ESKİ HASTANE BİNASINA HÜKÜMET KONAĞI YAPIMI PLANLANIYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık Devlet Hastanesinin Mayıs 2015’te boşaltılmasından sonra İlçe Sağlık Müdürlüğü ve sağlıkla ilgili 4 birimin kullanımına tahsis edilen eski binası sessiz sedasız yıkıldı. Hastanenin 4 şiddetinde bir depremde çökebileceği belirlenen, servislerin bulunduğu 1974 tarihli diğer binaise mezbelelik durumda yıkılacağı günü bekliyor. Eski hastane binalarının yerine ise Hükümet Konağı yapımı planlanıyor.

 

Yeni binasına taşındığı için 5 yıl önce boşaltılan, Ayvalık Devlet Hastanesi’nin geçmişte polikliniklerin yer aldığı ana binası, taşınma işlemiyle birlikte 112 Acil Aile Hekimliği, İlçe Sağlık ve İlçe Halk Sağlığı Müdürlüklerine tahsis edildi ancak ilgili birimler binaya taşınamadı.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TAŞINACAK DİYE 40 BİN LİRALIK MASRAF YAPILMIŞTI…

Cennet Tepesi’nde 50 dönümlük yerde 20 bin 390 metre kare kapalı alanda yapılan yeni hastane binasının kullanılmaya başlandığı tarihten sonra atıl durumda kalan bina büyük ölçüde tahrip oldu. Bu süreçte defalarca hırsızlık yapılan binanın kapıları söküldü, giriş bölümündeki özel camları kırıldı. Lavabolarından elektrik kablolarına kadar çalınan binada, Sağlık Müdürlüğü’nün taşınma kararı nedeniyle yaklaşık 40 bin lira maliyetle boya ve onarım yapılmıştı.

 

Hemen her şeyi çalınan binanın depreme dayanıksız olduğu ise 8 yıl sonra tespit edildi. 2017 yılı Aralık ayında Sağlık Bakanlığı talimatı ile Balıkesir’den bir firmaya deprem etüdü yaptırılması ve bina temellerinin zayıf olduğu tespiti durumu değiştirdi. Yeni hastanenin açılmasından sonra İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılacağı açıklanan binanın güçlendirilme maliyeti yıkım maliyetinden yüzde 47 fazla çıkınca bakanlık yıkım kararını 2018 yılında onayladı. Söz konusu alanın ‘Sağlıklı Yaşam Merkezi’ olarak kullanılabileceği gündeme geldi. Binanın yıkımı yapıldı, alan araç parkı şeklinde kullanılıyor.

ESKİ HASTANE BİNALARININ BULUNDUĞU ALANA HÜKÜMET KONAĞI YAPIMI PLANLANIYOR  

4 şiddetinde bir depremde çökebileceği 2010 yılında belirlenen Ameliyathane, Acil ve Yatak servislerinin bulunduğu ek binadaki camların büyük ölçüde kırıldığı, kapısının açık olduğu, bazı malzemelerin açıkta ve dağınık şekilde bırakıldığı görülüyor. Binanın yıkımının ardından söz konusu alanda Ayvalık Hükümet Konağı binasının yapılması gündemde. Sakarya Mahallesi 3. Galifo mevkiinde kamyon ve tır park yeri olarak kullanılan alan ile yeni hastane binası yanı seçeneklerinin halkın ulaşımına uzak olması nedeniyle bu alanın tercih edildiği ve tahsisin tamamlandığı öğrenildi.