TERRACOTA’LARINI, ÇOCUKLUK ARKADAŞI ANISINA YAPTI

Nilgün KAYA

Seramik sanatını resimle bütünleştiren Türkan Gündoğdular, illüstre kadın figürleri ile kadının farklı ruh hallerini tasvir ettiği terracotalarını bu kez kısa süre önce kaybettiği çocukluk arkadaşı anısına yaptı. 26 Temmuz günü ‘Mürşide’m gelsin’ adlı sergisini açan Türkan Gündoğdular, “Bu sergi Mürşide’m için. O sanatımın içinde de olsun istedim” dedi.

Kahverengimsi kızıl renkli, mat seramik olan Terracota çalışan Türkan Gündoğdular, Ayvalık’taki dördüncü kişisel sergisini Aivali  Galerie d’art’ta açtı. 16 adet  terracota ile 11 adet illüstratif tablosunun yanı sıra küp ve vazo çalışmalarına da sergisinde yer veren Türkan Gündoğdular, Ayvalık Hayrettin Paşa Mahallesindeki ev atölyesinde ürettiği seramik çalışmalarını çocukluk arkadaşına adadı.

“O, SANATIMIN İÇİNDE OLSUN İSTEDİM”

Sergide 3 ay içinde yaptığı terracota ve tablolara yer verdiğini belirten Türkan Gündoğdular, “Mürşide Altay, çok yakın, çocukluk arkadaşımdı. 40 senelik arkadaşım öldü. Bu olay beni çok sarstı. Aynı ilkokul, aynı lisedeydik. Bu sergimi ona adadım. Bu sergi Mürşide’m için. O sanatımın içinde de olsun istedim” dedi.  

“KADIN RENKTİR ÖZGÜRLÜKTÜR, GÜZELLİKTİR”

Terracota’nın ilk göz ağrısı olmasına rağmen resmin de hayatına daha sık girmeye başladığını ifade eden Gündoğdular, “Terracotacıyım aslında. Geçen sene ki sergimde birkaç tuvale yer verdim. Bazı arkadaşlarımın baskısı sonucu tuval yaptım. Bilmiyorum becerebildim mi? Çok çok severek yapmadım. Elimden ne gelirse yaptım, asıl işim terracota ama tuvallerde bir şekilde girdi hayatıma ama o kadar iddialı değilim. Terracotalarımda hep kadın yapıyorum. Kadın renktir, özgürlüktür, güzelliktir. Hüzünlü kadınlar yapıyorum, öyle kaçıyor elimden” dedi. Gündoğdular’ın sergisi 9 Ağustos tarihine kadar gezilebilir.