AYVALIK’TA HIDRELLEZ, ULUSLARARASI ŞENLİKLE KUTLANDI

Nilgün KAYA

Bu yıl Ayvalık’ta Hıdrellez, kültürel bir etkinliğe dönüştürülerek kutlandı. Şenlik ateşinden söyleşiye, müzik ve dans gösterilerinden dileklerin dilek ağacına asılmasına kadar geleneksel ritüellerle etkinliklerin birleştirildiği ‘1.Uluslararası Ayvalık Hıdrellez Şenlikleri’ne katılım yoğun oldu.
Fotoğraf:Güner Oskan
Ayvalık Lozan Mübadilleri Derneği tarafından düzenlenen Balıkesir Büyükşehir ve Ayvalık Belediyelerinin destek verdiği 1.Uluslararası Ayvalık Hıdrellez Şenlikleri, 5 Mayıs günü Cumhuriyet Meydanından Büyük Park’a yapılan yürüyüş ile başladı.
Fotoğraflar: Güner Oskan

Ayvalık Lozan Mübadilleri Dernek Başkanı Neşe Albayrak, dernek yönetimi ve üyelerinin yanısıra çok sayıda vatandaşın katıldığı kortej, Büyük Park’a yürüdü. Park içerisinde üç noktada geleneksel Hıdrellez ateşi yakıldı. Katılımcılara yemek ikramı yapıldı.
“BU GELENEKSEL KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK NESİLLERE AKTARMAK İSTEDİK”
Hıdrellez Şenliklerinin açılış etkinliğinde, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Gür ve ilçe yönetimi, MHP İlçe yönetimi, Ayvalık Sebzeciler Ve Meyveciler Oda Başkanı Elmas Özmen, Ayvalık Kızılay Şube Başkanı Mehmet Anıl Okyar’ın da katıldığı etkinlik açılışında yaptığı konuşmada  Ayvalık Lozan Mübadiller Dernek Başkanı Neşe Albayrak,”Hızır ile İlyas ab-ı hayat suyunu bulsun, dilekleriniz kabul Hıdırellez bayramınız kutlu olsun. Değerli Ayvalık halkı yurt içi ve yurt dışından katılan değerli misafirlerimiz bugün bu topraklarda yüzyıllardır kutlanan biz mubadillerin ise 99 yıldır kutladığı geleneksel hidrellez bayramını bu yıl, asırlardır bir arada kardeşçe yaşayan, kültürlerini bir arada yaşatan ama tarihi süreçte birbirlerinden ayrı kalan aynı coğrafya halklarıyla bir araya gelerek süregelen geleneğimizi canlandırmak, Hıdırellez geleneği ile bir araya getirip, bu geleneksel kültürümüzü gelecek nesillere aktarmak,ve yine coğrafya halklarına barış ve ekonomik işbirliğine vesile olması umuduyla , uluslararası kutlayarak ilkini gerçekleştireceğimiz Hıdırellez Şenliklerine hepiniz hoşgeldiniz. Hepinizin bildiği gibi orta asyadan Balkanlara , inanç ve kültüründe Bahar Bayramı olarak kabul edilen Hıdırellez, Hızır ve İlyas’ın buluştuğu, doğanın kendini yenileyişini tamamladığı günün simgesidir.Geleneğe göre, 5 mayıs gecesi ve 6 Mayıs günü kutlanan Hıdırellez, bereketin, bolluğun temizliğin, arınmanın ifadesidir. Sevinçleri ve güzellikleri birlikte paylaşmak, sevgi, kardeşlik ve barışın egemenliğini oluşturmak bilinci ile, düzenlediğimiz yeni mevsimde bolluğun ve bereketin gerçekleşmesini umduğumuz Hıdırellez etkinliklerimize teşriflerinizden teveccuhlerden maddi manevi desteklerinden dolayi tum misafirlerimize başta Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Yücel Yılmaz’a, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Engin’e,  Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman’a, Ayvalık ilçe Milli eğitim Müdürü Güner Bahadır, Balıkesir ve Ayvalık Belediyesi Kültür müdürülerine birim başkan ve müdürlerine tüm kurum ve kuruluşlara stklara siyasi parti ve teşkilatlarına mahalle muhtar ve başkanlarına teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum. Hızır ile İlyas ab-ı hayat suyunu bulsun, dilekleriniz kabul Hıdırellez bayramınız kutlu olsun.”‘ dedi.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ayvalık Sebzeciler Ve Meyveciler Odası Başkanı Elmas Özmen ve Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Güner Bahadır, Hıdrellez’in önemi ve etkinliğin ilçeye katkısına ilişkin birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından parkta hazırlanan dilek ağacına dileklerini aşan katılımcılar, Amfi Tiyatroda ‘Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri’ bestelerinin yanı sıra ‘
‘İstanbul Kanatlarımın altında’ filmi için hazırladığı beste ile tanınan Piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu’nun verdiği konser dinlendi. Şenliğin ilk gün etkinliği Ayvalık Rebetiko Topluluğu’nun müzik ve dans gösterisi ile tamamlandı.
Fotoğraflar Güner Oskan
Şenliğin ikinci günü olan 6 Mayıs Cuma günü Çamlık kır bahçesinde duzenlenen, Balkan tarihi araştırmacısı ve yazar Tufan Uğur Kuçer’in moderatörlüğunde, Doç Dr Can Ceylan’ın konuşmacı olarak katıldığı panelde ; Hıdrellez’in tarihi süreci, İslam ve Hristiyan alemindeki yeri , Orta asyadan Balkanlar’a kadar kutlanan geleneksel ritüelleri anlatıldı.