AYVALIK’IN MUHTARLARI, YENİ HÜKÜMET KONAĞI YERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Nilgün KAYA

Yeni binasına taşındığı için 5 yıl önce boşaltılan ve önceki yıl yıkılan Ayvalık Devlet Hastanesi’nin geçmişte polikliniklerin yer aldığı ana binası ile yıkım kararı bulunan 1974 tarihli diğer binanın bulunduğu alana Hükümet Konağı yapımı planlanıyor. Ayvalık, yeni hükümet konağının söz konusu alana yapılmasının olumlu ve olumsuz yönlerini tartışıyor.

1955 yılında yapılan ve 1985 yılında ek bina ile büyütülen Ayvalık Hükümet Konağı’nın farklı bir yerde, yeniden yapımı için başlatılan ve 2018 yılında projesi hazırlanan çalışma kapsamında Ayvalık eski Devlet Hastanesi’nin olduğu alanda yer tahsisi tamamlandı. Hükümet konağında, Tapu’dan Milli Eğitim Müdürlüğüne tüm birimlerin bir araya toplanacak. 

İlçedeki STK ve siyasi parti temsilcilerinin ardından Ayvalık mahalle Muhtarları da konuyla ilgili görüşlerini Gazete Ayvalık aracılığıyla kamuoyu ile paylaştı.

“HÜKÜMET KONAĞI YENİDEN YAPILIRSA BOŞALAN BİNALAR NE OLACAK?”

Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Yüzelli Evler Mahalle Muhtarı Yener Koşvar, “Kimseye bir şey sormadan kimler karar aldıysa merak ettiğimiz konular var. Hükümet konağı ile ilgili ilk proje neden iptal oldu? 20 dönümlük arazi dururken, 4 dönümlük araziye neden sıkışmaya çalışılacak? Tüm birimler bir araya toplanıldığında çok sayıda personel olacak. Hepsi arabayla gidip gelse otopark lazım. Bir de vatandaş gelip gidecek. Ayrıca Eski Hastanenin bulunduğu alan Ayvalık’ın orta noktası değil. Nüfus yoğunluğu, mağazalar ve iş yerleri diğer tarafta. Biz Ayvalık’ı boşaltalım derken binalar daha çok kent içine giriyor. Kırlangıç yapılıyor, biraz ilerisinde Gümrük binası var. Sahillerimizin tamamı devlet daireleri ile doldu. En güzel yerde Jandarma Bölük komutanlığı, eski vergi dairesi de belediye binası olursa, sahildeki binalar devlet dairesine dönüşüyor. Oysa bu binalar 17.00’de kapatılıyor. Ayvalık’ın en güzel yerlerine neden devlet binaları yapılıyor? Arka tarafta uygun yerler varken, ulaşım kolayken neden oralar tercih edilmiyor? Cumhuriyet Okulu boşaldı 2-3 yıldır boş duruyor. Kız Meslek lisesi boş duruyor. Hükümet Konağı söz edilen noktaya yapılırsa eski binalar ne olacak? Bu soruların yanıtlarını biz muhtarlar olarak bilmek istiyoruz?” dedi.

Akçapınar Mahalle Muhtarı Yasin Ataş, “Kamyoncular Kooperatifin eski yeri daha iyi Adliye orada, Hastane orada. Oraya Hükümet Konağı yapılması çarşıdaki trafik yoğunluğunu azaltır, ulaşım açısından köylerimize de daha uygun.” dedi.

Ali Çetinkaya Mahalle Muhtarı Halil Gencer, “Halkın görüşlerini mutlaka almak lazım. Tabii ki devlet ne derse o olur. Mantıklı düşününce kamyoncular kooperatifinin orası Hükümet Konağı yapılması açısından daha uygun. Çünkü tahsis edilmiş yer var. Ayvalık’ın en büyük mahalleleri 150 Evler ve Ali Çetinkaya. En çok yaşayan halk bu mahallelerde. Dolayısıyla bu mahallelere yakın yapılması daha mantıklı. Hem o yer düz ayak bir yer. Hem de Hükümet Konağı personeli sayısı fazla. Onlar Hükümet Konağına araçlarıyla gelecektir. Halk ta gelecek oraya. Eski Hastane alanında olursa otopark konusu nasıl olacak?” diye sordu.

Altınova Mahalle Muhtarı Zahir Erdem, “Projesi hazırlanmış. Hayırlı olsun. Ulaşım açısından şehir dışa doğru kayıyor. Bence uygun olan Kamyoncular Kooperatifinin yeri. Bu yere 2-3 taraftan giriş mümkün. Ulaşım açısından da orada bir sıkıntı göremiyorum. Diğer tarafta otopark sorunu olabilir ve ulaşım açısından uygun görünmüyor. Yakın zamanda yapılması çok iyi olur. Uzamasın yapılacaksa bir an önce yapılsın. Ayvalık’ımız tüm birimlerin toplandığı, güzel bir Hükümet Konağı’nı hak ediyor” dedi.

Bağyüzü Mahalle Muhtarı Doğancan Uğurlu, “Benim için Eski Hastane alanına yapılması olumlu, görüntü olarak güzel ve büyük bir alan. Bağyüzü köyü için de iyi olacağını düşünüyorum.” dedi.

Beşiktepe Mahalle Muhtarı Hasan Yıldırım, “Orayı müsait gördülerse neden olmasın ama Kamyoncular Kooperatifin olduğu alan Ayvalık içinde bir yerden daha güzel.” dedi.

Bulutçeşme Mahalle Muhtarı Hüseyin Bulut, “Kamyoncular Kooperatifinin eskiden bulunduğu alan daha uygun. Hem ulaşım açısından hem de geniş arazi olması nedeniyle araç park yeri açısından. Ayrıca şehrin dışında bir yer. Eski Hastanenin olduğu alanda trafik sorunu olacağını düşünüyorum.” dedi.

Çakmak Mahalle Muhtarı Ali Girgin, “Kamyoncular kooperatif alanı daha uygun. Yol kenarı, alan geniş, şehre devamlı oradan girilip çıkılıyor. O nedenle orası daha uygun. Ayvalık’ın içinden geçip Hastane alanına gitmek daha zor” dedi.

Çamoba Mahalle Muhtarı Mahmut Çakıroğlu, “Bence Eski Hastane alanı olumlu. Şehrin içinde insanlar araç parkı sorunu yaşıyor. Bence hükümet konağının böyle dışarıda kalan bir yere alınması uygun. Park yeri önemli” dedi.

“VATANDAŞLARIN TÜM İŞLERİNİN BİR MERKEZDEN HALLEDİLMESİ VE BU YERİN ULAŞILABİLİR OLMASI ÖNEMLİ”

Fethiye Mahalle Muhtarı Harun Ziyansız, “Kaymakamlığın bir dağınıklığı var. Büyükşehirden sonra köyler mahalle oldu. Şu an, eski hastanenin pozisyonu Ayvalık’ın neredeyse kalbi. Kaymakamlık ve tüm birimlerin orada toplanması mantıklı olacaktır. Kaymakamlığa bağlı diğer birimlerin orada olması Altınova’dan Cunda’ya kadar her yerin merkezi olacağı için önemli. Bu anlamda hükümet konağının orada yapılmasının çok daha faydalı olacağını düşünüyorum. Hükümet Konağı merkezden kopmamış olur. Ormanın içinde daha keyifli bir yer olur. Kaymakamlık ve birimlerinin Eski Hastane alanına taşınmasını ciddi olarak destekliyorum. Vatandaşların tüm işlerinin bir merkezden hallediliyor olması ve ulaşım açısından sıkıntı olmayacağı için ben desteklerim ve mantıklı bulurum. Boşalan binalar da Ayvalık’ın içinde olması nedeniyle çok daha verimli, gelir getiren duruma dönüşebilir. Şu an ki Kaymakamlık ve Yazı İşlerinin bulunduğu bina, Ayvalık Müzesi veya Zeytin Müzesi yapılabilir. Bahçe kısmı temsili olarak eski zeytin makinelerinin konulması açısından uygun. Orası güzel bir müze olarak kentimize kazandırılabilir. Hükümet Konağı binası da bilgilendirme merkezi, pandemi konusunda insanlara bilgi verilen bir yer olabilir. O bina da çok önemli bir bina. Değerli bir yer. Ayvalık arşivi olur. Daha rantabl kullanılabilir. Kiralansa bile bir gelirdir.” dedi.

Fevzipaşa-Vehbibey Mahalle Muhtarı Erhan Akar, “Eski hastanemizin bulunduğu yerin hükümet konağı olarak kullanılması yerinde bir karardır bence. Hem ilçemizdeki yerleşim merkezi 150 Evlere doğru kayarken onu bir nebze olsun engelleyebilir. Ayvalık’ın içerisindeki atıl evler değerlenebilir. Hem de orası turizm adı altında birilerine peşkeş çekilmemiş olur” dedi.

Gazi Kemalpaşa Mahalle Muhtarı İbrahim Bülbün, “Devletin almış olduğu karara saygı duyuyorum. Vatandaşların da görüşünü alarak halkın yararına bir karar vereceklerine eminim.” dedi.

Hacıveliler Mahalle Muhtarı Derya Hança, “Adliye gibi kurumlar Ayvalık’ın girişinde. Biz kırsal mahalleyiz. Ulaşım bakımından Ayvalık’ın girişi daha uygun. Kamyoncular Kooperatifinin olduğu alan daha geniş. Kırsal mahallelerin ulaşım araçları oradan geçiyor, ulaşım orada daha rahat o nedenle daha uygun.” dedi.

Hamdibey Mahalle Muhtarı Rafet Taşkara, “Kamyoncular kooperatifinin olduğu alan biraz uzak şehir merkezinden. Eski hastanenin olduğu alan olursa vatandaşlarımız için daha yakın. Ulaşım daha çabuk sağlanır. Yaşlı vatandaşlarımız var, sosyal yardım işlerine giden var. Yürüyerek gidebilir. dedi.

Hayrettinpaşa Mahalle Muhtarı Recai Bayar, “ Daha önce belirlenen yer daha uygun ulaşım açısından. Yaşlılarımız nasıl gidecek eski hastane alanına yapılması halk için eziyet olur.” dedi.

İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Necdet Uğral,“ Ayvalık hükümet Konağının, Eski Devlet hastanesinin yerinde yapılıp yapılmaması ile ilgili sivil toplum örgütleri, dernekler konu ile ilgili görüşlerini belirtiyorlar. İsmetpaşa mahalle muhtarı olarak, vatandaşların öncelikle mevcut birimlere, merkezde kolay ulaşılır olması alışkanlığı göz önüne alınmalı. Hizmet açısından binaların yeterli olmadığı düşünülürse, şehir merkezinde atıl durumdaki binaların restore edilerek hizmete açılması düşünülmeli. Örnek olarak, Cumhuriyet Okulu ve benzeri binalarla bu açık kapatılabilir düşüncesindeyim. Uygun görülmezse tahsisi yapıldığı belirtilen eski devlet hastanesinin yeri tercihim olmasa da, yer olarak uygundur” dedi.

Karaayıt Mahalle Muhtarı, Bayram Kaçar, “Bence eski Kamyoncular Kooperatifinin olduğu daha uygun hem ulaşım hem de alan büyük. Daha güzel olur.” dedi.

Kazım Karabekir Mahalle Muhtarı Mehmet Erbilge, görüş bildirmek istemedi.

“ESKİ HASTANENİN OLDUĞU ALAN TURİSTİK BİR ALAN OLARAK KULLANILABİLİR”

Kırcalar Mahalle Muhtarı Yener Akkaş, “Vatandaşların ulaşımı açısından ve yer açısından Kamyoncular Kooperatifinin olduğu alan daha uygun. Ayvalık o tarafa doğru gelişiyor. Adliye orada, okullar orada. İleride resmi kurumlar o tarafa doğru yapılır. Eski Hastanenin olduğu yer ters. Şimdi Kaymakamlığa giderken vasıtamızı bırakıp yürüyoruz. Kamyoncular Kooperatif alanı otopark açısından daha uygun. Köylerden geliniyor, Adliyede işi oluyor, avukatların büroları oraya taşınmış, köylerden gelirken ulaşım daha yakın. Yeni garajdan bir yürüme mesafesi ama Eski Hastane alanı uzak ve ters” dedi.

Küçükköy Mahalle Muhtarı Hasan Bağatır, “Kamyoncular Kooperatifinin olduğu alan çok uzak. Halkımıza en yakın neresiyse o uygundur. Uzak olması ve iki araçla ulaşılması zor olur. Halkımız için ne iyiyse o yapılsın.”dedi.

Murateli Mahalle Muhtarı Ahmet Cemal Türümen, “İyi olur. Tüm birimler toplanacaksa güzel olur. Arka taraftan girişi var İzmir yolundan rahat olur. Otopark sorunu olmaz, yer müsait.” dedi.

Mutlu Mahalle Muhtarı Erdinç Tügen, “Olur diye düşünüyorum. Olmamasında ne engel vardır bilmiyorum. Ayvalık, Armutçuk tarafına, Kipa tarafına genişliyor. Gelişim alanına yapılsa daha mı iyi olur? Ayvalık meydan olarak düşünülürse oray ulaşım kısa ama kurumlar ilçe merkezinden çıkmaya devam edecek. Yerleşim alanı yayılıyor. O zaman neye göre uzak neye göre yakın. Birileri karar verdiyse kurumlar dahilinde ortak karar verilirse uygun. Yeni yapılacak bir şey en azından 10-15 yıl sonra için düşünülse daha iyi olur.” dedi.

Namık Kemal Mahalle Muhtarı Muharrem Başkurt, “Eski hastane binasının bulunduğu alanın Hükümet Konağı olmasına taraf değiliz. Hükümet konağı yapılacak bir sürü yer var. Yer belirlenmiş, projesi de hazır. Orası daha uygun geniş bir alan, vatandaşın girip çıkması daha kolay. Eski Hastanenin olduğu alan bir turistik tesis yapılarak Ayvalık’a kazandırılabilir.” dedi. Muhtar Başkurt, Mithatpaşa Mahallesi adına da aynı görüşü aktardı.

Odaburnu Mahalle Muhtarı Halil İbrahim Kızıloğlu, “Kamyoncular Kooperatifinin bulunduğu alan daha büyük bir alan. Otopark olarak müsait. Orası olsa daha iyi olur bizim için” dedi.

Sahilkent Mahalle Muhtarı Safiye Ayla Erdil, “Kamyoncular Kooperatifinin yeri kente uzak. Sanayinin orası ulaşım açısından zor. Eski Hastanenin olduğu alan daha uygun görünüyor. Eski Hastanenin olduğu alan güzel daha şık olur gibi geliyor. Estetik açıdan uygun. Şehir de diğer tarafa gidiyor. İkisi de yer açısından mantıklı görünüyor.

Sakarya Mahalle Muhtarı İbrahim Kurtay, “Trafik sıkışıklığını öncelikle düşünmek lazım. Yeni bir yer yeni bina. Vatandaşın yoğunluğunu göz önünde bulundurmak gerek. Kooperatif yerine göre eski hastane alanı daha uygun. Otopark alanı da var. Yürüme mesafesinde olduğu için vatandaş kolayca gidebilir, ulaşım daha rahat olur.” dedi.

Sefa-Çamlık Mahalle Muhtarı Yusuf Artay, “Kamyoncular Kooperatifinin yeri daha uygun. Eski hastanenin olduğu yer denize kuşbakışı bir yer. Ağaçlık, üstü de ormanlık. Turistik açıdan değerlendirilebilir. Manzarası harikulade. Kamu işi yapacak kişilerin manzara ile akalası olmaz. Orasının kamu binası olmasını mantığım kabul etmiyor ama büyükler ne derse şapka çıkartmak durumundayız.” dedi.

Tıfıllar Mahalle Muhtarı Mehmet Kahraman, “Ulaşım açısından Kamyoncular Kooperatifinin eski yeri daha uygun. Köylerden gelen minibüsler oradan geçiyor. İnsanların ulaşımı açısından orada olursa daha rahat olacaktır” dedi.

Türközü Mahalle Muhtarı Mehmet Sümer, “Şu an ki mevcut olduğu yer daha uygunsuz. Eski Hastane alanı daha uygundur. Ulaşım açısından sıkıntı olmaz. Tüm birimlerin bir araya toplanması vatandaş açısından önemli. Sadece Hükümet Konağı olarak düşünmeyelim belediye birimlerinin de bir araya toplanması lazım ve önemli.” dedi.

Üç Kabaağaç Mahalle Muhtarı Tolga Akman, “Kamyoncular Kooperatifinin olduğu alan köylü açısından daha uygun. Vatandaşımızın ulaşımı daha kolay. “dedi.

Yeniköy Mahalle Muhtarı Ertuğrul Devecioğlu, “Ulaşım açısından Sanayi karşısındaki alan daha iyi. Dolmuşlarımız oradan geçtiği için. Ayrıca geniş bir alan. Yol üstü, köylümüz ulaşabilir” dedi.

Yenimahalle Muhtarı Talat Karadeniz, “Eski Hastanenin olduğu alan ulaşım açısından çok daha rahat olur.” dedi.

Zekibey Mahalle Muhtarı Ahmet Özek, telefonlarımıza yanıt vermedi.