KUTLU DOĞUM HAFTASINDA ‘GÜVEN TOPLUMU’ ELE ALINDI

Nilgün  KAYA

Ayvalık’ta Kutlu Doğum Haftası nedeniyle İlçe Müftülüğü’nün düzenlediği konferansta ‘Güven toplumu’ ele alındı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım güven toplumu oluşturulabilmesi için, insanların birbirine, doğaya, iyi nesil yetiştirmeye önem vermesi, bedeninden kamu malına kadar kendisine emanet edilenlere hıyanet etmemesi gerektiğine işaret etti. Ayvalık’ta, Cumhuriyet Meydanı’nda dağıtılan 3 bin kişilik lokma ile başlayan Hz. Peygamber’in (S.A.V) 1446. doğum yılı kutlamaları, ‘Hz. Peygamber ve Güven toplumu’ temalı konferansla devam etti. Perşembe günü, İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Sunuculuğunu Çamlık Cami imam hatibi İsmail Şimşek’in üstlendiği etkinlikte,  Çamlık Cami Müezzin Kayımı Hafız Mehmet Koşar Kur’an-ı Kerim okudu.

“İSLAM, GÜVEN TOPLUMUNUN İNŞASI İÇİN GELMİŞTİR”               Açılış konuşmasında İlçe Müftüsü Orhan Tosun,  “Peygamber Efendimizin dünyaya teşriflerinin miladi 1446’ncı yıldönümünde yeni bir kutlu doğum haftasına daha girmiş bulunuyoruz. Kutlu Doğum Haftası Resul-i Ekrem (S.a.s) i anmaktan anlamaya şiarıyla Diyanet İşleri Başkanlığımızın tamamen kendi inisiyatifiyle başlattığı ve 1989 yılından bu yana kutladığı bir haftadır. Kutlu doğum haftası, mümin gönüllerde peygamberimize duyulan muhabbetin artmasına, onun insanlığa takdim ettiği güzelliklerin daha iyi anlaşılmasına vesile olan, milletimiz ve gönül coğrafyamızca benimsenmiş ilmi ve kültürel bir faaliyettir. Bu hafta, hicri takvime göre idrak ettiğimiz mevlid kandilimizin bir alternatifi değildir. İslam, barış ve güveni, iman ve huzuru, kısacası güven toplumunun inşa için gelmiştir. Alemlere rahmet olarak gönderilen peygamberimizde iman ile mümin ve güvenilir olmak arasında sımsıkı bir bağ kurmuştur. Allah resulü, güvenilir olmayı güven aşılamayı, güven içinde yaşamayı, söz ve uygulamalarıyla bizlere göstermiştir” dedi.

Konferansın konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım güven toplumu oluşturulabilmesi için, insanların birbirine, doğaya, iyi nesil yetiştirmeye önem vermesi, bedeninden kamu malına kadar kendisine emanet edilenlere hıyanet etmemesi gerektiğine işaret etti.  Çocukların ruh sağlığının gün geçtikçe bozulduğunu belirterek, akrabalık bağlarının güçlendirilmesini salık veren Prof. Dr. Yıldırım, “Aile bozulursa toplum ruh sağlığı da bozulur ve çok daha büyük badireler olur. Dünyanın en iyi kreş öğretmeni bir çocuğa ananesi, babannesi, dedesi ve akrabaları kadar ilgisini veremez. Akrabalık bağlarını güçlendirelim” dedi. Prof. Dr. Yıldırım, çocukların dinini öğrenmesi için sadece diyanetin kurslarına gönderilmesi, insan kalbinin kırılmaması gerektiği, insanların birbirini yargılamadan ve kalpte olanı bilemeyeceğinden herkesi Allah dostu olarak algılaması gerektiği gibi mesajlar da verdi.  Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkan Vekili Gökay Bacan, eski Ayvalık Müftülerinden Fikret Ekinci, Burhaniye Müftüsü Hacı Öz, Gömeç Müftüsü İsmail Yıldız, Gömeç İlçe Vaizi Niyazi Yıldırım, Havran Müftüsü Ahmet Alınmaz ve daire amirlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda vatandaş tarafından dinlenen konferans sonunda Ustalı İmam Hatip Anadolu Lisesi öğrencileri veda hutbesi okudu, hafta nedeniyle okullarda düzenlenen kompozisyon yarışmasında birinci olan Ceyda Kurt, ikinci olan Zeyhan Atamtürk ve üçüncü olan Kutluay Tıkır’a ödülleri verildi. Etkinlikte gül ve karanfiller verilerek karşılanan katılımcılara etkinlik sonunda katılımcılara pilav-ayran ikram edildi.