BALIK ÇİFTLİKLERİ MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Mavi Bayraklı Plajı Engürü açıklarına yapılan balık çiftliklerine karşı ‘ÇED gerekli değildir kararı ve yürütmenin durdurulması’ için açılan davaya bakan Balıkesir İdare Mahkemesi, çiftliğin kurulu olduğu alanda bilirkişi incelemesi yaptırdı.

Balık çiftliklerinin Ayvalık’ta deniz ve turizm için yaratacağı tehlikeye dikkat çeken, 1. Derece sit alanı ve Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı sınırları içinde kalan çiftliklere ÇED istenmeden nasıl izin verildiğini sorgulayan Engürü Site Yönetiminin ardından ‘Hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfezler ile doğal ve arkeolojik sit alanları’  kapsamında olan bölgede balık çiftliği kurulamayacağını belirten Ayvalık Tabiat Derneği, ‘ÇED gerekli değildir kararının iptali’ ve bu karara dayanan ruhsat ve izinlerin iptali için dava açtı.

İMZA KAMPANYASI, YÜRÜYÜŞ VE DAVA

Balıkesir İdare Mahkemesi açılan dava kapsamında bölgede bilirkişi incelemesi yaptırdı. 22 Şubat günü bölgeye gelen hâkim ve 3 kişilik bilirkişi ekibi keşif ve incelemede bulundu. İnceleme sırasında davalı taraf olan Ayvalık Tabiat Derneği ile bilirkişi masrafına katkı sağlayan ve müdahil olma talebinde bulunan Ayvalık Kent Konseyi yönetimi de hazır bulundu. Engürü Sitesi açıklarında geçen yıl ruhsat alarak faaliyete başlayan Balık çiftliklerinin kaldırılması için Ayvalık halkı olarak verilen mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Dernek ve konsey temsilcileri, Mavi bayrak almış, halkın ortak kullanım alanı olan bölgede yapılan balık çiftliklerinin Tabiat Parkı sınırları içinde yer aldığını ve ekolojik dengeye etkilerine dikkat çekti.