GÜMRÜK GÜNÜ AYVALIK’TA KUTLANDI

Nilgün KAYA

Dünya Gümrük Gününü kutlayan Ayvalık Gümrük Müdürlüğü personeli, Kuzey Ege’nin tek gümrük idaresi olmanın hem gururunu hem de zorluğunu yaşıyor. Bu yıl ki sloganın ‘Etkin sınır yönetimi için veri analizi’ olduğunu belirten Müdür vekili Çağatay Halaç, “Ayvalık Gümrük Müdürlüğü A sınıf olarak Altınoluk’tan Altınova beldesine kadar olan bölgede görev ve sorumluluk alanına sahiptir” dedi.

Ayvalık Gümrük Müdürlüğü 26 Ocak Dünya Gümrük gününü Atatürk anıtına çelenk sunumu, merkezi yönetimi ziyaret, Ayvalık Deniz Hudut Kapısından geçiş yapan vatandaşlara ikram gibi etkinliklerle kutladı. Kuzey Ege’nin tek gümrük idaresi olduklarını ve özveriyle göreve devam ettiklerini belirten İlçe Gümrük Müdür vekili Çağatay Halaç, bu yıl ki sloganlarının ‘Etkin sınır yönetimi için veri analizi’ olduğunu ifade etti.

KAYMAKAM NAZLI’YI MAKAMINDA ZİYARET ETTİLER

Dünya Gümrük Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda Salı sabahı saat 09.00’da tören düzenlendi. İlçe Gümrük Müdürlüğü yönetim ve personelinin katıldığı törende Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Gümrük Müdürlüğü, ilk ziyaretini Kaymakam Namık Kemal Nazlı’ya yaptı. Kaymakam Nazlı’yı makamında ziyaret eden Müdür Vekili Çağatay Halaç’a, Kısım amir Muharrem Yılmaz, V.H.K işletmeni Ertan Özcan, Gümrük Muhafaza Memuru Burcu Işık Kartal ve Gümrük Memuru Ahmet Fethi Şalk eşlik etti.

“2 MİLYON DOLAR İHRACAT RAKAMINA ULAŞTIK”

İlçedeki çalışmalar, Ayvalık’ın ithalat ve ihracat kapasitesi hakkında bilgi veren Müdür vekili Çağatay Halaç,  Ayvalık Gümrük Müdürlüğünün 2016’da 2milyon dolar ihracat işlemi gerçekleştirdiğini belirtti. Ayvalık Deniz Hudut Kapısından 2016 yılında 1464 gemi ile 149 bin 868 yolcu giriş çıkışı gerçekleştiği açıklandı.  847 yat giriş çıkışı, Gümrük Müdürlüğünün mobil olarak hizmet verdiği Kocaseyit Havalimanına 2016 yılında gelen uçak sayısının 101’e giden uçak sayısının 105’e ulaştığı ve 11 bin 43 yolcunun indiğini belirten Müdür vekili Halaç, “Ayvalık Gümrük Müdürlüğü olarak bu açıklanan yazılı iş ve işlemleri toplam 24 personelimizle gerçekleştiriyoruz. Gümrük İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek, her yıl 26 Ocak günü Dünya Gümrük Günü olarak ilan edilmiştir. Bu yıl 64.sü kutlanmakta olup her sene için bir tema belirlenmiştir. Her türlü ithalat-ihracat işlemleri ile yolcu giriş çıkışı ve transit işlemlerinin yapıldığı Ayvalık Gümrük Müdürlüğü A sınıf Gümrük Müdürlüğü olarak Altınoluk’tan Altınova beldesine kadar olan bölgede görev ve sorumluluk alanına sahiptir. Uluslar arası Kocaseyit havalimanına verilen mobil hizmetin yanı sıra 7/24 ayvalık Deniz Hudut Kapısında yolcu işlemleri ve merkez hizmet binasında ithalat-ihracat transit işlemleri gerçekleştirilmektedir” dedi.

Temsil ettiği mevkii ve alan olarak gümrüklerin önemine değinen ve Dünya Gümrük Gününü kutlayan Kaymakam Nazlı, “Olaylara anında müdahale ve kapasitenizin üzerinde hizmet yapma aşkınızı yakından takip ettim. Bundan sonra da başarılı çalışmalar yapacağınıza güveniyoruz. Ayvalık Küçük bir yer gümrük ne işe yarıyor diye düşünenler yanılır. Gümrük İdaresi ülkeye giren her yabancının ilk karşılandığı yer. İşler ne kadar dikkat ve kontrollü yapılırsa o insanlara güven verir.” dedi.

VATANDAŞLARA KOLONYA-ÇİKOLATA İKRAMI

Kaymakam Nazlı’ya rozet takıp, bir buket çiçek ve Gümrük Müdürlüğü arması bulunan tabak hediye eden Gümrük Müdürlüğü yönetim ve personeli, gün içinde Ayvalık Deniz Hudut kapısından geçiş yapan vatandaşlara da çikolata, kolonya ikram etti.