DOLU YAĞIŞI ZEYTİNİ VURDU

Nilgün KAYA

Ayvalık ve Körfez ilçelerinde 28 Eylül akşamı etkili olan sağanak yağış sırasında düşen dolu, Ayvalık ve Gömeç’te 35 bin dekar zeytinlik arazisinde %40 ile %50 zarara neden oldu.

Aniden başlayan yağışla birlikte düşen ceviz büyüklüğünde dolu Ayvalık’ta bazı evlerin dış cephe, panjur ve kapılarını delip araçlara maddi zarar verirken en büyük zarar, yörenin en önemli ürünü olan zeytinde yaşandı.

Ayvalık Ziraat Odası’ndan alınan bilgiye göre; dolu yağışından yaklaşık 800 zeytin çiftçisi olumsuz etkilendi. Ayvalık ve Gömeç’te 35 bin dekar zeytinlik arazisinde yüzde 40-50 civarından zarar tespit edildi.

Fotoğraflar: Türkan Günbey

Zeytin üreticisine geçmiş olsun dilekleri ile birlikte ürünlerini sigorta ettirmelerinin önemini hatırlatan Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Baysal, “Küresel ısınma sonucunda oluşan iklimsel değişiklikler maalesef tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ve yöremizde de olumsuz etkilerini arttırarak göstermeye devam ediyor. Uzun süren kuraklık dönemlerinden sonra meydana gelen ani ve aşırı yağışlar, fırtına, dolu ve bunun gibi olağanüstü meteorolojik olaylar maalesef çiftçilerimizin büyük emeklerle üretmekte olduğu ürünlerine büyük zararlar vermektedir. Üzülerek belirtmek isterim ki geçtiğimiz günlerde meydana gelen fırtına ve dolu nedeniyle çiftçilerimiz zarar görmüş, ürün kayıpları yaşamıştır. Yapmış olduğumuz araştırma ve inceleme sonucunda, Ayvalık Ziraat Odamızın görev ve yetki alanında bulunan Ayvalık Ve Gömeç ilçelerimizde yaklaşık 35 bin dekar zeytinlik arazisinde %40 ile %50 zarar meydana gelmiş, meydana gelen bu zarardan 800 ‘e yakın çiftçimiz olumsuz etkilenmiştir. Bu bağlamda bir daha böyle felaketler yaşamamak umuduyla, zarar gören çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletirim. Yağış beklentisinin olduğu önümüzdeki birkaç gün içinde gerçekleşmesi muhtemel olağanüstü meteorolojik olayların önüne geçme imkânımızın olmadığı düşünüldüğünde çiftçilerimizin ürünlerini sigortalatmaları (Tarsim) büyük önem arzetmektedir. “ dedi.