ZEYTİNCİLİK YASASINA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ 7. KEZ GÜNDEMDE

Fotoğraf: Nilgün KAYA

Nilgün KAYA

Ürününden yağına, yaprağından posasına önemli bir sağlık ve ekonomik değer kaynağı zeytinin koruma kalkanı; zeytin kanununda yapılmak istenen değişiklik 7. kez gündemde.

Bu kez Üretim Reform Paketi’yle yapılmak istenen değişikliğe karşı tüm sektörü ve vatandaşları mücadeleye çağıran Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, “Üretimde İspanya’nın ardından Dünya ikinciliği hedefine oturmaya ramak kalmışken zeytincilerimize kâbus olan bu girişim ülkemize hizmet edebilir mi? Ya da kimlere hizmet eder?” diye sordu.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da yapılmak istenen ve 7. kez gündeme getirilen değişikliğin durdurulması için Change org’da ‘Zeytin ağacıma dokunma’ başlıklı imza kampanyası da başlatıldı.

“ZEYTİNCİLİK SEKTÖRÜNE AĞIR TAHRİBAT VERİLMEK İSTENİYOR”
Konsey ve Sektör Temsilcileriyle birlikte 23 Mayıs 2017 Salı Günü TBMM’de Komisyon Başkanı ve Üyeleriyle görüşeceklerini açıklayan Dr. Mustafa Tan, “Yaklaşık 100 milyon zeytin ağacını kapsayan alanı zeytinlik tanımının dışına çıkarmayı hedefleyen öncekilerden çok daha acımasız bir girişimle karşı karşıyayız. Üretimde İspanya’nın ardından Dünya ikinciliği hedefine oturmaya ramak kalmışken zeytincilerimize kabus olan bu girişim ülkemize hizmet edebilir mi? Ya da kimlere hizmet eder?
Zeytincilik Sektörümüzün ve sağduyulu herkesin defalarca karşı çıkmasına ve TBMM’de Milli İrade’nin bu karşı duruşu haklı görerek kabul etmesine rağmen, sözde sanayi yatırımlarının önünü açmak art planda ise madenci lobilerin talepleri ile adeta oldu bittiye getirilerek ve bunu ikinci kez Torba Yasa içine yerleştirerek, Zeytincilik Yasamızı 7. Kez değiştirme girişimine karşı, herkese haklı davamızı anlatacağız” dedi.