AYVALIK’TAKİ DİYALİZ HASTALARI SIRALI SİTEME KARŞI İMZA TOPLADI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta yaşayan SGK kapsamındaki Diyaliz hastaları, ilaç teminlerindeki ‘Sıralı’ sisteme tepki gösterdi. Yetkililere iletmek üzere imza toplayan Diyaliz hastaları , ‘Her hasta istediği ilacını istediği eczaneden alabilir. Bu kanuni haktır” diyerek sıralı sisteme son verilmesini istedi.

Ayvalık Devlet Hastanesi Diyalizinde tedavi olan hastalar, ilaçlarını istedikleri eczaneden değil sıra ile almak zorunda kaldıklarını ve bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

“İSTEDİĞİMİZ ECZANEDEN ALMAK KANUNİ HAKKIMIZ”

Uygulamaya son verilmesini isteyerek yetkililere seslerini duyurmak amacıyla aralarında imza toplayan Diyaliz hastaları, ‘Eczane Mafyası istemiyoruz’ başlıklı dilekçelerinde, ‘ Diyaliz hastalarının ilaç ihtiyaçlarını sıra ile karşılayan eczaneler kanuna aykırı davranmaktadır. Her hasta istediği ilacını, istediği eczaneden alabilir, bu onun kanunen hakkıdır. Eczaneler pastadan parça koparmak için aralarında bir anlaşma yaparsa Mafya gibi çalışmaktadır ve bu kanun dışıdır. Bunu asla kabul etmiyoruz’ dedi. Diyaliz hastası Süha Yalçıntaş, sıralı sistem nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını ve bu sistemi kabul etmek istemediklerini ifade etti.

Sıralı dağıtımın ilçedeki eczaneler ve eczacılar odasının kararı olmadığını, SGK ‘nın getirdiği bir kural olduğunu, SGK’nın reçetelerin ne kadarının gerçek ne kadarının sahte olduğunu anlamak amacıyla bu kuralı uyguladığını belirten Ayvalık Eczacılar Odası Başkanı Güler Kösedağ, “Diyaliz tedavisi gören vatandaşlarımızın kullandığı 18 grup ilaç var. Biz köylere de ilaç götürüyoruz.  Diyaliz hastalarımız, hastanede diyaliz sırasında, hasta telefon açsın biz hastaneye götürelim ilaçlarını” dedi.