” TİYATRO İNSANLIĞIN VAZGEÇİLMEZİDİR”

Nilgün KAYA

Dünya Tiyatrolar günü, Ayvalık Sanat Fabrikasında bir açıklama yapan Ayvalık Sanat Derneği/ Tiyatro Objektif, pandemi döneminin zorlu koşullarına direnmeye devam ettiklerini belirterek, ‘ Tiyatro insanlığın vazgeçilmezidir’ mesajı verdi.

Ayşe Ergün Tosunoğlu tarafından okunan açıklamada, “Bu yıl Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisini kaleme alan ünlü İngiliz oyuncu Helen Mirren bildirinin bir yerinde şu cümlelere yer vermiş; İnsanlar dünya üzerinde var oldukları günden beri birbirlerine hikâyeler anlattılar. Ve güzelim tiyatro kültürü biz insanlar burada olduğumuz sürece yaşamaya devam edecek. Bildirinin sonunu da şöyle bağlamış.Yazarların, tasarımcıların, dansçıların, ses sanatçılarının, oyuncuların, müzisyenlerin, yönetmenlerin yaratma güdüsü asla bastırılamayacak ve çok yakın bir gelecekte yeni bir enerjiyle, hepimizin paylaştığı bu dünyaya dair yeni bir anlayışla yine meyvelerini verecek. Sabırsızlanıyorum! Ulusal bildiriyi kaleme alan ustalar Müjdat Gezen ve Metin Akpınar ise bildirinin sonunu şu cümlelerle bitiriyor; Bilgi iletişim çağı ne kadar gelişirse gelişsin, algoritmalar, yapay zekâlar nereye ulaşırsa ulaşsın, tiyatro insanla yapılır, insanca yapılır, insanlar için yapılır…Tiyatro insanlığın vazgeçilmezidir. İnsansız tiyatro, tiyatrosuz insan olmaz. Tüm bu cümlelerden tiyatronun umut taşıdığını ve insanın olduğu her yerde her koşulda tiyatronun da hep var olacağını anlıyoruz. Çağ ne kadar değişse de yaşama kültüründe ve yapısında çok farklılıklar olsa da insanoğlu tiyatrodan yani kendi kendine kendisiyle yüzleşmekten vazgeçmeyecek.

Zaten tiyatroda oyuncunun da seyircinin de aradığı hep insandır. Kendi benlik denizinde kaybolmuş yolunu şaşırmış insan. Şimdi her birimiz maske takıyoruz. Sahnelerden uzağız. Ama yakında sabırsızlıkla beklenen anlar başlayacaktır elbette. Dekorlar kurulacak, kostümler dolaplarından çıkacak ütülenecek, ışık ayar edilecek oyun müziği ve replikler sahnede yankılanacaktır. İşte bu anlar geldiğinde biz yine sahnemizde olmak istiyoruz. Sanat Fabrikası Tiyatrosunda 10 yıldır verdiğimiz tiyatro mücadelesi son bir yıldır dünyada ve ülkemizde ki her sahnede her tiyatroda olduğu gibi pandemi koşulları ile birlikte zorlu bir sürece girdi. Giderlerimizi karşılayamaz olduk. Tüm çabamızı ve enerjimizi tiyatromuza vermemize rağmen yeterli olamıyoruz. Ama Sanat Fabrikası Tiyatrosu Yaşamalıdır. Çünkü burası sadece bir mekan değil her temas eden insanın tiyatroyla ve sanatla nefes aldığı Ayvalık’a özel bir yerdir. Bundan dolayı bizi destekleyecek her kurumu ve kişiyi yanımızda görmek isteriz. Belki de kurumsal yapımızın çatısını oluşturan derneğimiz Ayvalık Sanat Derneği olmasaydı bu koşullara dayanamazdık. Dayanışma kültürümüz, sivil tolum örgütlü yapımız bizi ayakta tutuyor. İşte tüm bu değerlerimizi güçlendirerek var olmaya çabalayacağız. Ustaların da dediği gibi “Tiyatro insanlığın vazgeçilmezidir” biz de vazgeçmeyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm tiyatro ve sahne emekçilerinin 27 Mart Dünya Tiyatro Gününü kutluyor en kısa zamanda özgürce birbirimize sarılacağımız günlerin gelmesini diliyoruz.” Denildi.