‘HALKTAN BİRİ’ AYVALIK’TA

Nilgün KAYA

Bu sene sezonu ‘Çelişkili İlişkiler’ adlı komedi oyunu ile açan TiyatrOda, bu kez siyasi içerikli bir oyunla Ayvalık’ta yaşayan tiyatro severlerin karşısına çıktı. Ön gösterimi 23 Aralık akşamı saat 20.30’da yapılan Amerikan menşeli ‘Halktan biri’ adlı oyun, Amerika’yı anlatmasına rağmen Türkiye’yi de içine alan bir perspektifle ‘Sistem’ ‘Devlet’ ve ‘Halk’ üçgeninde oldukça güncel unsurları taşıyor.

TiyatrOda’nın bu seneki ikinci sezon oyunu olan ‘Halktan Biri’ günümüz dünyasında hala geçerliliği olan yetki sahibi liderlerin kendi çıkarları doğrultusunda halktan uzaklaştığı, siyasetteki kirli ilişkileri, çıkar çatışmaları ve beceriksizliğini anlatan oyu Sam Bobick’e ait.   Erkan Cılak’ın yönettiği, Enver Öksüz ve Hakan Urul’un ol aldığı oyunda, işini kaybetmiş sıradan bir Amerikan vatandaşı olan Travis, ülke yönetiminden memnun olmadığı için ‘duyarlı’ bir vatandaş olarak başkana hakaret içerikli tweetler yazmaya başlar. Başkan, yazılan tweetlerden rahatsız olduğu için bir FBI ajanını göndererek onu bu işlerden vazgeçir meye çalışır. Vazgeçirilmek için kendisine sunulan iş tekliflerini kabul eden Travis, devamlı hayal kırıklığına uğrar ve tweet atmaya devam eder. İkinci kez seçilen Amerikan başkanı bu kez krallığını ilan eder. Oyun, ölüm fermanını hazırlayan başkana Travis’in büyük sürprizi ile son bulur.

AMERİKA’DA YAZILMIŞ AMA SADECE TÜRKİYE’DE OYNANMIŞ

Travis Pine karakterini Hakan Urul’un, FBI ajanını Enver Öksüz’ün canlandırdığı oyunla ilgili bilgi veren Yönetmen Erkan Cılak, “Oyunun yazarı çok güzel yazmış ama oyunu Amerika’da oynamaya yememiş. Özgürlükler ülkesinde oynayamamış. Bence oyunu Türkiye’de yazdılar ayıp olasın diye üstüne Amerikalıların isimlerini koydular. O kadar burası yani. Bizim oynadığımız oyunlarda oyunun fantezisi hayatın fantezisini geçer normalde. Aşkı anlatırsınız. Sahnede çok daha büyüğünü anlatırsınız. Bu oyun elimize geldiğinde bauda anlatılan her şey gün içinde 3 defa televizyonda gördüğümüz şeylerdi. Biz hiç alt metin çalışması yapmadık desem yeri var. Nedeni şu; bir gün önce TV de olan şeyi söyleyip ‘Abi şu adam gibi düşünsene’ Türkiye, dünya fak etmez. Dün akşam şunu söyledi onun gibi deyince ol çabuk oturdu. İlk defa bir oyunun fantezisi hayatın fantezisini geçememiş durumda. Her sayfasında biz bunu dün yaşadık ya da 10 gün önce bu konu konuşuldu oluyorsun. Siyasi, politik göndermeleri fazla ama bu nedenle siyasi olmaktan çıkıyor güncelleşiyor” dedi.  Oyunda FBI Ajanını canlandıran Enver Öksüz, ‘Oyun aslında günümüzü anlatıyor. Günümüzde siyasal ve toplumsal boyutta yaşadığımız, TV’lerde izlediğimiz, birebir içinde bulunduğumuz ortamı yansıtan bir oyun. 2000’li yılların başında yazıldı. O günün Amerika’sını, sistemi eleştiren bir oyun ama oyunu elimize alıp baktığımızda sadece Amerika’yı anlatan bir oyun değil, tüm dünyanın sistemlerinde benzer sorunlar yaşandığını insanların devleti yönetenlerle aslında bir duvar olduğunu ve devleti aslında tamamen belli kişilerin ele aldığını gösteren bir oyun’ derken Travis’i canlandıran Hakan Urul, “Mesaj verir mi,  vermez mi kaygısında değilim ben. Günlük yaşam içinde bazı farkındalıklarımızı unutuyor, farkına varmıyoruz bazı şeylerin. Bizim dışımızda o kadar çok şey oluyor ki ülkemizde ve dünyada. Bazen yemek yeken görüyoruz TV’yi açtığımızda haberlerde birebir görüyorum. Haberleri görüyorum lokmamı yutamıyorum ama gün içinde arkadaşlarımla koşturuyorum. Tolere ediyorum ama o an tolere edemiyorum. Öyle kalıyorum. Burada hiçbir mesaj veremiyorum. Sabah uyanıp yatana kadar elli bin mesaj almış oluyoruz. Biz bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. ‘Kardeşim bakın ülkemizde ve dünyada bir şeyler oluyor. Ey millet bir şey oluyor bir bakın çevrenize’ diyoruz” dedi.

Kaydet

Kaydet