10 YIL SONRA YENİDEN

Nilgün KAYA

Ayvalık Ticaret Odası Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. 2011-2012 yılları arası verilmiş olan zeytinyağı duyusal analizi uzman tadımcı eğitimini, 10 yıl sonra kendi bünyesi içinde tekrar vermeye başladı.

3 aşamalı olarak verilmekte olan eğitimin, ilk aşaması olan ‘Tadımcı adayının seçimi’ Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) standartlarına göre Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilmişti. Egitimin 2. aşaması olan Tadımcı Eğitimi ise 25 Temmuz -5 Ağustos tarihleri arasında, 40 saat olarak ATOLAB AŞ Panel Liderliğince gerçekleştirildi. Her  iki eğitimi başarı ile tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi.

“UZUN SÜRELİ UZMAN TADIMCI EĞİTİMİ VERİLECEK”

ATOLAB AŞ Başkanı Ali Uçar, ilk iki eğitimi 1 tur daha tekrar etmeyi, eğitimi başarı ile tamamlamış olan tadımcı adayları arasından seçilecek sınırlı bir grup ile uzun süreli uzman tadımcı eğitiminin verileceğini, bu ekibin ATOLAB AŞ. Akredite paneli ile paralel çalışabileceğini, eğitimi tamamlayan uzman tadımcıların da TÜRKAK Akreditasyonu kapsamında ATOLAB AŞ paneline dahil olabileceklerini söyledi.

“ATOLAB TÜRKAK AKREDİTASYON DENETİMLERİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI”

Başkan Ali Uçar, ulusal ve uluslararası akreditasyonların 2014 yılından bugüne kadar başarıyla devam ettirildiğini, kendilerinin yönetimde oldukları 2018 ve 2022 yıllarında TÜRKAK Akreditasyon denetimlerini başarıyla tamamladıklarını, 2026 yılına kadar sertifikalarının yenilendiğini ayrıca, eğitim programını uzun süre öncesi için planladıklarını fakat pandemi sebebiyle gerçekleştiremediklerini söyledi.

“AYVALIK ZEYTİNYAĞI COĞRAFİ İŞARETİNİN YAŞATILMASI İÇİN TÜM SORUMLULUK ATO BAŞKANLIĞINA AİT”

Başkan Ali Uçar, ATOLAB AŞ yönetim kurulu ve panel liderliğinin uyum içinde çalıştığını, ATOLAB AŞ’ nin geliştirilmesi ve sektörel katkılarının arttırılması amacı ile ciddi planlama ve çalışmalar içinde olduklarını vurguladı. Kendilerinin en önem verdikleri konunun “Tarafsızlık” olduğunu, Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti’ nin tanıtımının, yönetişiminin, denetiminin, AB Tescili ile ilgili konuların ve Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretin yaşatılması ile ilgili tüm sorumlulukların Akreditasyon şartları ve Coğrafi işaretin sahibi olması itibariyle ATO Başkanlığı’na ait olduğunu ve alınan yönetim kurulu kararları doğrultusunda gereğinin yapılmasının önemini vurguladı. Zeytinyağı sektörüne, bugüne kadar ATOLAB AŞ ye verdikleri destek için teşekkür eden Başkan Ali Uçar, tekrarlanacak olan ilk iki eğitim için de destek beklediklerini söyledi.