AÇIĞA ALINAN HALİS ÖĞRETMENE DESTEK

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta sendikalarının 29 Aralık’taki grev kararına uyan 43 öğretmene maaş kesme cezası verilirken Halis Çalık adlı öğretmen açığa alındı. Öğretmenin görevine iadesi için imza kampanyası başlatılırken Cumartesi günü sendika binasında toplanan çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri Halis Öğretmene destek verdi. Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Özgür Sarıbülbül, “Sendikal hakkını kullandığı için açığa alınan Halis Çalık’ı derhal görevine başlatın yoksa tarih karşısında en temel insan haklarının kullanılmasını engelleyen kişiler alarak yerinizi alacaksınız” dedi.

Ayvalık’ta görev yapan öğretmenlerden Eğitim-Sen’e üye Halis Çalık, 29 Aralık tarihinde grev yaptığı için Ayvalık Kaymakamlığı tarafından 2 gün önce açığa alındı. Aynı tarihte Çalık ile birlikte grev yapan 43 öğretmene de maaş kesme cezasının uygulandığı öğrenildi. Çalık’ın ihraç istemiyle yüksek disiplin kuruluna sevk edildiği, konu görüşülünceye kadar ‘kamu güvenliği’ açısından doğru olmayabileceği gerekçesiyle açığa alındığı bildirildi.

ÖĞRETMEN OKULA DÖNSÜN DİYE İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

6 yıl üst üste iyi sicil notu aldığı için kademe yükseltmesi verilen Halis Çalık’ın görevinden açığa alınmasına gösterilen tepki Change og’da imza kampanyası başlatılmasına neden oldu.  ‘Halis Öğretmen Okuluna dönsün’ başlıklı kampanyada, ‘Ayvalık’ta sendikal haklarını kullandığı için açığa alınan Halis Çalık derhal görevine dönmelidir. İlgili kurumlar bu hukuk dışı tutuma hemen son vermelidir. Kamuoyunu bu haksız duruma son vermek için dayanışmaya davet ediyoruz’ denildi.  2 günde 941 destekçiye ulaşan kampanyada toplanan imzaların Milli Eğitim Bakanlığı ve Ayvalık Kaymakamlığına gönderileceği öğrenildi.

HALİS ÖĞRETMENE DESTEK İÇİN TOPLANDILAR

Cumartesi günü saat 13.00’te sendika binasında toplanan çeşitli siyasi pati ve demokratik kitle örgütü temsilcileri ile vatandaşlar, Halis Öğretmene alkışlarla destek verdi.  Edremit Eğitim-Sen Yürütme Kurulu ile birlikte Ayvalık’a gelen Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Özgür Sarıbülbül, 29 Aralık 2015 de sendikalarının aldığı bir günlük grev dolayısıyla Üyeleri Halis Çalık’ın açığa alınması ve onlarca eğitim sen üyesine maaş kesim cezası önermesini kınamak ve sendikal eylemin cezalandırma çabalarını teşhir etmek için toplandıklarını söyledi.

“HALİS ÇALIK, 6 YIL ÜST ÜSTE 90 PUANIN ÜZERİNDE SİCİL NOTU ALDIĞI İÇİN KADEME İLERLEMESİ İLE ÖDÜLLENDİRİLEN BİR ÖĞRETMEN”

Sarıbülbül, “Emeğiyle, alın teriyle bugünlere gelenler emeğin, alın terinin kutsallığını bilir ve alın terine el uzatanlara karşılık verir.. 17 yıldır hiçbir suçlamayla karşı karşıya kalmayan mesleğini yaparken daha önce 6 yıl üst üste 90 puanın üzerinde sicil notu aldığı için kademe ilerlemesi ile ödüllendirilen üyemiz Halis Çalık, ülkemizde 7 haziran seçiminin hemen öncesinde başlatılan kaos ortamı ve ardından 10 ekim 2015 yılında Ankara gar önünde  IŞID tarafından patlatılan ve100 insanımızın öldüğü kendisinin de hayatının kıl payı kurtulduğu canlı bomba saldırısının ardından; bu olayın siyasi sorumlularının ortaya çıkartılmasına yönelik dikkat çekmeye çalıştığı açıklamalarından dolayı kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almıştı. Ardından yine hepimizi derinden üzen, TAK tarafından patlatılan; Güvenpark’ta askeri personelin evlerine gitmek için beklerken patlattığı bombalı araçla da onlarca askeri ve sivil vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin ardından 13 Mart’ta terörün her türlüsünü lanetleyen ve kınayan ancak siyasi sorumlularında hesap vermesi gerektiğini söylenen basın açıklamasında attığı bir slogan nedeniyle siyasi parti aleyhine çalışmak fiilini işlediği gerekçesiyle kısa sürede bir kademe ilerlemesinin durdurulması cezası daha almıştı. Bu saydığımız iki patlamada ve bundan önceki ve sonraki patlamalarda ülkemizde yüzlerce kişi hayatını kaybetmesine karşın bu ülkedeki insanların güvenliklerini korumakla görevli siyasal iktidarlardan hiçbir istifa dahi olmamışken üyemize mağduru da olduğu patlamadan sonra ceza vermekte hiçbir sakınca görmeyen idarenin tutumunu kamuoyunun vicdanlarına bırakıyoruz. Konfederasyonumuz KESK ve sendikamız Eğitim Sen’in almış olduğu 29 Aralık bir günlük iş bırakma eyleminden dolayı Balıkesir ili teftiş kurulu tarafından yürütülen soruşturma dosyasına dayalı olarak Balıkesir ilinde yüz kırkın üzerinde üyemize 1/30 oranında maaş kesim cezası önerilmiş. Ayvalık temsilciliği Yürütme kurulu üyesi olan Halis Çalık ise yukarıda saydığımız cezaları da gerekçe gösterilerek meslekten ihraç istemiyle yüksek disiplin kuruluna sevk edilmiştir. Hem diğer üyelerimize hem de Halis Çalık’a verilen bu cezalar Danıştay İdari Mahkemeleri kararlarına Hem İLO sözleşmelerine hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarına aykırıdır”

“ÜLKEMİZ BİN BİR SORUNLA, BİN BİR ACIYLA DEBELENİRKEN HİÇ YOKTAN BÖYLE SORUNLAR, BÖYLE ACILAR YARATMAYA NE HAKKINIZ VAR?”

“Ancak biz biliyoruz ki Ayvalık Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi olan Halis Çalık ve diğer tüm eğitim senli arkadaşların cezalandırılmak istemesinin temel nedeni En yetkili ağızlardan “dindar ve kindar” bir nesil yetiştirilmenin hedef olduğu dillendirildiğinde; bu öğretmenler sokağa dökülüp “bilimsel eğitimden” yana olduklarını haykırdılar. Eğitimin özelleştirilmeye çalışıldığı bir zamanda bu öğretmenler sokağa dökülüp “Eğitim sadece parası olanın alacağı bir hizmet değil. Her yurttaşa ulaştırılması gereken bir hizmettir.” deyip parasız eğitimi savundular. Sevginin, kardeşliğin egemen olduğu, bütün renklerin kendi rengiyle bir gökkuşağı gibi birbirini bastırmadan yan yana, can cana olduğu bir dünya düşlediler. Yani aslında her insanın savunması gerekenleri savundular. Bunları savundukları için ödül almaları gerekirken bir sabah uyandıklarında kabul edilemez suçlamalarla karşı karşıya kaldıklarını gördüler. Şimdi hepinizin huzurunda soruyorum: Ne hakkınız var buna? Ülkemiz bin bir sorunla, bin bir acıyla debelenirken hiç yoktan böyle sorunlar, böyle acılar yaratmaya ne hakkınız var? Her şeyi sizin çizdiğiniz dünyaya göre yaşamak zorunda mıyız? Amacınız buysa yanlış kapıyı çalıyorsunuz. Çünkü biz öğretmenlerimizden böyle öğrenmedik; çocuklarımıza da böyle öğretmiyoruz. Biz başı dik, onurlu bir yaşam kavgası veriyoruz. V e buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz: Sendikal hakkını kullandığı için eğitim emekçilerine vermeyi teklif ettiğiniz cezaları derhal geri çekin.  Ayvalık Temsilciliği Yürütme Kurulu Üyesi olan Halis Çalık’ı derhal görevine başlatın yoksa tarih karşısında en temel insan haklarının kullanılmasını engelleyen kişiler alarak yerinizi alacaksınız” dedi.

Kaydet

Kaydet