SİT ALANLARININ İMARA AÇILMAMASI İÇİN AYVALIK’A DESTEK KAMPANYALARI BAŞLADI

Nilgün KAYA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık ve Ali Bey (Cunda) Adası’nda 1. Derece doğal sit kapsamındaki yerleri yapılaşmaya açacak kararına tepkiler büyüyor. Ayvalık, mutlak koruma statüsündeki doğal güzelliklerini ‘sürdürülebilir’ şekline dönüştürerek imara açacak karara karşı güç birliği yaparken, Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan vatandaşlar da başlattıkları imza kampanyaları ile Ayvalık’a destek veriyor.

2 yıl önce Balıkesir’deki doğal sit alanlarını yeniden değerlendirmeye alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, il genelinde 1. Derece doğal sit alanlarının yarısından fazlasının bulunduğu Ayvalık’ın bu koruma statüsünü büyük ölçüde kaldıran kararını Ayvalık Belediyesine gönderdi.  Koruma statüsünde değişen durumu meclis üyeleriyle paylaşan Ayvalık Belediyesi, karara itiraz edileceğini belirtirken Ayvalık Kent Konseyi ve Tabiat Platformu da, Ayvalık’ın koruma kalkanının kaldırılmamasını isteyerek mücadeleye başlayacaklarını açıkladı.

“AYVALIK’IN KORUMA KALKANI KALDIRILMASIN”

Alibey (Cunda) Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği de sosyal medya üzerinde ilçenin güzellikleri ile betonlaşan başka yerleri birlikte göstererek, Türkiye’nin en büyük tabiat parkının bulunduğu Ayvalık’ın korunmasını gerektiğine dikkat çekiyor. Öte yandan Ayvalık’a, Türkiye’nin farklı noktalarından da destek gelmeye başladı.

İstanbul’dan Ozan Çete, ‘Ayvalık’taki Tabiat Parkı imara açılıyor, Talana yağmaya dur de. Bu siyasi mesele değildir’ başlıklı bir kampanyayı Change org’da, 4 Şubat günü başlattı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını muhatap alan kampanyada, konunun Ayvalık’ın değil memleket,n meselesi olduğu hatırlatılarak ‘1994’te hangi gerekçelerle sit ilan edildi bugün hangi gerekçelerle kaldırılmak isteniyor?’ diye soruldu. Aynı gün İzmir’den Çisil Yener adlı vatandaşta, ‘ Cunda, Tabiat Parkı ve adalar 1. Derece sit alanı olarak kalsın. İmara açılmasın’ başlığı ile Change. Org’da kampanya başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Tabiat Platformuna teslim edilecek kampanyada, ‘Cunda adasının tarihi dokusuna ve yaşanabilirliğine zarar verecek her türlü harekete karşı duruyoruz. Nefes alınabilecek her alanı rant uğruna katletmenize izin vermeyeceğiz’ denildi.

TEHLİKE ENDİŞESİ YILLAR ÖNCE AÇIKLANMIŞTI

Dünyanın değişim Platformu Change org’da 1 yıl önce ‘Ayvalık Tabiat Parkına dokunma’, ‘Cunda İmara açılamaz’ başlıklı kampanyalar ile 2 yıl önce ise Ayvalık Kent Konseyi tarafından ‘Ayvalık Cunda Adası’ndaki Doğal Alanlar İmara Açılamaz’, ‘Ayvalık ölüyor’ ve Fatma Ezer adlı vatandaş tarafından ‘Ayvalık’ın büyüleyici doğası imar tehlikesiyle karşı karşıya’ başlığı altında kampanyalar düzenlenmişti.