buluş’un denizi kapkara gördüğü günden 2 gün sonra 14 Ocak Pazar günü Nikita Deresinin kapkara akmaya devam ettiği görüldü.