“ZEYTİNYAĞLI YERİM AMAN”


Nilgün KAYA
12. Ayvalık Uluslar arası Hasat Şenliği’nin ikinci gününde düzenlenen ‘Her hasat bir barış buluşmasıdır’ başlıklı football jerseys wholesale panelde, İsrail’de zeytin yetiştiriciliği ve zeytin zararlıları ile mücadele konusunda verilen bilgi üzerine havadan ilaçlamanın sağlıksız olduğunu söyleyen Prof. Canan Karatay,zeytincilere zeytinyağı hakkındaki olumsuz şarkıyı değiştirmeleri ve zeytinlere doğal gübre olarak kaya tuzunu kullanmayı önerdi.
Küçükköy Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde 5 Kasım Cumartesi günü saat 10.00’da başlayan ‘Her Hasat Bir Barış Buluşmasıdır’ konulu panele Sağlık Profesörü, Yazar Prof. Dr. Canan Karatay ve İsrail’den Gazeteci Oded Salomon konuşmacı olarak katıldı.
“MAKİNELEŞTİK”
Moderatörlüğünü Güngör Uras üstlendiği panelin ilk konuşmacısı Filistin ve İsrail bölgelerinde zeytin ağaçlarının yetişmesine yönelik proje sorumlusu Oded Salomon oldu. 5 yıl süren projelerinin bir eğitim projesi olduğunu, ortak zeytinyağına ilişkin faaliyetin 2 yıl devam ettiğini ancak fiyatlar arttığı için projenin durdurulduğunu belirten Salomon, “İsrail’de yapılan, en iyi uluslar arası çeşitleri, sulama, gübreleme, mekanik olarak toplama tekniklerini kullanıp ve giderek mekanik kısmını arttırdık. Daha fazla kalite elde etmek için çalışmalar var amaç diğer ülkelere ihraç etmek, fiyatları arttırmak ve yetiştirme maliyetini azaltmak” dedi.
“ZEYTİN SİNEĞİNDE SPREY İLAÇLAMA YERİNE DOĞAL TUZAK KULLANIYORUZ”
Prof. Canan Karatay, Oded Salomon’a zeytin sineği ile nasıl mücadele ettiklerini sordu. Salomon, “Böcek kontrolü çoğu oranda tuzaklarla yapılıyor. Çünkü verimli şekilde kullandığımızda böcek tuzaklarını mesela organik fosfor spreyi diğer metottur. Tuzakta zarar veren nüfusu sabit tutmuş oluyoruz. Sadece zeytin sinekleri değil onun wholesale mlb jerseys dışındaki böcek türleri de çok hızlı azalmış oluyor. 5 yıllık spreysiz döneme bakarsak öyle bir fark görüyoruz. cheap jerseys Tuzak bir noktaya konuluyor. Feromon bile kullansanız sadece bir tane konuluyor ve böceği yakalıyorsunuz ve çevreye başka etkisi olmuyor. Arazinin yüzde 5’ine tekabül olan alana havadan ilaçlama yapılıyor. bu ara çözüm. Nokta atışı ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılıyor. Nokta cheap jerseys nfl atışı ilaçlaması diyoruz buna ve organik sertifikaya sahip ilaçlar kullanılıyor.” dedi.
“HAVADAN İLAÇLAMA SAĞLIKSIZDIR, HEPİMİZ İLAÇLANIYORUZ”
Salomon’un açıklaması üzerine Prof. Canan Karatay, “İsrail’de kesinlikle ilaçlama yapılmıyormuş kesinlikle. İlaçlama zararlı biz Mason Danny jersey her ağaca tuzak kuruyoruz denildi. Halk istiyor belediye kiraladı denildi, bu sağlıksızdır. Havadan ilaçlanınca hepimiz ilaçlanıyoruz” dedi. Karatay, doğal gübre olarak kaya tuzu önerdi. 82 doğal minerali içerdiği için önerdiğini belirtti.
Vahap Munyar, Bakan Mehdi Eker döneminde havadan ilaçlamanın yasaklandığını, iflas eden şirketlerin olduğunu belirterek sonra nasıl olup ilaçlamanın başladığını sordu. Soruya Edremit Zeytin Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır, yanıt verdi. Küçükkçakır, havadan ilaçlamanın belli yıllar yasaklandığını, Edremit Körfezinde 150 tuzak bulunduğunu ve zeytin sineği popülasyonu arttığı için cheap nfl jerseys belli aralıklarla cezp edici ile birlikte ilaçlama yapıldığını söyledi. 2014’te yapıldığını geçen yıl popülasyon yüksek olmadığı için yapılmadığını ve bu sene bir ilaçlama olduğu öğrenildi.

Zeytin ve zeytin meyvesi suyu zeytinyağının içeriğine değinen zeytin hakkında yaprağının içindekilere kadar detaylı bilgiler veren Prof. Canan Karatay, ilaçlanmadığı ya da ayakkabı boyası ile boyanmadığı zaman zeytinin en sağlıklı meyve olduğunu belirterek, “Zeytin altından değerlidir, Altının içinde yaşıyorsunuz, haberiniz yok. Ne kadar zenginlik içinde olduğunuzun farkında değilsiniz. Altın savaşlarında insanlar ölür ama zeytin ve zeytinyağı hayat uzatır, sağlık bahşeder. MÖ. 5 yüzyılda kolerayı bile düzelten zeytini bolca yemeliyiz, zeytinyağını her sabah bir Dallas Cowboys jersey womens kahve fincanı içmeliyiz. Yunanistan 11 milyon bizden daha fazla zeytin zeytinyağı tüketiyor, ayıptır, günahtır” dedi.
“AĞAÇLARIMIZI SONSUZA KADAR KORUMAK VE ÇOĞALTMAK ZORUNDAYIZ”
Karatay, “Onlar asırlar boyu sağlık kaynaklarımız.Ağaçlarımızı sonsuza kadar korumak, çoğaltmak zorundayız. Bizler gidiciyiz. Biz ortalama 60 yıl yaşıyoruz ve bu süre içinde ağaçlarımızı kesip ortalığı ziyan edip gidiyoruz. Kul hakkı yemektir. Ülkemizin geleceği, torunlarımızın hakkını yemektir. Kamu yararı diye teklif verildi ama kamu zararıdır. Zeytine, zeytin dalı uzatmalıyız. Yok ederek ülkemizin geleceğini yok ediyoruz. Tek başına Ayvalık, Edremit, Mut değil uluslar arası bir kongre kurulmasını öneriyorum” dedi.
“ZEYTİNYAĞLI YERİM DE AMAN, MARGARİNLERİ YİYENLERE BEN AKILLI DİYEMEM AMAN”
Zeytin ve zeytinyağının yararlarını tek tek anlatan Karatay, ‘Zeytinyağı yerim de aman, basmada fistan giyerim aman, margarinleri yiyenlere ben akıllı diyemem aman’ bu türkü Yunan türküsüdür, aşk türküsüdür, zeytinyağıyla ilgisi yoktur. Yunanistan’da zeytinyağı yiyemem aman diye bir türkü olamaz. 1950’lerde gıda emperyalizmin margarinleri sokmak için söz yazdırıp bunu Sarısözen’e söylettiler. Zeytinyağından uzak duralım diye. Zeytincilere soruyorum, şimdiye kadar bu türküyü nasıl söylettiniz, sonra tanınamıyoruz diyorsunuz. Tabi tanınamazsınız. Buna Karatay yeni sözler yazdı, kullanabilirsiniz. Çünkü halkın bu şekilde uyandırılması lazım. Bu sözlerle radyolara verin. ‘Zeytin gözlüm sana meylim nedendir, cheap football jerseys China zeytin yememenin kabahati kimdedir< zeytin gözlüm uzaklarda işin ne, zeytinleri düşürüm peşine, zeytinyağı içirelim herkese’ bu şarkının sözlerini de ben yazdım” dedi. Karatay, 1930’larda Atatürk’ün zeytin koruma kanununu çıkardığını, 95 yılında çıkan bir diğer kanuna da karşı ataklar olduğunu ve dikkatli olmak gerektiğini söyledi.