MADENE ZEYTİN KALKANI

Nilgün KAYA
Ayvalık’ın Tıfıllar kırsal Mahallesinin yanı sıra Burhaniye ve Gömeç’in 4 ayrı yerde Oremine Madencilik tarafından işletilmek istenen Altın-Gümüş madenine izin çıkmadı. Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ‘Zeytinlik alana’ yakın olduğu için madene olumsuz görüş verirken bir olumsuz görüşün de Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nden geldiği öğrenildi.
Gömeç’te Hacıömerli Yaylası ve Kubaşlar köyü, Burhaniye’de Damlalı Köyü ve Ayvalık’ta Tıfıllar köyünde Altın Gümüş madeni açmak isteyen Oremine Madencilik şirketinin projeleri iptal edildi. Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden alınan işletme ruhsatında faaliyet alanı olarak Tıfıllar yerine Ayvalık’ın Türközü Köyünü gösteren şirket, maden alanını da 12.61 hektar gösterdiği için ÇED toplantısı yapılmamıştı. Maden Şirketine karşı çevre köy muhtarları, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık temsilcisi Bülent Özgen, Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Tabiat Platformu harekete geçmiş, hazırlanan itiraz dilekçesi Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilmişti.
ZEYTİNLİKLERE YAKIN DİYE OLUMSUZ GÖRÜŞ VERİLDİ
Balıkesir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; Şirketin proje dosyasının incelendiği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden söz konusu maden alanlarının ‘zeytinliklere yakın’ olduğu gerekçesiyle olumsuz görüş verdiği, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün de görüşünün olumsuz olması sonucu projenin iptal edildiği belirtildi.