AYVALIK TATLARI SOKAKLARDA

Nilgün  KAYA

Ayvalık Tatları Festivali’nin ikincisi, ‘Ayvalık tatları sokaklarda’ sloganı ile bu yıl 18-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Eski Köylü Pazarı’nda kentin özgün lezzetlerinden farklı el sanatlarına rengarenk stantlar açılırken, Ege’nin iki yakasını buluşturan mini konserler ve danslar ilçenin farklı sokaklarına hareket getirdi.

İlki geçtiğimiz yıl Zeytin Hasat Şenliği bünyesinde gerçekleştirilen Ayvalık Tatları Festivali, yörenin özgün yemekleri, zeybek-sirtaki dostluğu, el sanatları stantları, biraz şiir, biraz Zumba biraz da müzik  ile Ayvalık sokaklarını 4 gün boyunca dolduracak.

YEMEK VE EL İŞİ STANTLARI İLGİ ÇEKTİ

Ayvalık’ın turizmde söz sahibi, ekonomide bel kemiği işletmeleri ve el sanatları ile uğraşan isimleri, kentin tatlarını bu festivalde ilçeye gelen misafirlere tanıtmak için düzenlediği festival, eski köylü pazarında kurulan stantlar ile başladı. Ayvalık Giritliler Derneği’nin Mübadeleyi anlatan fotoğraf koleksiyonu Macaron Konağı’nda sergilenirken Antikacılar Çarşısında Antika Pazarı açıldı, Belediye Bandosu konser verdi. Girit’ten Rumeli’ye, Boşnak kültüründen Ege’nin değişik lezzetlerine zengin bir mutfak kültürü olan Ayvalık, bu gücünü ve özelliğini bu festivalle gösterme amacını, eski köylü pazarında açılan stantlarda bu sene de tekrarladı.

KONSERLER, ZEYBEK VE SİRTAKİ GÖSTERİSİ

Sadece lezzetleri değil, müziği, el sanatlarını, yörenin yaşam anlayışı ve kültürünü de gözler önüne sermeyi planlayan festival kapsamında, Lesvos Adası Midilli Kentinden gelen müzisyen Vasilis Vestos konser verdi. Yunanlı Müzisyen,  Palabahçe Şeytan’ın Kahvesi, Macaron Camlı Kahve ve Ayvalıkgücü Çay Bahçesinde Rembetiko müziğinden örnekler sunarken Yazar Firdevs Tuncay Macaron Konağı-Bahçe ve Galerisinde kitap tanıtımını yaptı. Tanıtım Cumartesi günü saat 10.00’da aynı yerde tekrarlanacak.

Midilli Adasından Xrisa Miliou ve Stratis Pothas ile Ayvalık’tan Cenk Geçermiş, 20 Mayıs Cumartesi günü Eski Köylü Pazar’ında saat 15.00’te yemek show yapacak. Gün içinde Cumhuriyet Meydanı, Barbaros Caddesi ve Palabahçe’de sirtaki, zeybek dansları sergilenecek.  Saat 17.00’de Ayvalık Çarşısında Zumba, saat 18.00 ve 20.00’de Midilli’den Metin ve Efe XY müzik dinletisi eski köylü pazarında yapılacak diğer etkinlikler. Ayvalık Belediye Bandosu ise Cumartesi akşamı saat 20.00’de Cunda sahil kenarında konser verecek. Pazar günü el işi ve yemek stantları, Mübadele Fotoğraf sergisi ile Antikacılar Çarşısında açık olan Antika pazarı gezilebilecek. Ilkay Örnek ve Ekibi saat 13.00’te Cunda’da Zumba yapacak.

“AYVALIK’IN TADI OLAN BÜTÜN HER ŞEY BU FESTİVALDE”

Gönüllü kadrosuyla ilerleyen bir festival olduğunu söyleyen festival komitesinden Serap Tuncay,  “Ayvalık tatlarının çıkış noktası ilçede sezonu uzatıp herkesin bu işten faydalanmasını sağlamak. İlkini Zeytin hasat zamanı yapmaya çalıştık. O zaman festival gibi değil Ayvalık Tatları günleri şeklinde olmuştu. Bu festival başlığındaki ilk organizasyonumuz. Amacımız ilk ve son baharda özellikle sezonun parlak olmadığı, dolu geçmediği dönemde herkese yeni imkanlar ve hareket sağlamak. Burada üreten herkesin de bu işten kazançlı çıkmasını Ayvalık’ın Türkiye ve dünya çapında gündemde olmasını sağlamak. Ayvalık UNESCO yolun çıktıktan sonra bu etkinlikler önem kazanacak. Ayvalık tatları dememizin sebebi senede iki kere yaptığımızda sadece otla yemekle sınırlı kalmasın, Ayvalık’ta yaşamın tadı olan her şeyi aktarabilelim. Bunun için de müzik var, dans var, mübadele var. Burada halkın yaşadığı, günlük hayatın parçası olan her şey bizim için Ayvalık tadı. Böyle doğdu, devamını getirmeye çalışacağız” dedi.

“AYVALIK HALKININ DAHA ÇOK KATILIMINI BEKLİYORUZ”

Festival Komitesinden Ayvalık Sanat ve El Sanatları Derneği Başkanı Orhan Kelleci ise , “Festival kapsamında Ayvalık’ta el sanatlarıyla uğraşan arkadaşlarımız da stant açtı. Hem el sanatları hem de Ayvalık tatlarını Türkiye genelinde tanıtmak aynı zamanda sezonu uzatmak için bunu yapıyoruz. Ayvalık halkının daha çok katılımını bekliyoruz. Burada bir coşkuyu festivali daha da güzel hale getirmek istiyoruz” dedi.