ÜCRETSİZ KANSER TARAMA TESTLERİ DEVAM EDİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta, ‘Meme kanseri’, ‘Rahim ağzı kanseri’ ve ‘Bağırsak kanseri’ ne yönelik taramalar yapılıyor. Ücretsiz taramalara bugüne kadar 456 kadın katıldı.

Sağlık Bakanlığınca smear testine rahim ağzı kanserini belirleyen HPV DNA testinin de dâhil edilmesinin ardından Yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile Ekim 2016’da yurt genelinde başlayan ücretsiz kanser taramaları Ayvalık’ta da yapılıyor. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Ayvalık Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ prensibiyle yola çıkarak oluşturulan KETEM birimi ile meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (bağırsak)kanserleri ile ilgili tarama programı yürütüyor. Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsiz olarak veriliyor. Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş arasındaki kadınlar;  Meme kanseri için ise 40-69 yaş aralığındaki kadınlar, Bağırsak kanseri için ise 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler taramaya katılabiliyor.

Salı günü Ayvalık Devlet Hastanesi, Çarşamba günü Altınova Mahallesi’nde diğer günler ise İlçe Toplum Sağlığı Merkezi ya da Aile Hekimlerine giderek ‘smear’ testi yaptıran kadınlar, İlçe Toplum Sağlığı Merkezine başvurarak mamografi randevusu alabiliyor.   Bağırsak kanserine yönelik tarama ise evde yapılıyor. İlçe Toplum Sağlığı Merkez Müdürü Dr. Gülçin Nazlı, “Sağlık Bakanlığının verdiği çok güzel bir hizmet. İmkanı olmayan, bu testleri yaptıramayan vatandaşlarımız için çok güzel bir imkan. Kadınlarda görülen en yaygın kanser türleri ile ilgili tarama yapılması çok önemli. 30 yaşın üzerindeki tüm kadınlarımız, HPV DNA’sı ile rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak üzere Aile Hekimlerine, Ayvalık Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan KETEM ya da İlçe Toplum Sağlığı Merkezimize başvurarak bu testleri tamamen ücretsiz olarak yaptırabilirler.  Bu testlerin sonucunda pozitif sonuç alınması halinde ilgili hasta hekime yönlendirilecek” dedi. Alınan bilgiye göre; bugüne kadar Smear testi 228 kadın, mamografi 102 kadın, bağırsak kanseri taraması ise 126 kişi tarafından yaptırıldığı öğrenildi.