DENİZLER VE ÇOCUKLAR İÇİN ORTAK PROJE

Nilgün  KAYA

Gelecek nesillere temiz denizler bırakmak amacıyla 23 yıldır hizmet veren TURMEPA ile çocukların denizle bağlarını güçlendirmeyi hedefleyen Ayvalık Belediyesi, çocuklar için bir araya geliyor. Ortak proje, denizler hakkında bilgi verilmesi ve deniz dibi temizliğini içeriyor.

Ayvalık Belediyesi ve İzmir’deki faaliyetlerini Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nde yürüten TURMEPA İzmir Şubesi, 7-14 yaş gruplarındaki çocuklara denizler hakkında eğitim vererek, gönüllü dalış ekiplerinin de katılımı ile deniz dibi temizliği yaparak farkındalık yaratacak. Amaç; eğitimlerin sonunda çocukların sadece doğaya değil, tüm canlılara bakış açısına ışık tutmak ve bir bilim insanı gibi düşünerek yeni fikirler ve projeler üretmesini sağlamak.

‘ÖĞRENİRKEN, EĞLENECEKLER’

‘Deniz varsa hayat var’ başlıklı proje kapsamında, uzmanlar eşliğinde proje çalışmaları yapılarak; TURMEPA eğitmenleri, çocuklara denizlerdeki hayatı, ekosistemi, deniz temizliğinin önemini içeren bir eğitim verecek. 4 Ağustos Cuma Günü saat 15.00’de Lale Adası’nda Ayvalık Duba Plajı mevkiinde verilecek eğitimin yanında özel oyunlar oynatılarak çocukların eğlenmeleri de sağlanacak.  Çocuklara denizi anlatmanın yanı sıra denizle buluşturmayı da amaçlayan etkinlik kapsamında kıyı ve deniz dibi temizliği etkinliği yapılarak, denizlerdeki atıklara dikkat çekilecek. Sloganlar ve pankartlar eşliğinde bez afiş üzerine çocukların el baskıları, yazıları ve resimleri ile birlikte ‘Denizimi Koruyorum’ afişi oluşturulacak. Etkinlik sonunda çocuklara TURMEPA ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin deniz ve denizcilik hakkında bilgiler içeren yazılı ve görsel yayınları da dağıtılacak. Ayvalık’ın çok geniş coğrafyada farklı kültürlerde, rengarenk bir kent olduğunu ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Çocuklarımız için kentini bilen, onu nasıl miras olarak edindiyse öyle de bırakması için sosyal sorumluk projesi ürettik, Denizlerdeki kirlilik doğaya zarar veriyor, can dostlarımız da bu kirlilikten olumsuz etkileniyor.  Buna karşılık biz de Ayvalık’ın sosyal dokusuyla bütünleşmiş çocukların ve ailelerinin, aktif katılım gösterdiği dayanışma ve paylaşım merkezleri kurmak istiyoruz. Organizasyonda amacımız bir de mesaj vermek. İnsanların elindeki çöpü doğaya atarken bunu bir kere daha düşünmesini sağlamak” dedi.